Video

Σοκαριστικό βίντεο από το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία

Σοκαριστικό βίντεο από το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία
Ο Καυτός Ιούλιος είχε ως αποτέλεσμα να λιώσουν πάνω από 200 δισεκατομμύρια τόνοι πάγου στη Γροιλανδία.

Τον τελευταίο καιρό το θέμα της κλιματικής αλλαγής έχει έρθει στο προσκήνιο. Ο καύσωνας που έπληξε στην Ευρώπη τον Ιούλιο δεν επηρέασε μόνο την καθημερινότητα του κόσμου. Ο καυτός Ιούλιος είχε ως αποτέλεσμα να λιώσουν περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια τόνοι πάγου στην Γροιλανδία. Η επιφάνεια της Γροιλανδίας αποτελείται από 82 % πάγου, αλλά αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο ποσοστό έχει λιώσει σε χρόνο ρεκόρ.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μόνο την Τετάρτη, έλιωσαν 10 δισεκατομμύρια τόνοι πάγου. Αυτή τη στιγμή το μηνιαίο νούμερο λιωμένων πάγων έφτασε τα 217 δισεκατομμύρια τόνους σύμφωνα με όσα υποστήριξε στην Associated Press η Ruth Mottram, επιστήμονας του κλίματος στο Δανικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο. Μάλιστα, σε ερώτηση που δέχτηκε για το αν τα πράγματα μπορούν να φτιάξουν στην πορεία, δεν εμφανίστηκε αισιόδοξη.

Δεν είναι αισιόδοξοι οι επιστήμονες

“Οι προβλέψεις συνεχίσουν να μιλούν για υψηλές θερμοκρασίες στην περιοχή της Γροιλανδίας. Αυτό σημαίνει ότι οι πάγοι θα συνεχίσουν να λιώνουν με τους ίδιους ρυθμούς”, ήταν τα λόγια της.  Σύμφωνα με το AP, περίπου 110 δισεκατομμύρια τόνοι λιωμένου πάγου ισούται με 0,01 ίντσες στην παγκόσμια άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Έτσι, ο πάγος της Γροιλανδίας το Ιούλιο αντιστοιχεί σε παγκόσμια επίπεδα της θάλασσας που αυξάνονται σχεδόν 0,02 ίντσες.

Η περιοχή που έχει επηρεαστεί φέτος είναι η μεγαλύτερη σε έκταση από το 2012. Αυτό σημαίνει ότι το 90% της περιοχής έχει έχει επηρεαστεί. “Βρισκόμαστε στα επίπεδα της καταστροφής του 2012” δήλωσε στο National Geographic ο Marco Tedesco, πολικός επιστήμονας στο Observatory Earth Lamont Doherty της Columbia University.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένα μεγάλο μέρος του πάγου θα μπορέσει να αναζωογονηθεί, αλλά μερικοί θα χαθούν για πάντα. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό έχει επίδραση στα επίπεδα της θάλασσας. Προβλέπεται ότι έως το 2100 η επιταχυνόμενη απώλεια πάγου της Γροιλανδίας θα ανεβάσει τη στάθμη της θάλασσας μεταξύ 2 και 13 ιντσών.

Ο επιστήμονας του κλίματος Xavier Fettweis δήλωσε στο National Geographic ότι αυτά τα χρόνια ρεκόρ στο λιώσιμο των πάγων θα γίνουν ρουτίνα. “Αυτό δεν είναι ένα καυτό καλοκαίρι ανάμεσα σε άλλα παγωμένα. Αυτό το είδος ανωμαλίας έχει επαναληφθεί φέτος. Είναι κάτι αντίστοιχο με το 2016, το 2012, το 2011, το 2009, το 2008”, κατέληξε.

Δείτε το βίντεο που δείχνει πόσο γρήγορα λιώνουν οι πάγοι εδώ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments