Ελλάδα

Πλατεία Ομονοίας: Όταν ήταν το στολίδι της Αθήνας (pics)

Πλατεία Ομονοίας: Όταν ήταν το στολίδι της Αθήνας (pics)
Πλατεία Ομονοίας: Υπήρχε μια περίοδος που η πλατεία Ομονοίας αποτελούσε το στολίδι της πρωτεύουσας.

Πλατεία Ομονοίας: Τα τελευταία χρόνια η πλατεία Ομονοίας έχει χάσει την ομορφιά της. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι με την πάροδο των ετών και με τις αλλαγές που έχουν γίνει έχει πάψει να είναι πλατεία. Πλέον η πλατεία είναι κλειστή εξαιτίας των εργασιών που πρόκειται να γίνουν για την διαμόρφωση της.

«Με την ανακατασκευή της πλατείας Ομόνοιας, σηματοδοτείται η αρχή της ανάταξης του κέντρου, καθώς μια καινούργια Ομόνοια, ασφαλής, φωτισμένη, καθαρή θα γίνει ξανά το σημείο συνάντησης των Αθηναίων και θα πάψει να αποτελεί άντρο παραβατικών συμπεριφορών. Θα σταματήσει, δηλαδή να αποτελεί μαύρη τρύπα στο κέντρο της πόλης», είχε δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξή του  ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αστικής Υποδομής, Κατασκευών και Κτιριακών Έργων του Δήμου Αθηναίων Γιώργος Αποστολόπουλος.

Πλατεία Ομονοίας: Ένα φωτογραφικό ταξίδι στο χρόνο

Η πλατεία ξεκίνησε να διαμορφώνεται ως Πλατεία Όθωνος το 1859.

Ονομάστηκε Ομόνοια το 1862, όταν γιορτάστηκε εκεί η έξωση του Όθωνα, που έληξε τις συγκρούσεις μεταξύ οθωνικών και αντιοθωνικών.

Το 1930 εγκαινιάστηκε ο υπόγειος σταθμός του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, από τον ίδιο τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, επάνω σε οκτώ ψηλές κολώνες που εξυπηρετούσαν τον εξαερισμό του σταθμού στήθηκαν τα αγάλματα οκτώ μουσών, που δεν συμπάθησε ποτέ κανείς. Όταν μία από αυτές έπεσε, τον Αύγουστο του 1936 στις διαδηλώσεις εναντίον του Μεταξά, και χτύπησε ανθρώπους, οριστικοποιήθηκε η απόφαση για την απόσυρσή τους.

Το 1959 κατασκευάστηκε το σιντριβάνι που έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές παλιές ταινίες.

Το 1988 πήρε την θέση του ο Δρομέας του Κώστα Βαρότσου, ο οποίος μεταφέρθηκε αργότερα παρά την θέληση του δημιουργού του απέναντι από το Χίλτον.

Σήμερα έχει αυτή την εικόνα…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments