Κόσμος

Κόλπος του Ομάν: Μεγάλη ανησυχία και προβλέψεις για κλιμάκωση της έντασης

Κόλπος του Ομάν: Μεγάλη ανησυχία και προβλέψεις για κλιμάκωση της έντασης
Ο Κόλπος του Ομάν και οι πρόσφατες επιθέσεις, είναι πιθανό να αποτελέσουν τη "σπίθα" για στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, σύμφωνα με Γερμανό αναλυτή.

Ο Κόλπος του Ομάν «συνταράχθηκε» από τις πρόσφατες επιθέσεις, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε ντόμινο δραματικών εξελίξεων στην περιοχή. Αυτό τουλάχιστον επισημαίνει σε δηλώσεις του στη Deutsche Welle, Γερμανός αναλυτής επί των θεμάτων Μέσης Ανατολής.

Ο Γκίντο Στάινμπεργκ, ανέφερε στις δηλώσεις του πως πίσω από τις επιθέσεις βρίσκεται η παρέμβαση του Ιράν: «Όχι διότι αυτό υποστηρίζουν οι ΗΠΑ αλλά γιατί το Ιράν έχει πολλές φορές χρησιμοποιήσει παρόμοιες νάρκες. Εκτός αυτού θέλουν να δείξουν στις ΗΠΑ ότι μπορούν να χτυπήσουν το εμπόριο πετρελαίου στον Περσικό Κόλπο και στα στενά του Ορμούζ. Ωστόσο δεν επιτίθενται άμεσα. Πιστεύω όμως ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι οι Ιρανοί ευθύνονται».

Βάσει των εκτιμήσεων του Στάινμπεργκ, δεν είναι σαφές πώς ακριβώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Από την άλλη πλευρά, ο Γκίντο Στάινμπεργκ εκτιμά πως οι Φρουροί της Επανάστασης στο Ιράν είναι αυτοί που οξύνουν την κατάσταση και οι πρόσφατες επιθέσεις είναι πολύ πιο σοβαρές από παρόμοιες πριν από τέσσερις εβδομάδες.

Σε ερώτηση σχετικά με τις προθέσεις του Ιράν και το γιατί να υπάρχει ενδιαφέρον για κλιμάκωση της έντασης, ο αναλυτής τόνισε: «Διότι βρίσκονται κάτω από μια διαρκή αμερικανική πίεση. Σύμφωνα με την κοσμοθεωρία τους και την νοοτροπία τους πρέπει να δείξουν πως δεν υποκύπτουν. Πρόκειται για τα πιο ακραία στοιχεία της στρατιωτικής ελίτ.

Αγωνίζονται εδώ και 15 χρόνια εναντίον των Ισραηλινών, των Σαουδαράβων και άλλων δυνάμεων στην περιοχή. Θέλουν απλά να δείξουν ότι είναι παρόντες στην περιοχή και σε περίπτωση που οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επιτεθούν, είναι σε θέση να σταματήσουν τη ροή πετρελαίου στα στενά του Ορμούζ. Αυτό είναι το σαφές μήνυμα των γεγονότων».

Σε ερώτηση για πιθανή σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, ο Στάινμπεργκ ανέφερε: «Ναι θα έπρεπε να προετοιμαζόμαστε. Θα μπορούσε να συμβεί τυχαία διότι παρόμοιες καταστάσεις επαναλαμβάνονται στον Κόλπο του Ομάν στον Περσικό Κόλπο ή στα στενά του Ορμούζ. Υπάρχει όμως ακόμα κάτι. Οι Ιρανοί έχουν θέσει ένα τελεσίγραφο στους Ευρωπαίους. Εάν οι Ευρωπαίοι δεν τους δώσουν καμία δυνατότητα να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση, τότε θα συνεχίσουν με τον εμπλουτισμό του ουρανίου μετά τις 7 Ιουλίου και τότε δεν θα σημάνει συναγερμός μόνο για το αμερικανικό ναυτικό αλλά και για την ισραηλινή αεροπορία».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Διαβάστε Eπίσης