Κόσμος

Προκαλεί ο γαμπρός Ερντογάν για τη «Γαλάζια Πατρίδα»: «Είναι ο κήπος μας–Δεν θα παραχωρήσουμε ούτε σταγόνα»

Προκαλεί ο γαμπρός Ερντογάν για τη «Γαλάζια Πατρίδα»: «Είναι ο κήπος μας–Δεν θα παραχωρήσουμε ούτε σταγόνα»

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo//Προκαλεί ο γαμπρός Ερντογάν για τη «Γαλάζια Πατρίδα»: «Είναι ο κήπος μας–Δεν θα παραχωρήσουμε ούτε σταγόνα»

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Ο Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ επανέφερε τη «Γαλάζια Πατρίδα», μιλώντας για 462.000 τ.χλμ. θαλάσσιων ζωνών και δηλώνοντας ότι η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει

Σε νέα δημόσια τοποθέτηση υπέρ του τουρκικού δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» προχώρησε ο πρόεδρος της Baykar και γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, χρησιμοποιώντας μάλιστα τη μεταφορά του «σπιτιού» και του «κήπου» για να περιγράψει τη σχέση της Τουρκίας με τις θαλάσσιες ζώνες που η Άγκυρα εντάσσει στη συγκεκριμένη στρατηγική.

Ο επικεφαλής της τουρκικής αμυντικής εταιρείας αναφέρθηκε σε 462.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιων ζωνών, υποστηρίζοντας ότι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των τουρκικών συμφερόντων και ότι η χώρα δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τις διεκδικήσεις που συνδέει με τη «Γαλάζια Πατρίδα».

Η τοποθέτηση Μπαϊρακτάρ αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω της στενής σχέσης του τόσο με την τουρκική προεδρία όσο και με τον πυρήνα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε βασικό εργαλείο της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας.

«Αν η στεριά είναι το σπίτι μας, η Γαλάζια Πατρίδα είναι ο κήπος μας»

Ο Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ ξεκίνησε την τοποθέτησή του αντιπαραβάλλοντας τη χερσαία έκταση της Τουρκίας με τις θαλάσσιες περιοχές που η Άγκυρα περιλαμβάνει στη στρατηγική της «Γαλάζιας Πατρίδας».

«Η χερσαία έκταση της Τουρκίας ανέρχεται περίπου σε 783.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Οι θαλάσσιες ζώνες δικαιοδοσίας μας, η “Γαλάζια Πατρίδα”, ανέρχονται σε 462.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα», ανέφερε.

Στη συνέχεια χρησιμοποίησε μια ιδιαίτερα χαρακτηριστική παρομοίωση:

«Εάν η πατρίδα μας στη στεριά είναι το σπίτι μας, τότε η “Γαλάζια Πατρίδα” είναι ο κήπος μας, όπου βρίσκουμε την ηρεμία μας».

Η φράση αποτυπώνει τη λογική με την οποία η τουρκική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία επιχειρεί τα τελευταία χρόνια να παρουσιάσει τη «Γαλάζια Πατρίδα» όχι απλώς ως στρατηγικό δόγμα, αλλά ως ζήτημα που συνδέεται άμεσα με την εθνική κυριαρχία και την ασφάλεια της Τουρκίας.

«Δεν θα παραιτηθούμε ούτε από μία σταγόνα»

Ο Μπαϊρακτάρ προχώρησε ακόμη περισσότερο, ταυτίζοντας τις τουρκικές διεκδικήσεις στη θάλασσα με την ακεραιότητα της ίδιας της χώρας.

«Όπως δεν μπορούμε να παραιτηθούμε από κανένα δωμάτιο του σπιτιού μας, έτσι δεν πρόκειται ποτέ να παραιτηθούμε ούτε από μία σταγόνα της “Γαλάζιας Πατρίδας”», δήλωσε.

Η συγκεκριμένη διατύπωση εντάσσεται στη σταθερή ρητορική της Άγκυρας γύρω από το συγκεκριμένο δόγμα, το οποίο χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα ευρύ πλέγμα τουρκικών αξιώσεων και συμφερόντων στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα.

Οι τουρκικές θέσεις που συνδέονται με τη «Γαλάζια Πατρίδα», ιδιαίτερα ως προς το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, βρίσκονται εδώ και χρόνια στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης με την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο αριθμός των 462.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων

Η αναφορά στα 462.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δεν είναι καινούργια στην τουρκική πολιτική ορολογία.

Πρόκειται για τον αριθμό που χρησιμοποιούν συχνά Τούρκοι αξιωματούχοι και υποστηρικτές του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» για να περιγράψουν το συνολικό θαλάσσιο αποτύπωμα που θεωρούν ότι αντιστοιχεί στα τουρκικά δικαιώματα και συμφέροντα σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα.

Ωστόσο, οι τουρκικές θέσεις για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών δεν γίνονται αποδεκτές από την Ελλάδα, η οποία υποστηρίζει ότι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ πρέπει να γίνεται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η Αθήνα απορρίπτει ιδιαίτερα προσεγγίσεις που περιορίζουν ή αγνοούν την επήρεια ελληνικών νησιών στις θαλάσσιες ζώνες.

Μπαϊρακτάρ: «Αγώνας για δικαιοσύνη και ανεξαρτησία»

Ο πρόεδρος της Baykar συνέδεσε τη «Γαλάζια Πατρίδα» και με την τεχνολογική ανάπτυξη της Τουρκίας.

Όπως υποστήριξε, η προσπάθεια της χώρας στη θάλασσα δεν αποτελεί απλώς ένα πρόγραμμα ανάπτυξης νέων οπλικών και τεχνολογικών συστημάτων.

«Ο αγώνας που δίνουμε στη Γαλάζια Πατρίδα δεν είναι απλώς ένα τεχνολογικό εγχείρημα. Είναι ένας αγώνας για δικαιοσύνη και ανεξαρτησία», ανέφερε.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για «την ανοικοδόμηση ενός κόσμου που έχει καταρρεύσει σε όλους τους θεσμούς του».

Η αναφορά αυτή συνδέει τη στρατηγική της «Γαλάζιας Πατρίδας» με το αφήγημα περί στρατηγικής αυτονομίας της Τουρκίας, το οποίο προβάλλεται συστηματικά από την κυβέρνηση Ερντογάν.

Πηγή: pagenews.gr

Βασίλης Διαμαντάκος
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Βασίλης Διαμαντάκος Δημοσιογράφος Διεθνούς Πολιτικής & Γεωπολιτικής Ανάλυσης
Καλύπτει διεθνείς πολιτικές εξελίξεις, γεωπολιτικές ανακατατάξεις, διπλωματικές σχέσεις και ζητήματα διεθνούς ασφάλειας. Διαθέτει περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στο διεθνές πολιτικό και γεωπολιτικό ρεπορτάζ, έχοντας παρακολουθήσει σημαντικά γεγονότα που διαμόρφωσαν το παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό. Απόφοιτος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Γεωπολιτική.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Latest News

22.08.2026 | 07:00

Τραμπ σφίγγει τη θηλιά στο Ιράν: Έρχονται οι «σκληρότερες κυρώσεις στην ιστορία» – Στο κάδρο Κίνα και Ινδία

22.08.2026 | 06:09

Κούβα: Νέες αμερικανικές κυρώσεις και πίεση στο τουριστικό μποϊκοτάζ

22.08.2026 | 05:37

Πενθήμερος καύσωνας με 40άρια και τοπικές καταιγίδες

22.08.2026 | 05:13

Η Ισπανία απειλεί να πάρει το τουριστικό στέμμα από τη Γαλλία

22.08.2026 | 04:09

Βαριές ποινές της FIFA στους Αργεντινούς για τα επεισόδια

22.08.2026 | 03:09

Πύθωνας στην Αγγλία σώθηκε με πρωτοποριακή αντικαρκινική θεραπεία

22.08.2026 | 02:37

Χαλκιδική: Τα κάμπινγκ γεμίζουν από Έλληνες λόγω κόστους

22.08.2026 | 02:05

Okeanis Eco Tankers: Μέρισμα-ρεκόρ άνω των 205 εκατ. δολαρίων

21.08.2026 | 23:30

Πηνελόπη Αναστασοπούλου: Έμαθε ότι μπήκε στην εμμηνόπαυση – «Μπορείς να κάνεις ό,τι θες, όποτε το θες»

21.08.2026 | 22:10

Κλαυδία: Γιόρτασε τα 24α γενέθλιά της πάνω σε σκάφος-Οι πόζες με μπικίνι και η τούρτα [pics]

21.08.2026 | 20:48

Άρης Σοϊλέδης: Έκανε πρόταση γάμου στη σύντροφό του «θα σε επέλεγα ξανά» [vid]

21.08.2026 | 20:48

Η Μαντόνα προσκύνησε στην Πάτμο: "Ένιωσα πραγματικά την παρουσία του Θεού" - Η νέα ανάρτηση [pics]

21.08.2026 | 20:25

Αλεξάνδρου–Ελληνίδου: «Με μαλλιά ή χωρίς, σε θέλω» – Το καυτό πείραγμα στις διακοπές που άναψε φωτιές

21.08.2026 | 19:02

Αργυρός: «Έκλεψε» την παράσταση σε πανηγύρι της Αστυπάλαιας–Η αυθόρμητη εμφάνιση και το γλέντι μέχρι το πρωί

21.08.2026 | 11:39

Γιώργος Μανίκας: Έκλεισε τα 40 με τον γιο του στο πλευρό του-Τα ξεχωριστά γενέθλια και η εξομολόγηση

21.08.2026 | 11:02

Δέσποινα Βανδή: Το καλοκαίρι που τα είχε όλα – Ο Μπισμπίκης, τα παιδιά και οι στιγμές που «έλιωσαν το Instagram!

22.08.2026 | 00:15

Γκιουλέρ: «Παρακολουθούμε την Ελλάδα» – Η Άγκυρα φοβάται την «Ασπίδα του Αχιλλέα» στο Αιγαίο

21.08.2026 | 22:00

Η εμπιστοσύνη ΗΠΑ–Κίνας χωρά πια σε μία ημέρα; Το μήνυμα πίσω από το ταξίδι-αστραπή του Σι

21.08.2026 | 18:30

Η Συρία χωρίζει Ερντογάν–Νετανιάχου – Η Τουρκία αποφεύγει τη σύγκρουση, όχι τη μάχη επιρροής

21.08.2026 | 17:57

Ο Τραμπ απειλεί να βομβαρδίσει… σύμμαχο των ΗΠΑ – Το Ομάν στη μέση του πολέμου με το Ιράν

21.08.2026 | 17:46

Ο Ερντογάν «κυνηγά» τον Νετανιάχου μέσω Interpol – Η Άγκυρα ανοίγει νέο μέτωπο με το Ισραήλ

20.08.2026 | 22:00

Αυξάνεται η ένταση μεταξύ Τουρκίας-Ισραήλ

20.08.2026 | 20:12

Ο Πούτιν ανοίγει την πόρτα στους Χάφταρ: Η Ρωσία απλώνει ξανά το χέρι της στη Μεσόγειο

20.08.2026 | 18:53

Λιβύη: Ο Χαφτάρ κρατά το «κλειδί» της μεταναστευτικής πίεσης προς την Ευρώπη

Πύθωνας στην Αγγλία σώθηκε με πρωτοποριακή αντικαρκινική θεραπεία

Ένας πύθωνας μήκους 4,5 μέτρων έγινε το πρώτο φίδι στον κόσμο που υποβλήθηκε σε ηλεκτροχημειοθεραπεία για καρκίνο. Η περίπτωση του «Τζόντι Φόστερ» θεωρείται ορόσημο για την κτηνιατρική πράξη.

Πύθωνας στην Αγγλία σώθηκε με πρωτοποριακή αντικαρκινική θεραπεία

Κίνα: Οι αμερικανικές πιέσεις δεν λύνουν το ζήτημα του Ιράν

Το Πεκίνο απέρριψε τις νέες απειλές και τις κυρώσεις των ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν, επιμένοντας ότι η διπλωματία είναι ο μόνος δρόμος για την επίλυση της κρίσης. Παράλληλα, η Ουάσινγκτον κλιμακώνει την οικονομική πίεση και επηρεάζει ήδη τις αγορές πετρελαίου.

Κίνα: Οι αμερικανικές πιέσεις δεν λύνουν το ζήτημα του Ιράν

Κίνα: Δεκάδες χέλια ξεχύθηκαν σε βαγόνι του μετρό

Αναστάτωση επικράτησε σε συρμό της Ναντζίνγκ όταν ένας πλαστικός κουβάς ανατράπηκε και τα ψάρια βρέθηκαν στο πάτωμα. Πολλοί επιβάτες τα πέρασαν αρχικά για φίδια, πριν ξεκινήσει η περισυλλογή τους.

Κίνα: Δεκάδες χέλια ξεχύθηκαν σε βαγόνι του μετρό

Πράσινο φως, αλλά προσωρινά, από το Ανώτατο Δικαστήριο για την αίθουσα χορού του Τραμπ

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επέτρεψε προς το παρόν τη συνέχιση των εργασιών για τη μεγάλη αίθουσα χορού στον Λευκό Οίκο. Η υπόθεση παραμένει ανοιχτή στα κατώτερα δικαστήρια, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε ευγνώμων για την απόφαση.

Πράσινο φως, αλλά προσωρινά, από το Ανώτατο Δικαστήριο για την αίθουσα χορού του Τραμπ

Πρίγκιπας Χάρι: Δικαστικό «χαστούκι» £9,5 εκατ. – Ο Daily Mail κέρδισε τη μεγάλη μάχη ιδιωτικότητας

Ο Χάρι, ο Έλτον Τζον και ακόμη πέντε δημόσια πρόσωπα καλούνται να καταβάλουν μέσα σε επτά ημέρες £9,5 εκατ. στην Associated Newspapers – Ο συνολικός λογαριασμός του εκδότη έχει φθάσει περίπου τις £34 εκατ. και η ασφαλιστική κάλυψη των εναγόντων μπορεί να μην επαρκέσει

Πρίγκιπας Χάρι: Δικαστικό «χαστούκι» £9,5 εκατ. – Ο Daily Mail κέρδισε τη μεγάλη μάχη ιδιωτικότητας

Παρίσι: Έριξε €1,4 δισ. στον Σηκουάνα και τώρα βουτάει – Το μεγάλο στοίχημα που έγινε success story

Μετά από περισσότερο από έναν αιώνα, οι Παριζιάνοι κολυμπούν ξανά στην καρδιά της πόλης – Το τεράστιο σχέδιο καθαρισμού που επιταχύνθηκε για τους Ολυμπιακούς μετατρέπεται σε μόνιμη αστική υποδομή, αλλά η συζήτηση για το κόστος δεν έχει τελειώσει

Παρίσι: Έριξε €1,4 δισ. στον Σηκουάνα και τώρα βουτάει – Το μεγάλο στοίχημα που έγινε success story

Ο Μασκ κρατά το “κλειδί”: Η Ουκρανία θέλει Starlink για χτυπήματα βαθιά μέσα στη Ρωσία

Ο Ζελένσκι ζητά το «ΟΚ» του Μασκ για χτυπήματα στη Ρωσία – Το Starlink γίνεται όπλο πολέμου

Ο Μασκ κρατά το “κλειδί”: Η Ουκρανία θέλει Starlink για χτυπήματα βαθιά μέσα στη Ρωσία

Τριντό: Έξαλλοι οι Καναδοί για τα έξοδα ασφαλείας-Οι φορολογούμενοι πληρώνουν και τα ταξίδια με την Κέιτι Πέρι

Ο Τζάστιν Τριντό προκαλεί αντιδράσεις στον Καναδά, καθώς δημοσιεύματα αναφέρουν ότι συνεχίζει να συνοδεύεται από ομοσπονδιακούς αξιωματικούς ακόμη και σε προσωπικά ταξίδια με την ποπ σταρ Κέιτι Πέρι, με το κόστος να επιβαρύνει τους φορολογουμένους

Τριντό:Έξαλλοι Καναδοί για τα έξοδα ασφαλείας-Οι φορολογούμενοι πληρώνουν και τα ταξίδια με την Κέιτι Πέρι