Διεθνή

Εσθονία: Η χώρα που έχει μόλις μια ράβδο χρυσού

Εσθονία: Η χώρα που έχει μόλις μια ράβδο χρυσού
Η Εσθονία είναι η χώρα που έχει στην κατοχή της μόλις μια ράβδο χρυσού.

Όλες οι χώρες του κόσμου έχουν στην κατοχή τους κάποιες ράβδους χρυσού. Ωστόσο η Εσθονία διαφέρει σε αυτό το κομμάτι. Σύμφωνα με όσα δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της κεντρικής τράπεζας η χώρα έχει στην κατοχή της μια και μοναδική ράβδο χρυσού. Μάλιστα, ακόμα και αυτή είναι περισσότερο μουσειακό κομμάτι.

Η συγκεκριμένη ράβδος που έχει η Εσθονία ζυγίζει 11 κιλά και η αξία της εκτιμάται σε περίπου 500.000 ευρώ, όπως είπε ο επικεφαλής του τμήματος χρηματοπιστωτικών αγορών της τράπεζας, Φάμπιο Φιλιπότσι. Η ράβδος έχει ηλικία 97 ετών και είναι κατέληξε στα χέρια τις τράπεζας τρία χρόνια μετά την ίδρυση της. Πριν λίγες ημέρες έκλεισε τα 100 χρόνια ζωής.

Εσθονία: Στην Αμερική το χρυσάφι της χώρας

Βέβαια υπάρχει μια λογική εξήγηση πίσω από το γεγονός. Η Εσθονία έχει μεταφέρει όλα τα αποθέματα χρυσού της που ανέρχεται σε 256 κιλά σε τράπεζες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Αυτό έγινε στο πρώτο μισό του περασμένου αιώνα, πριν την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου για λόγους ασφαλείας.

Το 1990 το μεγαλύτερο μέρος πουλήθηκε προκειμένου να γίνουν κάποιες αγορές όπως ομόλογα και μετοχές, σύμφωνα με τον Φιλιπότσι.  Το απόθεμα χρυσού της Εσθονίας είναι το δεύτερο μικρότερο μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Το μικρότερο το έχει η Μάλτα με 90 κιλά, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Trading Economics.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments