Άποψη

Τα κροκοδείλια δάκρυα για τη μεσαία τάξη και οι λύσεις που δεν τολμούν να εφαρμόσουν

Τα κροκοδείλια δάκρυα για τη μεσαία τάξη και οι λύσεις που δεν τολμούν να εφαρμόσουν
Ο Θανάσης Λυρτσογιάννης μέσα από το blog του στο pagenews.gr γράφει για τη μεσαία τάξη που αναμένεται να κρίνει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Έγινε μόδα τον τελευταίο καιρό να… κλαίνε πολιτικοί, μελετητές και οργανισμοί στα ερείπια της μεσαίας τάξης. Στην Ελλάδα κατανοούμε την πρεμούρα των πολιτικών και των κομμάτων, καθότι εκλογές έρχονται και η μεσαία τάξη αναμένεται να κρίνει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Οπότε καμία υπερβολή δεν μας κάνει εντύπωση, διότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα εξειδικεύεται στις προεκλογικές φωτοβολίδες, αναλώνεται σε υποσχέσεις, τις οποίες την επαύριο των εκλογών ξεχνάει. Έχει πάρει εθιμικό χαρακτήρα πλέον η υποσχεσιολογία.

Όμως και οι διάφοροι οργανισμοί, όπως ο ΟΟΣΑ για παράδειγμα, χύνουν κροκοδείλια δάκρυα. Και είναι κροκοδείλια, γιατί κάνουν τις διαπιστώσεις, αλλά οι λύσεις που προτείνουν δεν πρόκειται να βγάλουν τη μεσαία τάξη από τη δύσκολη θέση.

Φωτογραφία Eurokinissi


Και για να μην μακρηγορούμε θα αναφέρουμε άλλη μία διαπίστωση του ίδιου του ΟΟΣΑ η οποία ενώ θα έπρεπε να αναδειχθεί,παραμένει χαμένη κάπου ανάμεσα στις χιλιάδες λέξεις. Τι διαπιστώνει ο ΟΟΣΑ;

Η διαπίστωση είναι κεραυνός, γροθιά στο στομάχι και ταυτοχρόνως εμπεριέχει και τη λύση για τη μεσαία τάξη που έχει συνθλιβεί.

Διαπιστώνει ότι το 10% με τα υψηλότερα εισοδήματα κατέχει σχεδόν το μισό του συνολικού πλούτου, ενώ το 40% με τα χαμηλότερα εισοδήματα κατέχει μόνο το 3%.

Ιδού λοιπόν και η λύση την οποία ο ΟΟΣΑ δεν τολμά να προτείνει. Να μεταφερθεί εισόδημα από το πλουσιότερο 10% στα χαμηλότερα εισοδήματα και στη μεσαία τάξη.

Αν μάλιστα πιστεύουν ότι οι κίνδυνοι για τις κοινωνίες μεγαλώνουν, όσο συρρικνώνεται η μεσαία τάξη, δεν έχουν παρά να πάρουν δραστικά μέτρα. Ολα τα υπόλοιπα δεν είναι παρά ανούσιος βερμπαλισμός και αισχρή υποκρισία.

Τολμήστε κύριοι πολιτικοί να φορολογήσετε τους πλούσιους και τις μεγάλες εταιρείες (το δήλωσε και ο Φρανς Τίμμερμανς που είναι υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν και δεν είναι κανένας κομμουνιστής επαναστάτης, αλλά ένας Γερμανός σοσιαλδημοκράτης. Βλέπει όμως τους κινδύνους που απειλούν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες).

Φωτογραφία αρχείου


Επανερχόμενοι στην Ελλάδα θα λέγαμε οι Ελληνες πολιτικοί και τα κόμματα, αν όντως θέλουν να ανορθώσουν τη μεσαία τάξη την οποία χαρακτηρίζουν ως ραχοκοκκαλιά, ας συνοδεύσουν τις δηλώσεις τους με συγκεκριμένα σχέδια, πολιτικές και αποφάσεις που θα πάρουν.

Αν δεν δεσμευτούν δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το να επιχειρούν να υφαρπάξουν την ψήφο της μεσαίας τάξης με ανέξοδες υποσχέσεις που θα αναιρέσουν επικαλούμενοι δυσκολίες, εμπόδια και ενδεχομένως τους καταραμένους δανειστές. Σχέδια και πολιτικές κύριοι, αλλιώς οι πολίτες της μεσαίας τάξης δεν σας πιστεύουν.

Διαβάστε όλα τα άρθρα του Θανάση Λυρτσογιάννη, εδώ


Περισσότερα