Ελλάδα

Δίπλωμα οδήγησης: Τι αλλάζει για τους οδηγούς ηλικίας άνω των 74

Δίπλωμα οδήγησης: Τι αλλάζει για τους οδηγούς ηλικίας άνω των 74
Πώς θα κάνουν ανανέωση στο δίπλωμα οδήγησης οι οδηγοί άνω των 74 ετών. Πόσο θα κοστίζει.

Οι οδηγοί ηλικίας άνω των 74 ετών που θέλουν να ανανεώσουν το δίπλωμα οδήγησής τους θα πρέπει να πληρώσουν παράβολο συνολικού κόστους 113 ευρώ και να δώσουν και πάλι πρακτική εξέταση.

Συγκεκριμένα, όσοι είναι άνω των 74 ετών και θέλουν να ανανεώσουν το δίπλωμα οδήγησής τους θα πρέπει να καταβάλουν τα εξής ηλεκτρονικά παράβολα:

  • Ανανέωση άδειας οδήγησης 50 ευρώ (κωδικός e-παραβόλου «23»)
  • Εκτύπωση εντύπου άδειας οδήγησης 30 ευρώ (κωδικός e-παραβόλου «28»)
  • Χαρτόσημο ανανέωσης άδειας οδήγησης 18 ευρώ (κωδικός e-παραβόλου «65»)
  • Δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς 15 ευρώ (κωδικός e-παραβόλου «2038»)

Σημείωση: Υπάρχει επιπλέον χρέωση (προμήθεια) για κάθε παράβολο από οποιαδήποτε τράπεζα.

Επίσης, αν η άδεια οδήγησης είναι φθαρμένη ή έχουμε αλλαγή στοιχείων, χρειάζεται επιπλέον παράβολο 9,02 ευρώ.

Το κόστος μπορεί να είναι μεγαλύτερο, καθώς υπάρχει επιπλέον χρέωση για κάθε παράβολο από την τράπεζα, ενώ προβλέπεται και επιπλέον παράβολο εάν η άδεια οδήγησης είναι φθαρμένη ή υπάρχει αλλαγή στοιχείων.

Πώς γίνεται η πρακτική εξέταση των ηλικιωμένων για ανανέωση διπλώματος

Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών, κατά την πρακτική εξέταση των οδηγών άνω των 74 ετών, δε διενεργούνται οι ειδικές δοκιμασίες, εξαιρουμένων:

  • του ελέγχου για την προετοιμασία του οχήματος και επιπλέον, κατά την εξέταση με δίκυκλο, του ελέγχου για τη χρήση κράνους και λοιπών προστατευτικών.
  • του ελέγχου για τη λήψη μέτρων ασφαλείας κατά την έξοδο από το όχημα, ή αντιστοίχως, κατά την εξέταση με δίκυκλο, του ελέγχου για την ακινητοποίηση, στάθμευση δικύκλου και ασφαλή απομάκρυνση από αυτό.

Τι ισχύει για την πρακτική εξέταση

Η πρακτική εξέταση ξεκινά με τον έλεγχο από τον εξεταστή των απαραίτητων εγγράφων του οδηγού (όπως ταυτότητα, διαβατήριο και άδεια οδήγησης) και του οχήματος (άδεια κυκλοφορίας, δελτίο τεχνικού ελέγχου, κάρτα καυσαερίων, ασφαλιστήριο συμβόλαιο ή ειδικό σήμα ασφάλισης, απόδειξη πληρωμής τελών κυκλοφορίας) και έπειτα ακολουθεί η ουσιαστική πρακτική εξέταση από τον εξεταστή.

Σε έγγραφο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών προς τις Διευθύνσεις Μεταφορών αλλά και τις ασφαλιστικές εταιρείες τονίζεται, ότι, κατά την πρακτική εξέταση των οδηγών άνω των 74 ετών, δεν διενεργούνται οι ειδικές δοκιμασίες, εξαιρουμένων:

του ελέγχου για την προετοιμασία του οχήματος και επιπλέον, κατά την εξέταση με δίκυκλο, του ελέγχου για τη χρήση κράνους και λοιπών προστατευτικών. του ελέγχου για τη λήψη μέτρων ασφαλείας κατά την έξοδο από το όχημα, ή αντιστοίχως, κατά την εξέταση με δίκυκλο, του ελέγχου για την ακινητοποίηση, στάθμευση δικύκλου και ασφαλή απομάκρυνση από αυτό.

Διαβάστε Eπίσης

Νέες αστυνομικές ταυτότητες: Δείτε τις αλλαγές και πόσο θα κοστίζουν

Κύκλωμα πλαστών διπλωμάτων: Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και οι εννέα κατηγορούμενοι

Περισσότερα