Διεθνή

Βραζιλία: Σάλος με τον Μπολσονάρου – Υπερασπίζεται την παιδική εργασία

Βραζιλία: Σάλος με τον Μπολσονάρου – Υπερασπίζεται την παιδική εργασία
Βραζιλία: Ποικίλες αντιδράσεις έχει ξεσηκώσει η δήλωση του Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος ο οποίος υπερασπίστηκε την παιδική εργασία προβάλλοντας το προσωπικό του παράδειγμα

Βραζιλία: Σάλος έχει ξεσπάσει στη «Χώρα του Καφέ», καθώς ο πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου με δηλώσεις του υπερασπίστηκε την παιδική εργασία, αναφέροντας το δικό του παράδειγμα «Δείτε, το ότι εργάσθηκα στο αγρόκτημα στα 9 ή τα 10 μου, αυτό δεν με έβλαψε καθόλου. Όταν ένα παιδί ηλικίας 9 ή 10 ετών δουλεύει κάπου, υπάρχουν πάρα πολλοί για να καταγγείλουν την ‘καταναγκαστική εργασία’ ή την ‘παιδική εργασία’. Όμως αν καπνίζει κρακ, κανένας δεν λέει τίποτε», δήλωσε την Πέμπτη ο ακροδεξιός πρόεδρος. «Η εργασία δίνει αξιοπρέπεια στους άνδρες και στις γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας», συνέχισε στην ζωντανή εβδομαδιαία εκπομπή του στο Facebook.

Την αμέσως επόμενη ημέρα, ο ίδιος τόνισε πως: «Εργάσθηκα από την ηλικία των 8 ετών φυτεύοντας καλαμπόκι, κόβοντας μπανάνες (…) ενώ παράλληλα σπούδαζα. Και σήμερα είμαι αυτός που είμαι. Δεν είναι δημαγωγία, είναι η αλήθεια». Όπως είναι λογικό οι δηλώσεις του αυτές έφεραν ποικίλες αντιδράσεις στα social media. «Είναι το καλύτερο παράδειγμα για να παρακινηθεί ένα παιδί να μην δουλεύει, αυτό θα το εμποδίσει να γίνει ένας ενήλικας όπως αυτός (ο Μπολσονάρου): με τόσο μίσος και ανικανότητα. Η θέση των παιδιών είναι στο σχολείο», αντέδρασε στο Twitter ο βουλευτής του αριστερού κόμματος PSOL Μαρτσέλο Φρέισο.

Τι αναφέρει η βραζιλιάνικη νομοθεσία για την παιδική εργασία

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τη βραζιλιάνικη νομοθεσία, απαγορεύεται η εργασία σε παιδιά κάτω των 16 ετών, εκτός από τους μαθητευόμενους, οι οποίοι έχουν το δικαίωμα να αρχίζουν από τα 14 έτη τους. Σύμφωνα με τα δεδομένα του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικών (IBGE), στη Βραζιλία σχεδόν 2,5 εκατομμύρια ανήλικοι ηλικίας 5 έως 17 ετών εργάζονται. «Η αριστερά μου επιτίθεται επειδή υπερασπίζομαι την κουλτούρα της εργασίας για τα παιδιά μας από την πιο μικρή ηλικία. Αν είχα υπερασπιστεί την πρώιμη σεξουαλικότητα ή τη χρήση ναρκωτικών, οι οπαδοί της αριστεράς θα με λιβάνιζαν. Ιδού η αλήθεια!», έγραψε στο Twitter ο Μπολσονάρου.

Χθες, Παρασκευή, το πρωί, η υπουργός του για θέματα των Γυναικών και τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η ευαγγελική πάστορας Νταμάρες Άλβες, επιχείρησε να βάλει ένα τέλος στην πολεμική. «Κοιτάξτε, η γενιά μας εργάσθηκε νωρίς, εγώ εργάσθηκα πολύ νωρίς, οι γονείς μας εργάσθηκαν πολύ νωρίς, όμως αυτό δεν σημαίνει πως θα αποποινικοποιήσουμε (την παιδική εργασία) (…) Είμαστε βέβαιοι πως η εργασία των παιδιών είναι παραβίαση δικαιωμάτων, πως δεν μπορεί να επιτραπεί», δήλωσε.

Θυμίζουμε πως ο Ζαΐχ Μπολσονάρου αναδείχθηκε πρόεδρος της Βραζιλίας τον περασμένο Οκτώβριο, η εκλογή του οποίο ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων σε ολόκληρο τον πλανήτη. Κι αυτό διότι ο ίδιος που εκλεγόταν στη Βουλή της Βραζιλίας επί 27 χρόνια με τα χρώματα της άκρας δεξιάς, έχει ουκ ολίγες φορές δηλώσει ανοικτά νοσταλγός της στρατιωτικής δικτατορίας (1964-85).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments