Οικονομία

Financial Times: H Ελλάδα κερδίζει εκ νέου τον διεθνή σεβασμό

Financial Times: H Ελλάδα κερδίζει εκ νέου τον διεθνή σεβασμό
Oι προσπάθειες της χώρας για τη διαχείριση των δημοσίων δαπανών έχουν αποδώσει, παράγοντας πρωτογενή πλεονάσματα ρεκόρ αναφέρουν οι Financial Times.

«Μετά από χρόνια στο ρόλο του οικονομικού παρία, η Ελλάδα επιστρέφει για να κερδίσει εκ νέου τον διεθνή σεβασμό», γράφουν οι Financial Times. «Όταν οι επενδυτές ανέμεναν τον Μάρτιο για να επενδύσουν σχεδόν 12 δισ. ευρώ για το νέο ελληνικό κρατικό ομόλογο ήταν μια στιγμή ορόσημο για την Ελλάδα, η οποία προσπαθούσε ανακτήσει το οικονομικό της κύρος μετά από τρεις διασώσεις σε λιγότερο από μια δεκαετία», προσθέτει η βρετανική εφημερίδα.

Το spread μεταξύ των ελληνικών δεκαετών ομολόγων και των γερμανικών- ένας δείκτης που παρακολουθείται στενά και εκφράζει την πολιτική ένταση της ευρωζώνης- έπεσε κατά 70 μ.β. στο 3,3%.

Το Δ.Ν.Τ. περιμένει την αναλογία χρέους-ΑΕΠ να πέσει φέτος στο 176%, έχοντας αγγίξει το 2018 το 188%, ενώ οι προσπάθειες της χώρας για τη διαχείριση των δημοσίων δαπανών έχουν αποδώσει, παράγοντας πρωτογενή πλεονάσματα ρεκόρ.

Η οικονομική βελτίωση συμβάλλει στη διάσωση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, η οποία κατέρρευσε το 2015 και τώρα ανακάμπτει για να ξαναβρεί τις επενδυτικές της δυνατότητες. Παρόλο που παραμένει στην κατηγορία «junk», η Ελλάδα αναβαθμίστηκε και πάλι από τον οίκο Moody’s τον Μάρτιο και η αγορά χρέους της Ελλάδας ενισχύθηκε επίσης από τις ευρύτερες οικονομικές συνθήκες της ευρωζώνης, οι οποίες τροφοδότησαν μια γενική πτώση των αποδόσεων σε όλη την ευρωζώνη, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

Διαβάστε Eπίσης

Financial Times: Ανησυχία από τις συνεχείς εμφανίσεις Κουφοντίνα και φόβοι για χτύπημα

Τσίπρας στους FT: Ούτε η Μέρκελ δεν με πίστεψε ότι θα έλυνα το Σκοπιανό

Περισσότερα
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Δείτε την πολιτική μας κάνοντας κλικ εδώ.
Αποδέχομαι