Διεθνή

Μαργαρίτης Σχοινάς: Θα είναι ο νέος Έλληνας Επίτροπος στην Κομισιόν

Μαργαρίτης Σχοινάς: Θα είναι ο νέος Έλληνας Επίτροπος στην Κομισιόν
Μαργαρίτης Σχοινάς: Η Politico αναφέρει ότι ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν θα είναι ο νέος Έλληνας Επίτροπος.

Μαργαρίτης Σχοινάς: Αυτή αναμένεται να είναι η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη θέση του υποψηφίου Επιτρόπου της Ελλάδας στην Κομισιόν (που έχει πλέον γυναίκα επικεφαλής), σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η ιστοσελίδα “Politico”. Ο κ. Σχοινάς δεν είναι άγνωστους στους κύκλους της Κομισιόν, καθώς διατελεί εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής. Το Politico θέλησε να επικοινωνήσει με τον Μαργαρίτη Σχοινά, ωστόσο δεν έλαβε απάντηση, καθώς αρνήθηκε να σχολιάσει το παραμικρό. Πάντως, η Ελλάδα, μέσω του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα ανακοινώσει σήμερα την επιλογή της για την Επιτροπή, στις 17:00.

Συγκεκριμένα, το Politico ανέφερε τα εξής για τον Μαργαρίτη Σχοινά: «Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει σήμερα την επιλογή του για τον επόμενο Ευρωπαίο Επίτροπο της Ελλάδας, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους. Ποιος θα είναι ο υποψήφιος, ο οποίος δεν είναι ξένος στην Κομισιόν; Φήμες από την Αθήνα αναφέρουν πως ο υποψήφιος δεν θα είναι άλλος από τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά. Ο Σχοινάς αρνήθηκε να σχολιάσει. Μείνετε συντονισμένοι, όπως θα έλεγε».

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς (28 Ιουλίου 1962 – Θεσσαλονίκη) είναι Έλληνας πολιτικός και αξιωματούχος της ΕΕ. Υπήρξε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2007 έως το 2009 εκλεγμένος με τη Νέα Δημοκρατία. Το 2010, διορίστηκε αναπληρωτής διευθυντής του Γραφείου Συμβούλων Ευρωπαϊκής Πολιτικής από τον τότε πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Κατάγεται από τη Φούρκα Χαλκιδικής. Είναι πτυχιούχος δημόσιας διοίκησης της Σχολής Οικονομικών του Λονδίνου και του Κολλεγίου της Ευρώπης 1985-1986. Δουλεύει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 1990 και ηγήθηκε σε μια σειρά από ανώτερες θέσεις, μεταξύ άλλων και ως προϊστάμενος του γραφείου του Κύπριου Επίτροπου, Μάρκου Κυπριανού, από το 2004 έως το 2007. Τον Απρίλιο του 2013 διορίστηκε Διευθυντής στη Γενική Διεύθυνση της Επιτροπής Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τα προγραμματικά της σχέδια

Αναφερόμενος στις προγραμματικές της δηλώσεις ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, βάσει των οποίων ζήτησε και έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης η κα Φον Ντερ Λάιεν, ο κ.Παπαδόπουλος διατύπωσε την εκτίμηση πως δεν πρόκειται «για ένα πρόσωπο κλασικά δεξιό συντηρητικό»:

«Φυσικά είναι μια συντηρητική πολιτικός, έχει μια οικογένεια πολυμελή, επτά παιδιά, αλλά η τοποθέτησή της στα μεγάλα θέματα κυρίως ενέργεια, κλίμα, οικονομία, ασφάλεια μεταναστευτικό, μπορεί να πει κανείς πάρα πολύ εύκολα, αν ξεχάσει ποιος τα λέει αυτά, ότι είναι ένα μείγμα προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αλλά και των Σοσιαλδημοκρατών και Φιλελευθέρων» εξηγεί ο ειδικός σε θέματα που σχετίζονται με το ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών του ΠΑΜΑΚ.

«Προσπάθησε να κάνει επίθεση γοητείας στις δύο εβδομάδες που είχε για να πείσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάνοντας μια πολύ ισχυρή τοποθέτηση προς το κέντρο και την κεντροαριστερά και εν μέρει το πέτυχε. Είναι πολύ κοντά εντέλει στο κοινωνικό προφίλ του Γιουνκέρ που κι αυτός είναι βεβαίως επιφανής εκπρόσωπος της Σοσιαλδημοκρατίας, όμως σαφέστατα ανήκει στον κοινωνικό φιλελευθερισμό και την κεντρώα και πιο κεντροαριστερά φράξια του, κάπως έτσι τοποθετείται και η φον ντερ Λάιεν και το έκανε για να μπορέσει να αποκτήσει ευρύτερες συναινέσεις, κάτι που εν μέρει πέτυχε», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Παπαδόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments