Κόσμος

Ολυμπιακοί Αγώνες Βραζιλία: Μέγα σκάνδαλο με δωροδοκία

Ολυμπιακοί Αγώνες Βραζιλία: Μέγα σκάνδαλο με δωροδοκία
Ολυμπιακοί Αγώνες Βραζιλία: Ομολογία - σοκ από τον πρώην κυβερνήτη του Ρίο στη Βραζιλία. Είπε στο δικαστήριο ότι έδωσε δύο εκατ. δολάρια για να πάρει η πόλη του τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.

Ολυμπιακοί Αγώνες Βραζιλία: Σκάνδαλο μεγατόνων τρία χρόνια μετά τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο της Βραζιλίας. Ο πρώην κυβερνής της Πολιτείας, Ρίο ντε Τζανέιρο, Σέρχου Καμπράλ, είπε ενώπιον του δικαστηρίου πως πλήρωσε 2 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να αγοράσει ψήφους ώστε να εξασφαλίσει ότι η πολιτειακή πρωτεύουσα θα επιλεγόταν για τη διεξαγωγή των Αγώνων του 2016.

Το συγκεκριμένο ποσό, όπως αποκάλυψε σε ομοσπονδιακό δικαστή, δόιθηκε στον Λαμίν Ντιάκ, τον πρώην επικεφαλής της διεθνής ομοσπονδίας στίβου (IAAF) και χρησιμοποιήθηκε για την εξαγορά έως και εννέα ψήφων. Προς το παρόν δεν έχει γίνει μια επικοινωνία με τον Ντιάκ ή τους δικηγόρους του άμεσα.

Ο τότε επικεφαλής της Ολυμπιακής Επιτροπής της Βραζιλίας και βασικός οργανωτής της υποψηφιότητας, ο Κάρλους Αρτούρ Νούζμαν, είχε γνωρίσει έναν εκπρόσωπο της οργανωτικής επιτροπής στον Ντιάκ και του ζήτησε να κάνει τις πληρωμές πριν από την ψηφοφορία που έγινε το 2009 και στην οποία το Ρίο κέρδισε τη Μαδρίτη, το Σικάγο και το Τόκιο, εξήγησε ο Καμπράλ στον δικαστή.

«Ο Νούζμαν με συνάντηση και είπε, Σέρζου, θέλω να σου μιλήσω για τον πρόεδρο της διεθνούς επιτροπής στίβου, της IAAF, είναι άνθρωπος που θα δεχόταν να δωροδοκηθεί», κατέθεσε ο πρώην κυβερνήτης.

Βραζιλιάνοι εισαγγελείς απήγγειλαν στον Νούζμαν τον Οκτώβριο του 2017 την κατηγορία πως πλήρωσε 2 εκατομμύρια δολάρια ως δωροδοκία προκειμένου να εξασφαλίσει ότι η οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 θα κατέληγε στο Ρίο, ενώ η δίκη βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο Νούζμαν δηλώνει αθώος και οι δικηγόροι του το επανέλαβαν χθες.

Επίσης κατηγορίες έχουν επίσης απαγγελθεί από βραζιλιάνους εισαγγελείς σε βάρος του Ντιάκ. Είχε επίσης δηλώσει αθώος τότε. Τον περασμένο μήνα, στον Ντιάκ απαγγέλθηκαν κατηγορίες από γαλλικό δικαστήριο διότι ο ίδιος και ο γιος του «Παπά» Μασάτα φέρονται να παρανομούσαν για χρόνια, ιδίως ζητώντας δωροδοκίες και νομιμοποιώντας έσοδα από παράνομη δραστηριότητα, με ενεργή συμμετοχή αθλητών, παραγόντων και ομοσπονδιών.

«Ο Ντιάκ μου εγγυήθηκε έξι ψήφους έναντι 1,5 εκατομμυρίου»

Σύμφωνα με όσα είπε ο Καμπράλ στον δικαστή, ο Νούζμαν τον διαβεβαίωσε ότι το σχέδιο θα έφερνε αποτέλεσμα διότι ο Ντιάκ είχε ιστορικό τέτοιων πρακτικών. «Είπα, Νούζμαν, ποιες εγγυήσεις έχουμε εδώ; Και μου απάντησε, “παραδοσιακά πουλάει 4, 5, 6 ψήφους. Υπάρχει κίνδυνος να μην περάσουμε στον δεύτερο γύρο”».

Ο Καμπράλ είπε ακόμη ότι ο Ντιάκ εγγυήθηκε έξι ψήφους έναντι ποσού 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων και κατόπιν προσέφερε περισσότερες ψήφους εάν του δίνονταν επιπλέον 500.000 δολάρια. Ο πρώην κυβερνήτης είπε ότι ενέκρινε την καταβολή του επιπλέον ποσού. «Το κάναμε», είπε ο Καμπράλ.

Ο πρώην κυβερνήτης, που έχει καταδικαστεί να εκτίσει σχεδόν 200 χρόνια κάθειρξη διότι ενεχόταν σε μια σειρά σκανδάλων διαφθοράς, κατονόμασε στην κατάθεσή του αρκετούς κορυφαίους και διάσημους αθλητές.

Ο Καμπράλ είπε επίσης ότι ο φυλακισμένος πρώην πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα και ο πρώην δήμαρχος του Ρίο, ο Εντουάρντο Πάες, δεν συμμετείχαν στο κύκλωμα αλλά ενημερώθηκαν αργότερα, αφού έγινε η δωροδοκία.

Ο πρώην κυβερνήτης έκανε τις αποκαλύψεις αυτές σε μια ακροαματική διαδικασία που ζήτησε η νέα ομάδα δικηγόρων που ανέλαβε την υπεράσπισή του. Σκοπός της ομάδας είναι να εξασφαλίσει μείωση των ποινών του εντολέα της και της συζύγου του, της Αντριάνας Ανσέλμου, η οποία έχει επίσης φυλακιστεί για υποθέσεις διαφθοράς.

Πρόκειται φυσικά για ένα θέμα που φέρνει μεγάλους τριγμούς στην IAAF μόλις ένα χρόνο πριν από τους Ολυμπιακού Αγώνες στο Τόκιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play