Οικονομία

Θεσμοί: Ανησυχία για “τρύπα” στα έσοδα λόγω 120 δόσεων

Θεσμοί: Ανησυχία για “τρύπα” στα έσοδα λόγω 120 δόσεων
«Τρύπα» στα φορολογικά έσοδα δημιουργούν οι δύο ρυθμίσεις των 120 δόσεων, σύμφωνα με τους θεσμούς. Προβληματισμός για το κατά πόσο θα πρέπει να προχωρήσει η δημοσίευση της τρίτης μεταμνημονιακής έκθεσης για την Ελλάδα.

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στους θεσμούς για το κατά πόσο θα πρέπει να προχωρήσει η δημοσίευση της τρίτης μεταμνημονιακής έκθεσης για την Ελλάδα, η οποία αναμενόταν στις 5 Ιουνίου, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να χαρακτηριστεί παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία. Σε μια ένδειξη του αναμενόμενου, επικριτικού προς την κυβέρνηση, περιεχομένου της έκθεσης, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Ρολφ Στράουχ επαναλάμβανε χθες την εκτίμηση του Κλάους Ρέγκλινγκ ότι με τις παροχές που αποφάσισε η κυβέρνηση, ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ δεν θα επιτευχθεί, αναφέρει η “Καθημερινή”.

Οι θεσμοί, πάντως, χθες δεν επιβεβαίωναν –ούτε διέψευδαν– την πληροφορία περί πιθανής αναβολής της δημοσίευσης. Οικονομικοί παράγοντες στην Αθήνα σχολίαζαν, εξάλλου, ότι ενδεχόμενη αναβολή της προγραμματισμένης δημοσίευσης θα λειτουργήσει εκ των πραγμάτων υπέρ της σημερινής κυβέρνησης, οπότε το επιχείρημα περί μη παρέμβασης δεν ισχύει και μάλλον λειτουργεί αντίστροφα.

Σε κάθε περίπτωση, στις 5 Ιουνίου πρέπει να δημοσιευθούν οι συστάσεις της Κομισιόν στα κράτη-μέλη, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου όπου η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να είναι παρούσα. Η έκθεση για την τρίτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση κανονικά θα έπρεπε να συνοδεύει τις συστάσεις αυτές, έλεγε στην «Κ» ευρωπαϊκή πηγή.

Αν τελικά οι θεσμοί καταλήξουν στη μη δημοσίευσή της, δεν θα είναι κάτι πρωτάκουστο. Το 2016 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αποφασίσει να καθυστερήσει τη δημοσίευση προστίμου για την Ισπανία και την Πορτογαλία καθώς και οι δύο χώρες αδυνατούσαν να φτάσουν τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς στόχους. Τελικά, όχι μόνο δεν δημοσιεύθηκαν τα πρόστιμα προεκλογικά, αλλά η Επιτροπή αποφάσισε να μην επιβληθούν ακόμα και μετά την ολοκλήρωση των εκλογών.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των θεσμών, οι δύο ρυθμίσεις των 120 δόσεων που αφορούν στις οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, δημιουργούν «τρύπα» στα φορολογικά έσοδα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η φετινή υστέρηση από τα κρατικά έσοδα λόγω των ρυθμίσεων είναι πολύ πιθανό να φτάσει αλλά και να ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ.

Δυσφορία εκφράζεται όμως και για την παροχή της «13ης σύνταξης», από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Άλλωστε στο τελευταίο Eurogroup ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) δήλωσε ότι οι αρχικές εκτιμήσεις για το πακέτο παροχών που δόθηκε θέτουν σε αμφισβήτηση την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments