Οικονομία

Airbnb: Για πρώτη φορά θα παρουσιάσει “πτώση” εσόδων

Airbnb: Για πρώτη φορά θα παρουσιάσει “πτώση” εσόδων
Το Airbnb για πρώτη φορά θα δει τα έσοδα του να μειώνονται αισθητά σύμφωνα με πρόβλεψη της Διεύθυνση Οικονομικών και Κλαδικών Μελετών της ICAP.

Η μόδα των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb δείχνει να εξασθενεί στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα. Εξάλλου στη χώρα μας ο τομέας αυτός βρίσκεται ακόμη σε πολύ μεταβατικό στάδιο. Γι’ αυτό και οποιαδήποτε εξέλιξη στον οικονομικό τομέα, μεταβάλλει με ταχύτατους ρυθμούς αυτήν την επιχειρηματική δραστηριότητα. Αυτό, άλλωστε, επισήμανε και η πρώτη έκδοση της κλαδικής μελέτης  που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τη Διεύθυνση Οικονομικών και Κλαδικών Μελετών της ICAP.

Ήδη τα έσοδα των ιδιοκτητών δέχονται πιέσεις από το κράτος. Παράλληλα, τόσο οι πληρότητες όσο και οι τιμές ανά διανυκτέρευση παρουσίαζαν πτωτική πορεία. Την ίδια στιγμή, όμως, ο αριθμός των καταχωρήσεων για βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Όπως αναφέρει στην πρόβλεψη της η ICAP, τα έσοδα από τη βραχυχρόνια μίσθωση θα παρουσιάσουν μικρές ετήσιες μειώσεις την τριετία 2019-2021.

Πόσο μειώθηκαν τα έσοδα από τη βραχυχρόνια μίσθωση

Η έρευνα αυτή έγινε με βάση ένα κατάλληλο οικονομετρικό υπόδειγμα και τονίζει ότι ο μεγάλος ανταγωνισμός  και η αυξημένη προσφορά ακινήτων στις πλατφόρμες Airbnb, Booking, και HomeAway είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των εσόδων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έσοδα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σημείωσαν πτώση κατά 28% μέσα στο 2018 και η μέση τιμή διανυκτέρευσης των ακινήτων κατά 17%.

Το μέσο εισόδημα ανά ακίνητο, υποχώρησε στα 58,2 ευρώ τη μέρα, όταν στο τέλος του 2017 ήταν 80,7 ευρώ. Στο εισόδημα υπολογίζεται κανονικά και ο παράγοντας της πληρότητας του ακινήτου. Όταν το Airbnb βρισκόταν σε συνεχή άνοδο δεν ήταν λίγοι οι ιδιοκτήτες που ακολούθησαν τη «μόδα». Έτσι, αρκετοί εξ αυτών ανακαίνισαν πλήρως τα ακίνητα τους, ούτως ώστε να τα αξιοποιήσουν μέσω κάποια πλατφόρμας βραχυπρόθεσμης μίσθωσης. Ωστόσο, μετά τις νέες εξελίξεις αρκετοί εξ αυτών είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στο καθεστώς της μακροχρόνιας μίσθωσης.

Η δήλωση του εισοδήματος από το Airbnb έφερε την αποστροφή στην πλατφόρμα

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός εκείνων που σκέφτονται την αποχώρηση των ακινήτων τους από τη βραχυπρόθεσμη μίσθωση, αυξήθηκε αρκετά, ειδικά μετά την ενεργοποίηση από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων της ηλεκτρονικής πλατφόρμας βραχυχρόνιων μισθώσεων. Εκεί όσοι θέτουν τα ακίνητα τους προς ενοικίαση υποχρεούνται να δηλώνουν τα εισοδήματα που λαμβάνουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments