Ελλάδα

Προσφυγικά Λεωφόρου Αλεξάνδρας: Προχωρά η δημοπράτηση

Προσφυγικά Λεωφόρου Αλεξάνδρας: Προχωρά η δημοπράτηση
Προσφυγικά Λεωφόρου Αλεξάνδρας: Οι μελέτες, τα τεύχη δημοπράτησης και οι εγκρίσεις εξασφαλίστηκαν με συντονισμό της "Ανάπλασης Αθήνας Α.Ε." και της Περιφέρειας Αττικής.

Προσφυγικά Λεωφόρου Αλεξάνδρας: Το σύνολο των απαραίτητων υλικών για την άμεση δημοπράτηση των οκτώ Προσφυγικών Πολυκατοικιών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας προωθήθηκε από την «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» προς την Περιφέρεια Αττικής.

Πρόκειται για το σύνολο των οριστικών μελετών και μελετών εφαρμογής (αρχιτεκτονικές, στατικές, ηλεκτρομηχανολογικές), των τευχών δημοπράτησης όπως και των απαιτούμενων εγκρίσεων οι οποίες έχουν δοθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ και την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Αθηναίων. Ταυτόχρονα η «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» εξασφάλισε μέσω του ΠΔΕ και με πρωτοβουλία των εποπτευόντων Υπουργών Αλ. Φλαμπουράρη και Χρ. Σπίρτζη τον αρχικό προϋπολογισμό 10.000.000 ευρώ τα οποία έχουν ήδη διατεθεί για αυτό τον σκοπό.

Οι μελέτες, τα τεύχη δημοπράτησης και οι εγκρίσεις εξασφαλίστηκαν με συντονισμό της «Ανάπλασης Αθήνας Α.Ε.» και της Περιφέρειας Αττικής στον χρόνο ρεκόρ των εννέα μηνών.

Για το διατηρητέο ιστορικό προσφυγικό συγκρότημα προβλέπονται οι χρήσεις κατοικίας για τους διαμένοντες ιδιοκτήτες, κοινωνικής κατοικίας για ευάλωτες ομάδες, ξενώνα συνοδών ασθενών του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» και Μουσείου Προσφυγικής Μνήμης. Υπενθυμίζεται τέλος ότι το έργο εκκρεμούσε είκοσι χρόνια. Οι οκτώ πολυκατοικίες διεσώθησαν από την κατεδάφιση και την πώληση και αποδόθηκαν από την παρούσα κυβέρνηση στην Περιφέρεια Αττικής για να αποκατασταθούν με τις πιο πάνω χρήσεις.

Προσφυγικά Λεωφόρου Αλεξάνδρας: Η κατασκευή

Τα προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας είναι ένας πεπαλαιωμένος, πολεοδομικός σχηματισμός που βρίσκεται στην Αθήνα, στην περιοχή των Αμπελοκήπων στο ύψος της Λεωφόρου Αλεξάνδρας 165-169 και αποτελείται από οκτώ πολυκατοικίες σχήματος παραλληλογράμμου και με την μεγάλη πλευρά τους παράλληλα προς τη Λεωφόρο, με συνολικά 228 διαμερίσματα, αρκετά από τα οποία κατοικούνται ακόμη και σήμερα.

Μέχρι και τα τέλη σχεδόν της πρώτης δεκαετίας του 2000 ένοικοι διέμεναν σε 90 από αυτά τα διαμερίσματα, με τα υπόλοιπα να έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δημοσίου, προκειμένου να περιληφθούν στη γενικότερη ανάπλαση που ήταν τότε υπό σχεδιασμό και αφορούσε στην ανακατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού.

Οι κατοικίες κατασκευάσθηκαν μεταξύ των ετών 1933 και 1935 μερίμνη του ελληνικού κράτους, το οποίο αναζητούσε τρόπους για τη στέγαση των εκατοντάδες χιλιάδων πρόσφυγες που είχαν συρρεύσει στην πρωτεύουσα μετά τη Μικρασιατική καταστροφή. Ο σχεδιασμός τους έγινε με τη συνδρομή δυο γνωστών τεχνοκρατών της εποχής και συγκεκριμένα του αρχιτέκτονα Κίμωνα Λάσκαρι και του πολιτικού μηχανικού Δημητρίου Κυριακού, που υπηρετούσαν στην Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου Πρόνοιας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments