Αυτοκίνητο

Υγραέριο κίνησης: Στο κόκκινο η παραβατικότητα

Υγραέριο κίνησης: Στο κόκκινο η παραβατικότητα
Το υγραέριο κίνησης είναι ένας χώρος που μαστίζεται από έντονη παραβατικότητα.

Το υγραέριο κίνησης είναι μια μορφή ανεφοδιασμού για τα αυτοκίνητα που είναι όλο και πιο διαδεδομένο στο πέρασμα των ετών. Αυτό έχει προκαλέσει και έντονη παραβατικότητα. Κάποιοι επιτήδειοι πωλούν υγραέριο χαμηλότερης φορολογίας στα πρατήρια ως υγραέριο κίνησης.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως περίπου το 20% υγραερίου κίνησης που πωλείται στην Ελλάδα προέρχεται από παραδόσεις υγραερίου βιομηχανίας, χαμηλότερου ΕΦΚ. Κάτι τέτοιο φυσικά είναι παράνομο. Τα παράνομα λίτρα που αγοράζουν τα καταστήματα είναι κατά 21 λεπτά του ευρώ φθηνότερα.

Υγραέριο κίνησης: Τα μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου

Στα πλαίσια αυτά, και σε συνέχεια της ψήφισης της σχετικής νομοθεσίας (ΠΟΛ 1195/2018 & ΠΟΛ 1218/2018) με εφαρμογή 1 Μαρτίου 2019, όλα τα πρατήρια που διαθέτουν υγραέριο κίνησης οφείλουν να εκδίδουν αυτόματα απόδειξης λιανικής πώλησης προς τους αυτοκινητιστές. Οι αποδείξεις αυτές είναι συνδεδεμένες με το πληροφοριακό κέντρο της ΑΑΔΕ μέσω φορολογικού μηχανισμού, ώστε να πραγματοποιούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι για την νόμιμη διακίνηση του υγραερίου.

Η απόδειξη μάλιστα που εκδίδεται, περιλαμβάνει και την ποσότητα του υγραερίου που πουλήθηκε καθώς και την ώρα της παραλαβής, όπως ακριβώς γίνεται και με τα υπόλοιπα υγρά καύσιμα. Ταυτόχρονα και οι εταιρίες εμπορίας υγραερίου, που εφοδιάζουν τα πρατήρια, οφείλουν να είναι συνδεδεμένες με την ΑΑΔΕ, πάλι μέσω φορολογικού μηχανισμού, ώστε ο έλεγχος του κυκλώματος διακίνησης του υγραερίου κίνησης να ελέγχεται αυτόματα και με ακρίβεια.

Συμβουλές για καταναλωτές

  •  Ψωνίστε από τον επαγγελματία που εμπιστεύεστε και από αξιόπιστα σήματα που έχουν συστήματα έλεγχου ποιότητας και ποσότητας.
  •  Να είστε υποψιασμένοι σε εξόφθαλμες περιπτώσεις.
  •  Αποδείξεις- να ζητάτε πάντα απόδειξη. Κάθε πρατήριο οφείλει βάση νόμου να εκδίδει αυτόματα την απόδειξή σας για το υγραέριο κίνησης που αγοράσατε εκείνη τη στιγμή.
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments