Ελλάδα

Φωτιά Εύβοια: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες – Πολλαπλά τα μέτωπα

Φωτιά Εύβοια: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες – Πολλαπλά τα μέτωπα
Φωτιά Εύβοια: Η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης πριν τα Ψαχνά απέδωσε, σταματώντας το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς λίγο πριν οι φλόγες φτάσουν στα πρώτα σπίτια.

Φωτιά Εύβοια: Oλονύχτια, τιτάνια μάχη έδωσαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης στην Εύβοια, καταφέρνοντας να σώσουν τελικά και τα 4 χωριά που κινδύνευσαν από τις φλόγες, οι οποίες κατέκαυσαν μεγάλο μέρος από το παρθένο πευκοδάσος. Με μηχανήματα και μπουλντόζες οι δυνάμεις δημιούργησαν αντιπυρικές ζώνες εμποδίζοντας καταρχάς τη φωτιά να προχωρήσει προς τα Ψαχνά, ενώ με υπεράνθρωπες προσπάθειες και αυτοθυσία οι πυροσβέστες δημιούργησαν ασπίδα προστασίας κυρίως για τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, στα οποία οι φλόγες έγλειψαν σχεδόν τα σπίτια.

Οι πληροφορίες από την πυροσβεστική αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν κατεστραμμένα σπίτια, εκτός από ρύπανση εξωτερικά σε ορισμένα, έχουν καεί όμως αυτοκίνητα. Αυτή την ώρα, σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά παρουσιάζει λίγο καλύτερη εικόνα από χθες και οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνονται σε δύο σημεία και συγκεκριμένα από Πλατανιά προς Νταμάρια και από το χωριό Μακρυμάλλη προς Πλατανιά.

Από το πρωί επιχειρούν και πάλι τα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 9 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 2 του στρατού και 7 αεροσκάφη, ενώ συντονισμός από αέρος γίνεται με 2 ελικόπτερα, ένα της ΕΛΑΣ και ένα του πυροσβεστικού σώματος. Έφτασαν επίσης και 2 ιταλικά αεροσκάφη που θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση και αναμένονται 2 ακόμη από την Ισπανία που ανταποκρίθηκε και αυτή στο ελληνικό αίτημα για συνδρομή από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας. Η Κροατία που επίσης είχε ανταποκριθεί τελικά, δεν έστειλε αεροσκάφη καθώς και αυτή έχει πολύ υψηλό κίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιάς.

Αυτή την ώρα βρίσκεται στο κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για ανθρωπιστική βοήθεια και διαχείριση κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος ήρθε στη Ελλάδα για να εκφράσει τη συμπαράσταση της Ευρώπης και θα συναντηθεί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον οποίο και θα ενημερώσει για την ευρωπαϊκή βοήθεια που αποστέλλεται στην Ελλάδα στο πλαίσιο του μηχανισμού rescEU.

Στα 4 μποφόρ η ένταση των ανέμων τη νύχτα – Το μεσημέρι της Τετάρτης η εξασθένιση των ανέμων

Oι βόρειοι άνεμοι που πνέουν στις περιοχές όπου μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια, κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Τετάρτη παρουσίασαν ενίσχυση, με τις μέσες εντάσεις τους να ανέρχονται στα 4 μποφόρ και τις ριπές τους σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σημαντική εξασθένιση των ανέμων περιμένουμε τις μεσημεριανές ώρες της Τετάρτης.

Φωτιά Εύβοια: Ενεργοποιήθηκε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Copernicus για τη χαρτογράφηση των καταστροφών

Με εντολή του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, ενεργοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας η Υπηρεσία Copernicus («Κοπέρνικος») της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό τη χαρτογράφηση της έκτασης που καταστράφηκε και τις ζημιές που έχουν προκληθεί από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δωρεάν, για τη διαχείριση του έργου τους και για να προχωρήσουν άμεσα οι ενέργειες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την καταστροφική πυρκαγιά.

Πυροσβεστική: 56 δασικές πυρκαγιές σε 24 ώρες

Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από το Πυροσβεστικό Σώμα, το τελευταίο 24ωρο, από τις 19:00 της Δευτέρας, έως τις 19:00 της Τρίτης, εκδηλώθηκαν 56 δασικές πυρκαγιές. Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα και δυναμικά στο αρχικό τους στάδιο, ενώ μαζί με τη γιγαντιαία επιχείρηση που είναι σε εξέλιξη στην Εύβοια, συνολικά επιχείρησαν: 796 πυροσβέστες, 347 οχήματα, 274 πυροσβέστες ως πεζοπόρα τμήματα, 22 πυροσβέστες με 10 οχήματα του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ), 30 εθελοντές και εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα, ενώ περιοδικά επιχείρησαν όλα τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης.

Συνδρομή παρείχαν δύο ελικόπτερα, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού, καθώς και 56 υδροφόρες και 17 μηχανήματα έργου των Περιφερειών και των ΟΤΑ, 30 εθελοντές πυροσβέστες και εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα. Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία των πυροσβεστικών υπηρεσιών, καθώς και κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια των πυρκαγιών.

Εξάλλου, από την Πυροσβεστική απευθύνεται έκκληση στους πολίτες:

  • 1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.
  • 2. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
  • 3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον ευρωπαϊκό αριθμό κλήσης 112.

Τέλος, παρακαλούνται όλοι οι πολίτες σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments