Πολιτική

Βουλή: Το “πάγωμα” των μετατάξεων, ο Βούτσης και η παρέμβαση Τσίπρα

Βουλή: Το “πάγωμα” των μετατάξεων, ο Βούτσης και η παρέμβαση Τσίπρα
Ύστερα από παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα "πάγωσαν" οι μετατάξεις στη Βουλή. Οργισμένος ο Νίκος Βούτσης με όσα γράφτηκαν και ακούστηκαν. Παραιτήσεις έφερε ο σάλος που προκλήθηκε και οι κατηγορίες για ρουσφέτια.

Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από τη δημοσιοποίηση των μετατάξεων στο κοινοβούλιο, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, αργά το απόγευμα, ανακοίνωσε ότι παγώνουν οι 32 από τις προγραμματισμένες μετατάξεις, μετά από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό. Όπως είπε ο ίδιος, για τις πρώτες 32 μετατάξεις έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το γραφείο του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, «ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Βουλής και ζήτησε να ανασταλεί η διαδικασία των μετατάξεων που, παρά το γεγονός ότι ήταν καθόλα νόμιμη, διαφανής και με διακομματική συναίνεση, αξιοποιήθηκε από τη ΝΔ για να δημιουργηθούν εντυπώσεις σε ένα κρεσέντο πολιτικής σκοπιμότητας. Κατά τη συνομιλία τους, από κοινού αποφάσισαν ο Πρόεδρος της Βουλής να προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις».

Νωρίτερα, ο κ. Βούτσης απάντησε στα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με προσλήψεις ή μετατάξεις σε υπηρεσίες του Κοινοβουλίου προσώπων που φέρονται να έχουν πολιτικές με το ΣΥΡΙΖΑ ή και συγγενικές με κορυφαία στελέχη του σχέσεις, με τη φράση «θα ήταν απολύτως άδικο για μία-δύο-τρεις περιπτώσεις που πιθανώς υπάρχουν για βαθμό συγγένειας» να δημιουργείται η εντύπωση μη ύπαρξης αξιοκρατικών κριτηρίων στις σχετικές με τα εργασιακά της βουλής υποθέσεις. «Δεν αισθάνομαι απολογούμενος για οτιδήποτε έχουν ήδη καταγραφεί, σαν δήθεν ορυμαγδός τοποθετήσεων» ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής εμφανώς ενοχλημένος από την δημοσιότητα που προσέλαβε το όλο ζήτημα υποστήριξε επιπροσθέτως ότι η ολοκλήρωση των μετατάξεων μπορεί να γίνεται στην παρούσα προεκλογική συγκυρία, πλην όμως είχε δρομολογηθεί από μηνών και πως η όποια καθυστέρηση οφείλεται σε γραφειοκρατικούς λόγους. Σε ό,τι αφορά δε τις προσλήψεις γενικότερα, ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε πως όλα γίνονται με διαφάνεια και αξιοκρατία, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα πως δεν υπήρξαν υπερβολές, καθώς κύλισαν όλα στο πλαίσιο του συμφωνημένου από όλους Οργανογράμματος.

Πάντως, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι παρά τις επισημάνσεις του πως δεν είναι στις προθέσεις του να μπει σε διαδικασία δημοσιοποίησης «λίστας ονομάτων» -είπε χαρακτηριστικά «Δεν το κάναμε ποτέ, δεν το κάνω τώρα, ούτε και στο μέλλον»- ο κ. Βούτσης άφησε σοβαρές αιχμές για προσωπικό το οποίο είχε προσληφθεί στη Βουλή προ του 2015, μιλώντας για ρουσφέτια. Μια επιπλέον φράση του με ιδιαιτέρως φορτισμένο περιεχόμενο, ήρθε αφενός να ενισχύσει την αίσθηση ότι η από το 2015 έως σήμερα πολιτική πλειοψηφία, έχει αναζητήσει και καταγράψει το πολιτικό «who is who» των εργαζομένων-υπαλλήλων της Βουλής, και αφετέρου να ερμηνευθεί από ορισμένες πλευρές ως «προειδοποίηση» ότι εάν συνεχιστούν οι αποκαλύψεις γι’ «ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ», θα υπάρξει ανάλογη απάντηση εκ μέρους της πλειοψηφίας.

«Προσωπικά θα έλεγα ότι δεν είναι παραδεκτό, είναι εντελώς απαράδεκτο το να δημιουργούμε εντυπώσεις και πολιτικές αντιπαραθέσεις με λίστες ονομάτων. Δεν το κάναμε ποτέ, δεν το κάνω τώρα, ούτε στο μέλλον» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης, για να συμπληρώσει ωστόσο: «Για όλους τους υπόλοιπους υπαλλήλους που βρήκαμε και συνεργαστήκαμε, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά, πότε και με ποιές διαδικασίες προσλήφθηκαν, βαθμούς συγγένειας κλπ».

Το όλο ζήτημα ξεκίνησε όταν στη Διαύγεια αναρτήθηκαν 32 μετατάξεις υπαλλήλων από διάφορες υπηρεσίες υπουργείων και ΟΤΑ. Μάλιστα ανάμεσα στους προσληφθέντες στη Βουλή ήταν και «απόφοιτος Λυκείου με καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας», ενώ υπάλληλος πήρε μετάταξη στη Βουλή από το Αστεροσκοπείο Αθηνών!

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη που έκανε λόγο για πρωτοφανές όργιο ρουσφετιών στη Βουλή αλλά και των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης προσπάθησε, όπως προαναφέραμε, να υποβαθμίσει το θέμα και τόνισε χαρακτηριστικά πως δεν «δεν αισθάνομαι απολογούμενος για όλα αυτά που έχουν γραφτεί για ορυμαγδό τακτοποιήσεων”, όμως το κλίμα πυροδότησε η αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου που παραδέχθηκε ότι κίνησε κάποια νήματα για να φέρει την κόρη της στη Βουλή και προκάλεσε χαμό!

Παραιτήθηκαν μετά την κατακραυγή δύο κόρες στελεχών της Βουλής

Μετά τη θύελλα για τις ρουσφετολογικές προσλήψεις, ήρθαν και παραιτήσεις. Την παραίτησή της από το Ίδρυμα της Βουλής υπέβαλε η Α.Α., θυγατέρα της διευθύντριας του Γενικού Γραμματέα της Βουλής. Ομοίως, παραίτηση υπέβαλε και η Μ.Λ.Σ., θυγατέρα της προϊσταμένης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Και οι δυο τους είχαν προσληφθεί στο Ίδρυμα της Βουλής με σύμβαση διάρκειας 12 μηνών.

Κάπου εκεί ήρθε η καταλυτική παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ύστερα από επικοινωνία με τον κ. Βούτση, αποφάσισε το πάγωμα των μετατάξεων, με τον πρόεδρο της Βουλής να ανακοινώνει και επίσημα. Πάντως ο κ. Βούτσης δεν έκρυψε την οργή του για την τροπή που πήρε το θέμα, αλλά και από το γεγονός πως μπλέχτηκε στην υπόθεση και η πρώην γυναίκα του, η οποία είχε πάρει μετάταξη από το 2007 προτού ο ίδιος μπει στη Βουλή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments