Διεθνή

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Προκλητική εμφάνιση με τον χάρτη της “γαλάζιας πατρίδας”

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Προκλητική εμφάνιση με τον χάρτη της “γαλάζιας πατρίδας”
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε σε ορκωμοσία στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας, έχοντας στην πλάτη του έναν χάρτη που εμφανίζει το μισό Αιγαίο σε... τουρκικά χέρια.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Απρόσεκτη κίνηση ή… επιτηδευμένη ενέργεια; Όπως και να ‘χει, ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλυψε τη… θεωρία της “γαλάζιας πατρίδας” η οποία έχει αναφερθεί πάμπολλες φορές από τα χείλη αξιωματικών της γειτονικής χώρας, μέσω της παρουσίας του σε ορκωμοσία στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας. Στις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν κατά την ώρα της ομιλίας του προέδρου της Τουρκίας, φαίνεται ο χάρτης της “γαλάζιας πατρίδας”. Στον χάρτη αυτόν εμφανίζεται το μισό Αιγαίο υπό τουρκική κυριότητα και συγκεκριμένα οι θαλάσσιες περιοχές γύρω από τη Λήμνο, τη Λέσβο, τη Χίο μέχρι και ανατολικά της Κρήτης .

Τόσο ο πρόεδρος της χώρας, όσο και ο υπουργός Άμυνας είχαν αναφέρει στο παρελθόν πως η «γαλάζια πατρίδα» της Τουρκίας εκτείνεται σε 462.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ποτέ όμως επίσημα δεν είχε εμφανιστεί χάρτης για τα σημεία όπου εκτείνεται αυτή. Η συγκεκριμένη επίσημη φωτογραφία της τουρκικής προεδρίας δείχνει τη θέση της Άγκυρας για το Αιγαίο, αλλά και για τη Μεσόγειο. Στην εν λόγω τελετή, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε αποφοίτους της Στρατιωτικής Σχολής. Υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει ισχυροποιήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της, ανέφερε πως «δεν έχουμε σκοπό να απομακρυνθούμε από το ΝΑΤΟ και από τους συμμάχους μας. Αντιθέτως, θέλουμε να έχουμε πιο ισχυρή παρουσία μέσα σε αυτές τις δομές».

“Η Τουρκία διεξάγει πολιτικό και οικονομικό αγώνα στη Μεσόγειο”

Στη δεξίωση που ακολούθησε της ομιλίας, ο Ερντογάν υποστήριξε πως κάποιοι προσπαθούν να πολιορκήσουν την Τουρκία. «Σήμερα, ο αγώνας που διεξάγουμε στο Ιράκ, στη Συρία, στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και σε όλη την περιοχή γύρω μας έχει έναν στόχο. Ο σκοπός είναι κυρίως να προστατεύσει τα δικαιώματα της Τουρκικής Δημοκρατίας και παράλληλα να εξασφαλίσει τα δικαιώματα των φίλων και αδελφών. Γιατί όταν εκατομμύρια άνθρωποι, πέρα από τα σύνορά μας, ζουν υπό τον κίνδυνο της ζωής τους και της καταστροφής των εστιών τους, δεν είναι δυνατό εμείς εδώ να ζούμε γαλήνια», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν ανέφερε πως «η Τουρκία διεξάγει έναν μεγάλο πολιτικό και οικονομικό αγώνα στην Αν. Μεσόγειο και την Κύπρο, με κάποιους να τάσσονται με τις θέσεις των αντιπάλων μας. Κάποιοι προσπαθούν να πολιορκήσουν την Τουρκία πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments