Πολιτική

Βουλή: Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το διυπουργικό νομοσχέδιο

Βουλή: Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το διυπουργικό νομοσχέδιο
Βουλή: Κατά πλειοψηφία πέρασε το βράδυ της Πέμπτης από τη Βουλή το διυπουργικό νομοσχέδιο, για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, την κυβερνησιμότητα δήμων και περιφερειών, αλλά και την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Βουλή: Με την ψήφιση του διυπουργικού νομοσχεδίου, έκλεισε ο πρώτος κύκλος των νομοθετικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη η οποία έχει προσδώσει στις διατάξεις μείζονα συμβολική και ουσιαστική αξία. Το απόγευμα ψηφίστηκε από την Ολομέλεια κατά πλειοψηφία το διυπουργικό νομοσχέδιο μαζί με τις διατάξεις που αφορούν το πανεπιστημιακό άσυλο, την κυβερνησιμότητα σε δήμους και Περιφέρειες και την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Κατά τη συζήτηση για το τρίτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το λεγόμενο διυπουργικό, επικράτησε ένταση, η οποία προκλήθηκε μετά την κατάθεση δύο τροπολογιών από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης διαμαρτυρήθηκαν έντονα ότι οι τροπολογίες ήρθαν την τελευταία στιγμή και αποχώρησαν. Αργότερα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέστρεψαν στην αίθουσα της ολομέλειας, για την ψηφοφορία, πλην του ΣΥΡΙΖΑ.

Βουλή: Πως ψήφισαν τα κόμματα για την κατάργηση του ασύλου

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ, όπως και υπέρ των άρθρων 1, 2, 3 που αφορούν την κυβερνησιμότητα σε δήμους και Περιφέρειες. Ένα από τα άρθρα που προκάλεσε τις εντονότερες αντιδράσεις και συζητήσεις κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου, αφορούσε την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για το συγκεκριμένο άρθρο, αλλά και για δύο ακόμη, όμως οι βουλευτές του δεν συμμετείχαν τελικά στη διαδικασία.

Τελικά, η ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο 64 του νομοσχεδίου, για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, έγινε, αλλά στη βάση του σχετικού αιτήματος που είχε υποβάλει και το ΚΚΕ. Το άρθρο υπερψήφισαν η ΝΔ και η Ελληνική Λύση, ενώ το ΚΙΝΑΛ δήλωσε «παρών» και το ΚΚΕ καταψήφισε την κατάργηση του Πανεπιστημιακού ασύλου. Το ΜέΡΑ25 απουσίαζε, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα: Σε σύνολο 198 παρόντων βουλευτών το άρθρο έλαβε 162 ψήφους υπέρ, 15 ψήφους κατά και 21 «παρών».

Βουλή: Πώς ψήφισαν στη διάταξη του νομοσχεδίου για την Θάνου

Το επόμενο επίμαχο άρθρο του διυπουργικού νομοσχεδίου ήταν το 101. Δηλαδή αυτό το οποίο ορίζει αναδρομικά ασυμβίβαστο για την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Βασιλική Θάνου, λόγω της προηγούμενης θητείας της στο γραφείο του πρωθυπουργού. Κάτι που σημαίνει ότι η ίδια θα απομακρυνθεί από τη θέση της, αν και επέμεινε ότι δεν θα παραιτηθεί. Υπέρ αυτού του άρθρου ψήφισαν η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ. Το συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου καταψήφισαν το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments