Οικονομία

Δραγασάκης: Να διευρυνθεί ο ρόλος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων

Δραγασάκης: Να διευρυνθεί ο ρόλος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων
Οι δηλώσεις Δραγασάκη για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Στις «σημαντικές δυνατότητες» που έχει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αναφέρθηκε ο Γιάννης Δραγασάκης σε χαιρετισμό που απηύθυνε σε εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Ταμείου.

Συγκεκριμένα ο κύριος Δραγασάκης ανέφερε ότι “το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων έχει σημαντικές δυνατότητες να διευρύνει το ρόλο του ως βασικός εταίρος της Αναπτυξιακής Τράπεζας σε θέματα χρηματοδότησης της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης, αλλά και ως ενδιάμεσος φορέας για τη χρηματοδότηση έργων ενεργειακής αναβάθμισης, έργων περιβάλλοντος και άλλων δραστηριοτήτων.”

Ο υπουργός, είπε ότι τα χρόνια της κρίσης, το τραπεζικό σύστημα της χώρας υπέστη βαρύτατα πλήγματα.

Δεκάδες πιστωτικά ιδρύματα χρεοκόπησαν ή απορροφήθηκαν με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί ένα από τα πιο «συγκεντροποιημένα» τραπεζικά συστήματα στην Ευρώπη, με τέσσερις μεγάλες τράπεζες να καλύπτουν το σύνολο σχεδόν της αγοράς.

«Όμως το Ταμείοο Παρακαταθηκών και Δανείων συμβολίζει αλλά και αποτελεί ταυτόχρονα μια εξαίρεση. Είναι το μόνο ειδικό πιστωτικό ίδρυμα που επέζησε της κρίσης».

«Άλλα ειδικά πιστωτικά ιδρύματα, όπως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, εξαφανίστηκαν υπό συνθήκες που άφησαν αναπάντητα ερωτηματικά και παρόλο που ο ρόλος του περιορίστηκε βίαια, αναίτια και ανορθολογικά, αλλά το Ταμείο Παρακαταθηκών και Ταμείων βρήκε τον τρόπο τα τελευταία χρόνια όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά και αλλά και να αναπτύξει θετική δράση σε πολλούς τομείς», σημείωσε ο κ. Δραγασάκης και πρόθεσε ότι το «Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αποδείχτηκε πρωτοπόρο στη ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και είναι το μόνο πιστωτικό ίδρυμα που εφάρμοσε μέτρα επιβράβευσης των συνεπών δανειοληπτών έπειτα από εισήγηση και σχετική απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ ήδη από το 2016».

«Το πρώτο μάθημα, όπως δείχνει και το παράδειγμα του Τ.Π&Δ, είναι ότι το «δημόσιο» δεν σημαίνει ούτε πάντα ούτε υποχρεωτικά κακοδιαχείριση ή αποτυχία. Όπως και ότι το ιδιωτικό δεν είναι εξορισμού ταυτισμένο με τη διαφάνεια, τη συνετή διοίκηση και την επιτυχία. Κοιτώντας προς τα πίσω, μπορούμε να πούμε ότι η τόσο παθιασμένη δαιμονοποίηση του δημόσιου και η αντίστοιχη αγιοποίηση του ιδιωτικού δεν ήταν ούτε αθώα ούτε ανιδιοτελής», σημείωσε ακόμη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

«Το μέλλον λοιπόν δεν βρίσκεται στα απατηλά νεοφιλελεύθερα διλήμματα του παρελθόντος, αλλά στην αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών. Το πραγματικό δίλημμα είναι αν θα ακολουθήσουμε μια πολιτική που υπηρετεί τους λίγους, διευρύνει τις ανισότητες και δημιουργεί αποκλεισμούς, μια πολιτική δηλαδή που οδηγεί σε κρίσεις ή αν θα εφαρμόσουμε μια στρατηγική συμβατή με τους στόχους της βιώσιμης, διατηρήσιμης ανάπτυξης, μιας ανάπτυξης δίκαιης και χωρίς αποκλεισμούς».

«Το δεύτερο μάθημα, που επίσης το δείχνει η δράση του Τ.Π&Δ, είναι ότι τα χρηματοδοτικά και τα πιστωτικά ιδρύματα ειδικού σκοπού έχουν να επιτελέσουν ένα σημαντικό ρόλο τόσο για την κάλυψη χρηματοδοτικών κενών όσο και στην αντιμετώπιση του τραπεζικού αποκλεισμού, που αρχίζει και παίρνει τη μορφή σημαντικού κοινωνικού και αναπτυξιακού κινδύνου», τόνισε ακόμη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments