Οικονομία

Σύσκεψη για την οικονομία: Μήνυμα για ισχυρή ανάπτυξη

Σύσκεψη για την οικονομία: Μήνυμα για ισχυρή ανάπτυξη
Περίπου δύο ώρες είχε διάρκεια η σύσκεψη για την οικονομία που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό. Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο του πρωθυπουργού.

Σύσκεψη για την οικονομία: Περίπου δύο ώρες είχε διάρκεια η σύσκεψη για την οικονομία που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό. Αντικείμενο της σύσκεψης του κ. Μητσοτάκη με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τους υφυπουργούς Απόστολο Βεσυρόπουλο, Γιώργο Ζαββό και Θόδωρο Σκυλακάκη ήταν οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η υλοποίηση του σχεδίου της κυβέρνησης για τις μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική αποτύπωση του τρέχοντος και του επόμενου χρόνου.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη σύσκεψη υπό τον κ. Μητσοτάκη, το γραφείο του πρωθυπουργού αναφέρει ότι «συζητήθηκαν εκτενώς οι μεταρρυθμίσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση και θα ανακοινωθούν στις προγραμματικές δηλώσεις το τριήμερο 20-22 Ιουλίου».

«Οι μεταρρυθμίσεις θα διαφυλάξουν τον στόχο για το πλεόνασμα»

Ακόμη, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, επιβεβαιώθηκε ότι «η υλοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων θα διαφυλάξει τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας για το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος».

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχαν σταλεί τα πρώτα μηνύματα από τους Ευρωπαίους προς τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας, σχετικά με τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα. Αρχικά, ο Κλάους Ρέγκλινγκ- μιλώντας τη Δευτέρα μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup- είχε τονίσει ότι αυτός ο στόχος αποτελεί θεμέλιο λίθο του προγράμματος και είχε σημειώσει ότι δεν βλέπει πώς μπορεί να επιτευχθεί βιωσιμότητα του χρέους χωρίς αυτό.

Δύο ημέρες αργότερα, η Ανγκελα Μέρκελ συμφώνησε με αυτή τη θέση. «Δεν βλέπω λόγο για αλλαγές», ήταν ουσιαστικά η τοποθέτηση της καγκελαρίου της Γερμανίας, όταν ρωτήθηκε για το ίδιο θέμα. «Οι υπουργοί Οικονομικών ήδη ανακοίνωσαν ότι κατ’ αρχάς παραμένει το πλαίσιο των προϋποθέσεων», είχε δηλώσει ακόμη.

Φωτογραφία / EUROKINISSI

Μητσοτάκης: Προτεραιότητα οι φιλοεπενδυτικές επιλογές

Σε δήλωσή του μετά τη σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ποιες είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης, με στόχο την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας.

«Η αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, η υλοποίηση φιλοεπενδυτικών επιλογών και η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία αποτελούν βασικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης με στόχο την ισχυρή ανάπτυξη και τη δημιουργία πολλών και καλών θέσεων εργασίας».

Και το φορολογικό στην ατζέντα

Στην ατζέντα της σύσκεψης ήταν βέβαια και το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση.

Σε αυτό, υπενθυμίζεται, αναμένεται να ενσωματωθούν και οι βελτιώσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων, μείωση του ΕΝΦΙΑ, συντελεστών ΦΠΑ και φόρου σε επιχειρήσεις μεταξύ άλλων, ενώ αναμένεται να κατατεθεί έως τις 10 Αυγούστου.

Η ανακοίνωση του Μαξίμου για τη σύσκεψη Μητσοτάκη με το οικονομικό επιτελείο

«Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού σχεδίου της κυβέρνησης και η δημοσιονομική αποτύπωση του τρέχοντος και του επόμενου έτους ήταν το αντικείμενο σύσκεψης του οικονομικού επιτελείου που έγινε στις 10 το πρωί υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταικούρας, οι υφυπουργοί κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, Γιώργος Ζαββός και Θόδωρος Σκυλακάκης, συζητήθηκαν εκτενώς οι μεταρρυθμίσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση και θα ανακοινωθούν στις προγραμματικές δηλώσεις το τριήμερο 20-22 Ιουλίου.

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε ότι η υλοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων θα διαφυλάξει τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας για το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, η υλοποίηση φιλοεπενδυτικών επιλογών και η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία αποτελούν βασικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης με στόχο την ισχυρή ανάπτυξη και τη δημιουργία πολλών και καλών θέσεων εργασίας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Διαβάστε Eπίσης