Κόσμος

Ρωσία: Αφέθηκε ελεύθερος ο αρχισυντάκτης τοπικής εφημερίδας που είχε κατηγορηθεί για εκβιασμό αξιωματούχου

Ρωσία: Αφέθηκε ελεύθερος ο αρχισυντάκτης τοπικής εφημερίδας που είχε κατηγορηθεί για εκβιασμό αξιωματούχου
Ρωσία: Ελεύθερος αφέθηκε ο Ιγκόρ Ρουντνίκοφ, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για εκβιασμό ενός αξιωματούχου.

Δικαστήριο στη Ρωσία άφησε ελεύθερο σήμερα τον αρχισυντάκτη μιας τοπικής εφημερίδας, γνωστής για τις έρευνές της σχετικά με τη διαφθορά των πολιτικών, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για εκβιασμό, σε μια υπόθεση πολιτικά υποκινούμενη, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του.

Ο Ιγκόρ Ρουντνίκοφ, ο ιδρυτής και αρχισυντάκτης της εφημερίδας Νόβιε Κολιόσα του Καλίνιγκραντ, είχε συλληφθεί τον Νοέμβριο του 2017 με την κατηγορία ότι εκβίασε έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο των τοπικών υπηρεσιών ασφαλείας για να αποσπάσει χρήματα. Οι εισαγγελικές αρχές είχαν ζητήσει να του επιβληθεί 10ετής κάθειρξη. Όμως δικαστήριο της Αγίας Πετρούπολης αποφάσισε να άρει την κατηγορία του εκβιασμού και να τον καταδικάσει σε 550 ώρες κοινωφελούς εργασίας για «κατάχρηση εξουσίας».

Ο 53χρονος δημοσιογράφος αφέθηκε αμέσως ελεύθερος. «Πίστευα ότι η δικαιοσύνη θα θριαμβεύσει… σε δύο ή σε έξι χρόνια, όμως δεν φανταζόμουν ότι θα συνέβαινε σήμερα», είπε ο Ρουντνίκοφ. Οι υποστηρικτές του δεν σταμάτησαν ποτέ να δηλώνουν ότι η υπόθεση ήταν κατασκευασμένη. Η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα θεωρεί ότι ο Ρουντνίκοφ ήταν «θύμα αντιποίνων με πολιτικά κίνητρα» λόγω της ερευνητικής δουλειάς του.

Τον Ιούνιο του 2017 η εφημερίδα κατηγόρησε τον Βίκτορ Λεντένιοφ, τον επικεφαλής του τοπικού παραρτήματος της Επιτροπής Ερευνών της Ρωσίας -η οποία αναλαμβάνει να ερευνήσει κάθε εγκληματική υπόθεση- ότι διαθέτει μια πολυτελή έπαυλη, την οποία δεν έχει δηλώσει. Λίγους μήνες αργότερα ο Ρουντνίκοφ συνελήφθη με την κατηγορία ότι προσπάθησε να αποσπάσει 50.000 δολάρια από τον Λεντένιοφ για να σταματήσει να γράφει αρνητικά ρεπορτάζ σε βάρος του.

Διαβάστε Eπίσης

Βέμπερ: «Δεν μπορεί να επιτρέπεται στην Τουρκία να παραβιάζει την κυριαρχία της Κύπρου»

Τραγωδία στην Ινδονησία: Επιβάτης άρπαξε το τιμόνι από τον οδηγό πούλμαν και έφερε πολύνεκρο τροχαίο

Περισσότερα
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Δείτε την πολιτική μας κάνοντας κλικ εδώ.
Αποδέχομαι