Ελλάδα

Δημήτρης Κουφοντίνας: Την Τρίτη η απόφαση του Αρείου Πάγου για την άδεια του

Δημήτρης Κουφοντίνας: Την Τρίτη η απόφαση του Αρείου Πάγου για την άδεια του
Δημήτρης Κουφοντίνας: Την Τρίτη θα αποφασίσει ο Αρειος Πάγος για την άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Την Τρίτη θα αποφασίσει ο Αρειος Πάγος για την άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα. Η Ξένη Δημητρίου ζήτησε αναίρεση του βουλεύματος του δικαστικού συμβουλίου Βόλου, που είχε απορρίψει το αίτημα του εκτελεστή της 17 Νοέμβρη. Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου θα συνεδριάσει προκειμένου να αποφασίσει αν θα αναιρέσει ή όχι το βούλευμα για τον Κουφοντίνα.

Η Ξένη Δημητρίου, στο σκεπτικό της για την αίτηση αναίρεσης για την υπόθεση Κουφοντίνα, υποστηρίζει πως το δικαστικό συμβούλιο Βόλου ερμήνευσε εσφαλμένα τις διατάξεις του σωφρονιστικού κώδικα. Ακόμη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επικαλείται παλαιότερες γνωμοδοτήσεις της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. Οι γνωμοδοτήσεις αυτές είναι τρεις, από το 1993 ως το 2011. Επικαλείται ακόμη, πρόσφατη δημοσίευση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Μπρακουμάτσου, ότι και οι πολυισοβίτες εφόσον έχουν εκτίσει συγκεκριμένο χρόνο κράτησης, δικαιούνται και αυτοί άδειας.

  • ΝΔ για την υπόθεση Κουφοντίνα

Η απόφαση της Ξένης Δημητρίου να ζητήσει αναίρεση του βουλεύματος προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας και στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε ανακοίνωσή της, η ΝΔ επισημαίνει ότι κανένα σοβαρό κράτος δεν εκβιάζεται από τρομοκράτες ή θαυμαστές τους. Παράλληλα, τονίζει ότι θα καταργήσει τον νόμο Παρασκευόπουλου. «Κανένα σοβαρό δημοκρατικό Κράτος δεν εκβιάζεται από τρομοκράτες ή θαυμαστές τους. Η Νέα Δημοκρατία θα καταργήσει τον νόμο Παρασκευόπουλου και θα επαναφέρει τις φυλακές υψίστης ασφαλείας για αμετανόητους τρομοκράτες».

  • Η Ντόρα Μπακογιάννη, επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι επί κυβερνήσεως Τσίπρα η Δημοκρατία εκβιάζεται και τρομοκρατείται

«Αφού η κ. Δημητρίου είχε δώσει την αναίρεση σε αντιεισαγγελέα, που απεφάνθη ότι ορθώς δεν δόθηκε άδεια, πήρε το θέμα, κράτησε ανοιχτά έως τις 12 τα δικαστήρια Βόλου για να κάνει η ίδια την αναίρεση της ομόφωνης απόφασης», δήλωσε η κ. Μπακογιάννη στον ΣΚΑΪ, αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση της άδειας του Κουφοντίνα.

«Το συμπέρασμα είναι ότι επί κυβερνήσεως Τσίπρα η Δημοκρατία και εκβιάζεται και τρομοκρατείται», υπογράμμισε η κ. Μπακογιάννη και συμπλήρωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι αυτό γίνεται από όσους «καίνε, απειλούν, δημιουργούν κάθε ημέρα θέματα σε εκδηλώσεις και απειλούν ευθέως ότι θα κάψουν τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα αν δεν περάσει το δικό τους».

  • Η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης

«Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει την εκ του νόμου αρμοδιότητα να ασκεί το ένδικο μέσο της αναίρεσης κατά όλων των βουλευμάτων και των δικαστικών αποφάσεων.

Η άσκηση αυτής της αρμοδιότητας συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στην ενιαιοποίηση της ερμηνείας του νόμου και την ασφάλεια δικαίου. Μετά την άσκηση της αναίρεσης θα επιληφθεί το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου προκειμένου να αποφανθεί περί της βασιμότητας της εν λόγω αναίρεσης.

Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ενεργοποίησε μια προβλεπόμενη νομική διαδικασία, που εν προκειμένω αφορά στην εφαρμογή κρίσιμων διατάξεων της σωφρονιστικής νομοθεσίας, που επηρεάζουν τη μεταχείριση των κρατουμένων της χώρας η οποία θα κριθεί από τον Άρειο Πάγο, κάποιοι επιχειρούν να θυσιάσουν το κύρος της Δικαιοσύνης στο βωμό της πολιτικής αντιπαράθεσης, ακόμη και με προσωπικές επιθέσεις εναντίον της Εισαγγελέως και με δηλώσεις που συνιστούν παρέμβαση στη Δικαιοσύνη.

Το πολιτικό σύστημα, τα δημοκρατικά κόμματα και οι πολίτες οφείλουν να σεβαστούν τους διαδικαστικούς και ουσιαστικούς κανόνες της έννομης τάξης και τελικά την ίδια την δικαιοκρατία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments