Διεθνή

Brexit: Η Τερέζα Μέι σκέφτεται νέο δημοψήφισμα αν αποτύχουν οι συνομιλίες

Brexit: Η Τερέζα Μέι σκέφτεται νέο δημοψήφισμα αν αποτύχουν οι συνομιλίες
Η Τερέζα Μέι ελπίζει να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο ένα νέο σχέδιο για το Brexit, χωρίς να γίνει ένα νέο δημοψήφισμα. Ωστόσο, οι συζητήσεις με το Εργατικό Κόμμα για μια πολιτική συμβιβασμού μέχρι στιγμής είναι άκαρπες.

Ολοένα και αυξάνονται οι πιθανότητες για δεύτερο δημοψήφισμα όσον αφορά το Brexit. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με την «Daily Telegraph», η Τερέζα Μέι έχει προχωρήσει στο σχεδιασμό ενός τέτοιου σεναρίου, εφόσον το Κοινοβούλιο την αναγκάσει να προχωρήσει σε μια τέτοια διαδικασία. Η βρετανίδα πρωθυπουργός, ελπίζει πως θα βρεθεί ένας τρόπος, ούτως ώστε να εγκριθεί ένα σχέδιο, χωρίς να χρειαστεί νέο δημοψήφισμα. Ωστόσο, οι συνομιλίες με το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα έχουν έλθει σε τέλμα. Η πλευρά της Μέι προσπαθεί να βρει μια συμβιβαστική στρατηγική εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ακόμη δεν έχει υπάρξει συμφωνία.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της «Telegraph», η Μέι έχει ήδη συζητήσει με κάποιους αξιωματούχους και υπουργούς. Σκοπός των συζητήσεων ήταν η επιλογή της διενέργειας ενός νέο δημοψηφίσματος. Σε αυτό, οι ψηφοφόροι θα έχουν τρεις επιλογές-δυνατότητες. Να επιλέξουν την αποχώρηση από την Ε.Ε με μια συμφωνία, την αποχώρηση χωρίς κάποια συμφωνία, αλλά και την παραμονή της χώρας στο μπλοκ.

Προχωράει σε δεύτερο δημοψήφισμα μόνο αν αποτύχουν οι συνομιλίες και το επιλέξει το Κοινοβούλιο

Πάντως, το ρεπορτάζ επικαλείται κυβερνητικές πηγές, που αναφέρουν ότι το σχέδιο περί δημοψηφίσματος θα προχωρήσει σε μια μόνο περίπτωση. Αν αποτύχουν οι συνομιλίες με τους Εργατικούς και η πλειοψηφία του Κοινοβουλίου ταχθεί υπέρ της λύσης αυτής. Σύμφωνα με την «Telegraph», πηγή στο γραφείο της Μέι αρνήθηκε ότι υπήρξε συνάντηση και συζήτηση για δεύτερο δημοψήφισμα όσον αφορά το Brexit. Το βρετανικό δημοψήφισμα του 2016 συνεχίζει να διχάζει τη χώρα και να παραλύει το πολιτικό σύστημα. Τότε, το 52% των ψηφοφόρων είχε ταχθεί υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το 48% κατά.

Ωστόσο, η κυβέρνηση μειοψηφίας της Μέι έχασε την ημερομηνία εξόδου της 29ης Μαρτίου. Πλέον, έχει αρχίσει να αυξάνεται η ανησυχία για το πώς, το πότε ακόμα και το εάν η Αγγλία θα βρεθεί τελικά εκτός Ε.Ε. Η βρετανίδα πρωθυπουργός έχει ταχθεί ανοιχτά κατά της διενέργειας ενός νέου δημοψηφίσματος. Έχει πει ότι σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών με τους Εργατικούς, το Κοινοβούλιο θα χρειαστεί να ψηφίσει τις επιλογές για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο. Ωστόσο, αυτές δεν έχουν καθοριστεί ακόμη.

Οργή στους Εργατικούς για τη διαρροή των συνομιλιών

Οι συνομιλίες με τους Εργατικούς πρόκειται να επαναληφθούν αύριο, με τους υπουργούς της Μέι να κάνουν λόγο για γρήγορη συμφωνία. Πάντως, το αντιπολιτευόμενο προς την κυβέρνηση κόμμα είχε δεσμευθεί να στηρίξει υπό όρους ένα νέο δημοψήφισμα. Παρόλα αυτά, η διαρροή των λεπτομερειών για τον πιθανό συμβιβασμό εξόργισε τους διαπραγματευτές των Εργατικών. Πάντως, βουλευτές και των δύο πλευρών έχουν εκφράσει την αντίθεση τους σε μια συμφωνία των δύο κομμάτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments