Πως Να

Πως να «σερφάρετε» με ασφάλεια στο Διαδίκτυο σε δημόσια Wi-Fi στις διακοπές

Πως να «σερφάρετε» με ασφάλεια στο Διαδίκτυο σε δημόσια Wi-Fi στις διακοπές
Δείτε πως μπορείτε να συνδεθείτε με ασφάλεια δωρεάν Wi-Fi hotspot στις διακοπές σας, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος κλοπής των προσωπικών τους δεδομένων.

Ιδιαίτερα μεγάλες είναι οι παγίδες ασφαλείας για όσους χρήστες συνδέουν όλες τους τις συσκευές smartphone, tablet, laptop, σε δημόσια ανοιχτά Wi-Fi, καθώς η πρόσβαση που παρέχεται στο Διαδίκτυο δωρεάν κρύβει πάρα πολλούς κινδύνους για εκείνους. Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος, το πρώτο μεγάλο βήμα για μια ασφαλή σύνδεση στο Διαδίκτυο, είναι η επιλογή του κατάλληλου δωρεάν Wi-Fi. Γι’ αυτό και η σύνδεση πρέπει να γίνεται χειροκίνητα και όχι αυτόματα, καθώς ένα πάρα πολύ συχνό κόλπο των ψηφιακών εγκληματιών είναι η δημιουργία μιας σύνδεσης δικτύου παρόμοιας με ένα ασφαλές δίκτυο.

«Όταν ταξιδεύετε πρέπει να απενεργοποιείτε την επιλογή αυτόματης σύνδεσης σε γνωστά δίκτυα. Αν συνδεθείτε αυτόματα, γίνεστε στόχος των hackers που μπορεί, για παράδειγμα, να έχουν δημιουργήσει ένα δίκτυο παρόμοιο με αυτό του αεροδρομίου που βρίσκεστε χρησιμοποιώντας τα ίδια στοιχεία σύνδεσης. Στη χειρότερη περίπτωση, η συσκευή σας θα συνδεθεί αυτόματα στο λάθος δίκτυο χωρίς καν να το καταλάβετε», συμβουλεύει τους χρήστες της η γερμανική, τεχνολογική εταιρεία Devolo.

Αντίγραφα σε μεγάλα και σημαντικά αρχεία εκτός του εργασιακού χώρου ή του σπιτιού

Παράλληλα, η εταιρεία συνιστά στους χρήστες να απενεργοποιούν την κοινή χρήση αρχείων και φακέλων: «Αν χρησιμοποιείτε το laptop για να συνδεθείτε σε δημόσια Wi-Fi, θα ήταν καλό να απενεργοποιήσετε την κοινή χρήση αρχείων και φακέλων. Όταν είστε σπίτι η κοινή χρήση είναι ένας εύκολος και βολικός τρόπος να μοιράζεστε αρχεία και δεδομένα μεταξύ των υπολογιστών που βρίσκονται στο σπίτι. Όταν όμως συνδέεστε σε ένα δημόσιο δίκτυο, μπορεί να προσελκύσετε πιθανές επιθέσεις».

Για να καταφέρουν να παραμείνουν ασφαλείς και στις διακοπές τους, η Devolo συμβουλεύει τους χρήστες που πρέπει να χειριστούν μεγάλα και σημαντικά αρχεία εκτός του εργασιακού χώρου ή του σπιτιού τους, να κάνουν αντίγραφα τους σε φορητές συσκευές ή να τα παίρνουν μαζί τους σε ένα αποθηκευτικό USB. «Έτσι αποκτάτε δύο μεγάλα πλεονεκτήματα: Αποφεύγετε κινδύνους ασφαλείας που θα είχατε αν κατεβάζατε αρχεία από δωρεάν Wi-Fi, ενώ γλιτώνετε από ατελείωτες ώρες downloading. Άλλωστε τα δημόσια δίκτυα δεν φημίζονται για τις υψηλές επιδόσεις τους στην ταχύτητα».

Καλό θα ήταν οι χρήστες να έχουν κατεβάσει και εγκαταστήσει τις τελευταίες ενημερώσεις σε όλες τις συσκευές τους

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι ερευνητές της εταιρείας, οι ασφαλείς και κρυπτογραφημένες συνδέσεις στο Internet είναι ιδιαίτερα σημαντικές και ακόμα περισσότερο σημαντικές στα δωρεάν δημόσια Wi-Fi. «Οι κρυπτογραφημένες συνδέσεις φροντίζουν ώστε τα μεταφερόμενα δεδομένα να είναι δυσανάγνωστα για τους άλλους χρήστες που βρίσκονται στο ίδιο δίκτυο. Αυτό παίζει κρίσιμο ρόλο όταν μεταφέρετε στοιχεία πληρωμών ή άλλες προσωπικές πληροφορίες. Για ασφαλέστερες συνδέσεις πρέπει να χρησιμοποιείτε τις συνδέσεις γνωστές και ως HTTPS. Μπορείτε εύκολα να τις αναγνωρίζετε καθώς ο browser εμφανίζει ένα λουκέτο δίπλα από το σύνδεσμο που επισκέπτεστε» τονίζει η Devolo.

Τέλος, καλό θα ήταν οι χρήστες να έχουν κατεβάσει και εγκαταστήσει τις τελευταίες ενημερώσεις σε όλες τις συσκευές τους. Αυτό κυρίως ισχύει για αυτές που αφορούν τις αναβαθμίσεις ασφαλείας, πριν αναχωρήσουν για τις διακοπές τους Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να βεβαιωθούν πως οποιοδήποτε κενό στην ασφάλεια έχει κλείσει ώστε οι κακόβουλες επιθέσεις να μην αποτελούν πρόβλημα όταν συνδέονται σε δημόσια δίκτυα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments