Διεθνή

Αποτελέσματα ευρωεκλογών 2019: Η Βρετανία έχει αλλάξει γνώμη για το Brexit

Αποτελέσματα ευρωεκλογών 2019: Η Βρετανία έχει αλλάξει γνώμη για το Brexit
Σύμφωνα με την ανάλυση του συνόλου των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, το Bremain κερδίζει το Brexit.

Το πρωί της Δευτέρας, με την ευκαιρία της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών στη Βρετανία, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε πως «οι εκλογές αυτές μετατράπηκαν σε ένα δεύτερο, έμμεσο, δημοψήφισμα» και ανακοίνωσε πως εντός των προσεχών ημερών θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες μεταξύ των κομμάτων και των κινημάτων, καθώς και οι εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα σε αμφότερες τις πλευρές αναφορικά με το Brexit.

Αλλά, εάν πραγματικά οι ευρωεκλογές αποτελούν ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit, ποια θα αποτολμούσαμε να πούμε πως είναι τα αποτελέσματά του; Σύμφωνα με την ανάλυση του συνόλου των αποτελεσμάτων, το στρατόπεδο της παραμονής στην ΕΕ (Remain) θα κέρδιζε τους οπαδούς της εξόδου.

Όλα τα κόμματα στη Βρετανία έχουν διατυπώσει σαφείς θέσεις περί της εξόδου, ή της παραμονής, με την εξαίρεση των Συντηρητικών και των Εργατικών, που αντιμετώπισαν το ζήτημα με πιο συγκαταβατικές θέσεις και με πνεύμα συμβιβαστικό. Οι μεν Τόρις συνάρτησαν τη συμφωνία για την έξοδο με την παραίτηση της Τερέζας Μέι από την πρωθυπουργία, ενώ το Εργατικό Κόμμα τάχθηκε υπέρ ενός πιο ελαστικού Brexit, που θα διατηρούσε τη Βρετανία σε μία στενή σχέση με την ενιαία αγορά της ΕΕ.

Με δεδομένες τις θέσεις αυτές-αλλά και διατηρώντας την κύρια υπόθεση πως η πλειονότητα των ψηφοφόρων των Εργατικών επιθυμούν την παραμονή κι αντίστοιχα οι περισσότεροι Τόρις θέλουν το Brexit-η ποιοτική ανάλυση της ψήφου για τις ευρωεκλογές δείχνει πως η πλάστιγγα γέρνει υπέρ της παραμονής, είτε αθροίσουμε σε αυτή και τα δύο αυτά μεγάλα κόμματα, είτε όχι.

Σε περίπτωση, που οι ευρωεκλογές είχαν οργανωθεί με βάση την επιλογή ανάμεσα σε ένα «ναι», ή ένα «όχι» για το Brexit, το ισοζύγιο θα ήταν: REMAIN 55,3% και BREXIT 44,7%. Κοντολογίς, μία διαφορά σχεδόν 10 μονάδων. Αριθμητικά, το στρατόπεδο της παραμονής έλαβε 9,3 εκατ. ψήφους, ενώ το Brexit συγκέντρωσε 7 εκατ. ψήφους.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments