Πολιτισμός

Ταινιοθήκη της Ελλάδος: Μεγάλο αφιέρωμα σε έντεκα εμβληματικές πόλεις

Ταινιοθήκη της Ελλάδος: Μεγάλο αφιέρωμα σε έντεκα εμβληματικές πόλεις
Ταινιοθήκη της Ελλάδος: Το μεγάλο αφιέρωμα με τίτλο "Κινηματογράφος και Πόλη", θα ταξιδέψει το κοινό σε έντεκα σπουδαία μέρη του κόσμου.

Ταινιοθήκη της Ελλάδος: Ρώμη, Ν.Υόρκη, Παρίσι, Βερολίνο, Αθήνα: παγκόσμιες μητροπόλεις ξεδιπλώνονται στην ταράτσα του θερινού κινηματογράφου «Λαΐς», σε μια συναρπαστική κινηματογραφική περιπλάνηση, που γίνεται από 12 έως 18 Σεπτεμβρίου με σταθμούς έντεκα εμβληματικές πόλεις του κόσμου μέσα από τη ματιά δεκατριών σπουδαίων σκηνοθετών. Πρόκειται για ένα μεγάλο αφιέρωμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος με τίτλο «Κινηματογράφος και Πόλη», ως συνέχεια του αφιερώματος στον βωβό κινηματογράφο που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, στην κατάμεστη «Λαΐδα», τον Ιούνιο (σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών).

Θα προβληθούν οι ταινίες «Μανχάταν» του Γ. Άλεν (Ν.Υόρκη), ο «Πληροφοριοδότης» του Μ. Σκορσέζε (Βοστώνη), «Roma» του Φ. Φελίνι (Ρώμη), η «Νύχτα» του Μ. Αντονιόνι (Μιλάνο), «400 χτυπήματα» του Φρ. Τριφό (Παρίσι), «Τοπκαπί» του Ζ. Ντασέν (Κωνσταντινούπολη), «Lisbon Story» του Β. Βέντερς (Λισαβόνα), «Palombella Rossa» του Ν. Μορέτι (Ρώμη), «Χιροσίμα, αγάπη μου» του Α. Ρενέ (Χιροσίμα), «Το Νακ και πώς να το αποκτήσετε» του Ρ. Λέστερ (Λονδίνο), «Είμαι περίεργη: Κίτρινη» του Β. Σιόμαν (Στοκχόλμη) και δύο ελληνικές ταινίες -ορόσημα (και τοπόσημα): «Delivery» του Ν. Παναγιωτόπουλου και «Από την άκρη της πόλης» του Κ. Γιάνναρη (Aθήνα).

Ταινία έναρξης το «Lisbon Story» (12/9, στις 20.30). Το αφιέρωμα θα προλογίσει η πρόεδρος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος Μαρία Κομνηνού και οι προβολές θα συνεχιστούν με δύο ταινίες κάθε μέρα (20.30 και 22.30) για μία εβδομάδα. Κάποιες από τις ταινίες θα προβληθούν σε νέες ψηφιακές κόπιες, άλλες σε κόπιες αρχείου 35 mm, ενώ ορισμένες ταινίες θα έχουν αγγλικούς, εκτός από ελληνικούς, υποτίτλους («H Nύχτα», «400 χτυπήματα», «Lisbon Story», «Είμαι περίεργη: Κίτρινη»).

Τις ταινίες θα προλογίζουν καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι και κριτικοί κινηματογράφου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments