Ελλάδα

Κτηματολόγιο παράταση: Οι νέες προθεσμίες ανά περιοχή

Κτηματολόγιο παράταση: Οι νέες προθεσμίες ανά περιοχή
Το Κτηματολόγιο ετοιμάζεται να ανακοινώσει την παράταση στη συλλογή δηλώσεων. Ποιες οι νέες προθεσμίες σε κάθε περιοχή. Προβληματισμός από τη μειωμένη συμμετοχή.

Τη νέα παράταση δηλώσεων στη συλλογή που τρέχει για το 63% της χώρας, αναμένεται να ανακοινώσει το Κτηματολόγιο. Σε πρώτη φάση τη σκυτάλη θα πάρουν η Αιτωλοακαρνανία και η Λακωνία, περιοχές στις οποίες η διαδικασία θα παραταθεί αρχικά έως τις 8 Ιουλίου. Αντίστοιχη παράταση θα λάβει και το Ηράκλειο, μέχρι και τις 10 Ιουλίου, αλλά και η Χαλκιδική, έως τις 15 Ιουλίου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ από τον «Ελεύθερο Τύπο», η Κάρπαθος και η Κάσος αναμένεται να αξιοποιήσουν την πρόσφατη νομοθετική πρόβλεψη για τις περιοχές που είχαν βρεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Έτσι, θα υπάρξει παράταση και τις συγκεκριμένες περιοχές μέχρι και στις 29 Ιουλίου.

Ωστόσο, η μειωμένη προσέλευση στη συλλογή δηλώσεων έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στο Δ.Σ του Κτηματολογίου. Κι αυτό γιατί μόλις το 14,62% έχει κάνει τη δήλωση του, με αποτέλεσμα να κρίνονται αναγκαίες δραστικές και άμεσες ενέργειες. Σε αυτό το πλαίσιο, πρόκειται να δοθεί παράταση επιπλέον τριών μηνών σε όλες τις περιοχές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρχική πρόβλεψη ήταν ανά περιοχή να δοθεί παράταση έως και 3 μήνες.

Αυτό θα συνέβαινε τόσο σε για τους κατοίκους της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού, προκειμένου να να έχουν το χρόνο και όλα τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Για τους κατοίκους του εξωτερικού, η σχετική προθεσμία είχε οριστεί στους 9 μήνες. Ωστόσο, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και τα στοιχεία, που δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, το Κτηματολόγιο πρόκειται να παρατείνει την προθεσμία για ένα ακόμη τρίμηνο.

Μόλις το 15% έχουν κάνει δήλωση – Τι συμβαίνει σε περίπτωση μη δήλωσης

Όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία, από τα συνολικά 12.608.580 δικαιώματα που περιλαμβάνονται στις 24 τρέχουσες συμβάσεις, έχουν συλλεχθεί μόλις 1.842.941 δηλώσεις, εκ των οποίων το 16,60% ηλεκτρονικά. Πρωτιά συμμετοχής πάντως, με 35,76%, έχουν τα νησιά Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κως και Ρόδος. τη σκυτάλη με 25,53% παίρνουν η Πρέβεζα, η άρτα και η Λευκάδα. Ακολουθεί η Αιτωλοακαρνανία, με 17,87%, και ελάχιστα πιο χαμηλά βρίσκεται η Αρκαδία, με 17,45%. Μειωμένα επίσης είναι τα ποσοστά για Σάμο, Ικαρία και Χίο, με 9,50%. Λίγο πιο κάτω βρίσκεται η Αχαΐα, με 9,12%, ενώ Βοιωτία και Φωκίδα καταλαμβάνουν το 5,13%. Το μικρότερο ποσοστό έχουν η Μαγνησία και οι Σποράδες, το οποίο είναι μόλις 3,21%.

Η τρέχουσα συλλογή δηλώσεων, που αφορά το 63% της χώρας, περιλαμβάνει αγροτικές περιοχές (περίπου 36%), αστικές περιοχές (περίπου 4%), πλήθος οικισμών με διαφορετικά χαρακτηριστικά (αραιοδομημένοι σε αγροτικές περιοχές, ορεινοί σε έντονο ανάγλυφο, παραδοσιακοί, ενεργοί και μη, νησιωτικοί κ.λπ.), δασικές εκτάσεις και υδάτινους όγκους, καθώς και νησιά και βραχονησίδες της Ελλάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η υποβολή της δήλωσης μέσω taxisnet είναι υποχρεωτική. Σε αντίθετη περίπτωση, επέρχονται οι κατά το νόμο κυρώσεις, οι οποίες προβλέπουν ότι τα «αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα» περιέρχονται στο Δημόσιο. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι ιδιοκτήτες έχουν το δικαίωμα δικαστικής προσφυγής. Όχι, όμως, για την επιστροφή της κυριότητας του ακινήτου, αλλά για να διεκδικήσουν αποζημίωση.

Όσον αφορά το κόστος της διαδικασίας, το πάγιο τέλος κτηματογράφησης είναι 35 ευρώ για κάθε δικαίωμα σε κύριο χώρο (διαμέρισμα, κατάστημα, οικόπεδο κ.λπ.). Για τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, χώροι στάθμευσης), που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες, δηλαδή έχουν χιλιοστά στο οικόπεδο και δεν αναφέρονται στον τίτλο ως παρακολουθήματα, το τέλος κτηματογράφησης είναι 20 ευρώ για κάθε δικαίωμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play