Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: “Άκυρη η συμφωνία Τσίπρα με την Εκκλησία, όλα από την αρχή”

Κυριάκος Μητσοτάκης: “Άκυρη η συμφωνία Τσίπρα με την Εκκλησία, όλα από την αρχή”
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο νέος πρωθυπουργός πραγματοποίησε την πρώτη του συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Την πρώτη και εθιμοτυπική συνάντηση του με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο πραγματοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τους δύο άνδρες να ανταλλάσσουν ευχές και φιλοφρονήσεις παρουσία των τηλεοπτικών καμερών. Βέβαια, αυτό που κυριάρχησε στη συζήτηση των δύο ανδρών είναι οι εκκρεμότητες που υπάρχουν στις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας, ενώ επί τάπητος τέθηκαν όλα τα θέματα που απασχολούν την Ιεραρχία, μετά την κατάρρευση της συμφωνίας που είχε γίνει με την προηγούμενη κυβέρνηση για την εκκλησιαστική περιουσία και τον διαχωρισμό Εκκλησίας και Πολιτείας.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να να τεθεί εξ αρχής το μισθολογικό των ιερέων, τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά καθώς και να επανεξετασθεί το θέμα της διδασκαλίας των Θρησκευτικών στα σχολεία. «Tabula rasa στα θέματα της Εκκλησίας, δεν ισχύει η συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου, πάμε από την αρχή» θα μπορούσε να είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Παράλληλα, συμφωνήθηκε η ανάγκη να επαναλειτουργήσει άμεσα η Επιτροπή διαλόγου Πολιτείας- Εκκλησίας, με μοναδικό στόχο τη διευθέτηση όλων των ζητημάτων που αφορούν τους δύο θεσμούς, όπως η διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών και η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Ιερώνυμος: « Για την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας θεωρείται ως μη γενόμενη η γνωστή πρόταση συμφωνίας Πολιτείας- Εκκλησίας »

Ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του εγγυήθηκε πλήρως τη διασφάλιση των υφιστάμενων μισθολογικών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των κληρικών, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως για την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας θεωρείται ως μη γενόμενη η γνωστή πρόταση συμφωνίας Πολιτείας- Εκκλησίας του προηγούμενου Νοεμβρίου. Τέλος, στη συνάντηση τέθηκε και το ζήτημα της έγκρισης των σχετικών πιστώσεων για την κατανομή θέσεων κληρικών στις Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για τη φετινή χρονιά.

Ο πρωθυπουργός, υποδεχόμενος τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο δήλωσε: «Πολύ χαίρομαι που σας καλωσορίζω και επίσημα στο Μέγαρο Μαξίμου Μακαριώτατε. Χαίρομαι πάρα πολύ που σας συναντώ και προσβλέπω σε μία πολύ ουσιαστική συνεργασία μαζί σας. Είναι πολλά τα ζητήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Πάντα όμως με καλή πίστη, με καλή διάθεση, και σεβόμενοι τις Συνταγματικές επιταγές των άρθρων 3 και 13 του Συντάγματος -στα οποία, όπως εξάλλου σας έχω ήδη ενημερώσει, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στη συνταγματική αναθεώρηση. Οπότε και πάλι καλωσήρθατε, και χαίρομαι πάρα πολύ που σας υποδέχομαι».

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος απάντησε: «Χαίρομαι ιδιαίτερα σήμερα γιατί μου δίνεται αυτή η ευκαιρία και προσωπικά και φιλικά να ευχηθώ μέσα από την καρδιά μου δύναμη πολλή, υπομονή πολλή, κουράγιο πολύ, διότι είναι το έργο τεράστιο, η πατρίδα μας έχει τόσες ανάγκες. Και θα ήθελα προσωπικά να ευχηθώ να έχετε αυτό το κουράγιο και αυτή τη δύναμη, ώστε και στα προβλήματα αυτά που θίξατε, και άλλα που υπάρχουν πολλά, μέσα σε μία στενή συνεργασία όσο αφορά τον χώρο της Εκκλησίας και το χώρο της Πολιτείας, να βρούμε τις κατάλληλες λύσεις και τις κατάλληλες τοποθετήσεις. Καλή δύναμη».

Αργότερα στην ημέρα, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επισκεφθεί το υπουργείο Υγείας, όπου και θα συνομιλήσει με τον υπουργό Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη. Παράλληλα, το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ. Στη συνάντηση τους θα συζητήσουν για την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση. Μάλιστα, έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διεργασίες με τους θεσμούς, ενώ έχει προηγηθεί η συνάντηση του Ρέγκλινγκ με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, χθες στο υπουργείο Οικονομικών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments