Κόσμος

Κατσαρίδες: Γίνονται αθάνατες – Δεν θα τις πειράζει κανένα εντομοκτόνο

Κατσαρίδες: Γίνονται αθάνατες – Δεν θα τις πειράζει κανένα εντομοκτόνο
Κατσαρίδες: Είναι ενοχλητικές, είναι αηδιαστικές και σε λίγο καιρό, δυστυχώς, θα είναι και ανίκητες. Τι αναφέρει πρόσφατη έρευνα.

Κατσαρίδες: Οι ενοχλητικότερες επισκέπτριες των καλοκαιρινών μηνών. Τα έντομα που όλοι… λατρεύουμε να μισούμε. Μικρές σε μέγεθος, τεράστιες σε επίπεδα… τρομοκρατίας των απλών ανθρώπων που καθημερινά παλεύουν να τις απομακρύνουν από τα σπίτια τους. Εκτός από την ανατριχίλα που προκαλεί η θέα τους, οι κατσαρίδες αποτελούν φορείς εξάπλωσης μικροβίων που πλήττουν τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Με λίγα λόγια, πρόκειται για το πλάσμα που συγκεντρώνει τις λιγότερες συμπάθειες σε σχέση με ΟΛΑ τα υπόλοιπα αυτού του κόσμου.

Οι άνθρωποι έχουν ανά τα χρόνια προσπαθήσει να τις αντιμετωπίσουν. Όπως έκαναν και με τα υπόλοιπα έντομα. Τα εντομοκτόνα, τα κοκτέιλ χημικών «έπιαναν» προσωρινά, μέχρι να επιστρέψει η επόμενη γενιά. Πιο δυνατή και πιο ανθεκτική στα νέου τύπου εντομοκτόνα. Και όσο περνά ο καιρός, τα πράγματα θα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα για την ανθρωπότητα. Επιστήμονες στις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον καθηγητή εντομολογίας Μάικλ Σαρφ του Πανεπιστημίου Πέρντιου της Ιντιάνα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Scientific Reports», σύμφωνα με το «Science», βρήκαν ότι οι κατσαρίδες τείνουν να γίνουν ανθεκτικές σχεδόν σε κάθε είδος χημικού εντομοκτόνου.

Σύμφωνα με έρευνα, μια θηλυκή κατσαρίδα μπορεί να γεννήσει δεκάδες απογόνους κάθε λίγους μήνες. Επειδή οι κατσαρίδες ζουν λίγο, περίπου 100 μέρες, η ανάπτυξη ανθεκτικότητας μπορεί να εξελιχθεί γρήγορα, με τα πιο ανθεκτικά γονίδια να περνάνε στις επόμενες γενιές. Έτσι, αρκούν να επιβιώσουν λίγες μόνο κατσαρίδες από τα εντομοκτόνα, ώστε η επόμενη γενιά να κάνει… πάρτι. Ακόμη κι αν κανείς αλλάξει εντομοκτόνο, οι κατσαρίδες μάλλον θα είναι εκεί και την επόμενη μέρα.

Οι ερευνητές δοκίμασαν σε τρεις διαφορετικούς πληθυσμούς κατσαρίδων τρία διαφορετικά εντομοκοκτόνα (αμπαμεκτίν, βορικό οξύ και θειαμεθοξάμη) σε βάθος εξαμήνου. Διαπιστώθηκε ότι, άσχετα με το ποιο εντομοκτόνο χρησιμοποιήθηκε, ο αριθμός των κατσαρίδων ουσιαστικά έμεινε σταθερός ή και αυξήθηκε σε βάθος χρόνου, ακόμη και όταν χρησιμοποιήθηκαν τα τρία εντομοκτόνα όχι διαδοχικά, αλλά σε συνδυασμό.

«Είδαμε την αντίσταση να αυξάνεται κατά τέσσερις έως έξι φορές μέσα σε μια μόνο γενιά. Δεν περιμέναμε ότι κάτι τέτοιο μπορούσε να συμβεί τόσο γρήγορα. Καθώς οι κατσαρίδες αναπτύσσουν αντίσταση σε πολλαπλά εντομοκτόνα ταυτόχρονα, ο έλεγχος τους μόνο με χημικά θα γίνει σχεδόν αδύνατος», δήλωσε ο Σαρφ.

Είναι ακόμη ασαφές πώς οι κατσαρίδες καταφέρνουν να εξελίσσονται τόσο γρήγορα, ώστε να αντέχουν τα νέα χημικά που τους ρίχνουν οι άνθρωποι. Εν μέρει αυτό οφείλεται στο ότι η μελέτη των βιοχημικών μηχανισμών των κατσαρίδων δεν έχει αποτελέσει μέχρι σήμερα επιστημονική προτεραιότητα. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι στο μέλλον η αντιμετώπιση των κατσαρίδων θα γίνει πιο δύσκολη και θα απαιτεί συνδυαστικές λύσεις, όπως καλύτερο καθαρισμό των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, ειδικές παγίδες και -για όσους δεν μπορούν να κάνουν χρήση της… παντόφλας- ρούφηγμα τους με την ηλεκτρική σκούπα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments