Πολιτισμός

Freddie Mercury: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο θρυλικός frontman των Queen

Freddie Mercury: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο θρυλικός frontman των Queen
Freddie Mercury: Ο θρυλικός frontman των Queen 73 χρόνια μετά τη γέννησή του και 28 χρόνια μετά τον θάνατο του, αποτελεί ίνδαλμα της ροκ σκηνής

Freddie Mercury: Ήταν 6 Σεπτεμβρίου 1946 όταν στη Ζανζιβάρη της Τανζανίας γεννήθηκε ένα αγόρι, που λίγα χρόνια αργότερα έμελλε να γίνει το αστέρι μιας από τις πιο εμβληματικές μπάντες στην ιστορία της μουσικής. Ο θρυλικός Freddie Mercury των Queen διέθετε μια μοναδική φωνή. Ο Mercury, κατά κόσμον Φαρόκ Μπουλσάρα, αποτελεί, 73 χρόνια μετά τη γέννησή του και 28 χρόνια μετά τον θάνατο του, τον πιο χαρισματικό τραγουδιστή όλων των εποχών, ίνδαλμα της ροκ μουσικής.

Η φανταχτερή παρουσία του στη σκηνή, τα εκκεντρικά κοστούμια του, οι αξέχαστες επιτυχίες του, η «ρευστή» σεξουαλική του ταυτότητα και ο θάνατός του από AIDS σε ηλικία 45 ετών είναι μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές μνήμες του σταρ της ροκ μουσικής σκηνής των δεκαετιών ’70 και ’80. Μετά την ίδρυση των Queen, ο Φρέντι Μέρκιουρι συνέθεσε πολλές από τις μεγάλες επιτυχίες του συγκροτήματος, όπως το «Somebody to Love», τον γηπεδικό ύμνο «We Are the Champions» και το οπερατικό «Bohemian Rhapsody», για πολλούς η κορυφαία συνθετική του δημιουργία, που παρέμεινε στην κορυφή των καταλόγων επιτυχιών στη Μεγάλη Βρετανία για τουλάχιστον 9 εβδομάδες.

Για να γιορτάσουν το γεγονός, τα δυο εναπομείναντα μέλη του συγκροτήματος, o Brian May και ο Roger Taylor, συνεργάστηκαν με τη Universal Music και το YouTube για μια καινούργια ψηφιακά επεξεργασμένη εκδοχή του αυθεντικού clip, που παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο μουσικό τηλεοπτικό πρόγραμμα «Top of the Pops» στην Αγγλία το 1975.

Freddie Mercury: Η εκπληκτική φωνή του

Η φωνή του Freddie Mercury ήταν τόσο μοναδική, διότι ήταν καταπληκτικός ο τρόπος με τον οποίο μπορούσε να την ελέγξει. Βάσει έρευνας μιας ομάδας Αυστριακών, Τσέχων και Σουηδών ερευνητών, από το πανεπιστήμιο της Βιέννης, προέκυψε ότι διέθετε τη φωνή ενός τενόρου, που έμοιαζε περισσότερο με αυτή ενός βαρύτονου.

Ότι οι φωνητικές χορδές του κινούνταν πιο γρήγορα απ’ ό,τι των υπολοίπων συναδέλφων του – ένα τυπικό βιμπράτο κινείται από 5,4 Hz μέχρι 6,9 Hz, του Μέρκιουρι κυμαινόταν στα 7,04 Hz. Οι ίδιοι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο τραγουδιστής των Queen χρησιμοποιούσε και μια τεχνική που ονομάζεται «subharmonics» (υποαρμονικές) – κατά την οποία οι κοιλιακές πτυχές δονούνται μαζί με τις φωνητικές χορδές, ευρύτερα γνωστή ως «τραγούδια λαρυγγισμών».

H σόλο καριέρα του Freddie Mercury ξεκινά από τα μέσα της δεκαετίας του ογδόντα. Πριν ακόμα κυκλοφορήσει το πρώτο του σόλο άλμπουμ και με το ψευδώνυμο Λάρι Λιούρεξ, είχε ηχογραφήσει μία εκτέλεση του «I Can Hear Music» που είχαν πρωτοτραγουδήσει οι Beach Boys. Το έτος του 1990 επιστρέφει στο στούντιο και ηχογραφεί μαζί με τους Queen το άλμπουμ «Innuendo» το τελευταίο άλμπουμ πριν αποσυρθεί από τη δισκογραφία.

Freddie Mercury: Το AIDS και ο θάνατος

Τον Οκτώβριο του 1986, ο βρετανικός Τύπος ανέφερε ότι ο Μέρκιουρι έκανε αιματολογικές εξετάσεις για HIV/AIDS στην κλινική Harley Street. Ο Μέρκιουρι αρνήθηκε ότι έπασχε από την ασθένεια. Σύμφωνα με τον σύντροφό του, Τζιμ Χάτον, ο Μέρκιουρι διαγνώστηκε με AIDS στα τέλη του Απριλίου του 1987.

Στις 23 Νοεμβρίου του 1991 ο τραγουδιστής έκανε ανακοίνωση στον Τύπο, που είχε κατασκηνώσει έξω από το σπίτι του στο Κένσινγκτον στο Λονδίνο, ότι έπασχε από AIDS. Μία μέρα αργότερα πέθανε στο σπίτι του. Όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν κοντά του οι γονείς του, η πρώην σύντροφός του Μαίρη Όστιν, ο επί έξι χρόνια σύντροφός του Τζιμ Χάτον, ο προσωπικός του γραμματέας και στενός φίλος Πίτερ Φρίστοουν και ο Τζο Φανέλι, πρώην εραστής και σεφ του.

Τον Νοέμβριο του 1995 κυκλοφόρησε το άλμπουμ «Made in Heaven» το οποίο περιείχε τα τελευταία ηχογραφημένα κομμάτια με τη φωνή του Μέρκιουρι: «A Winter’s Tale», «You Don’t Fool Me» και «Mother Love», τα οποία ο Μέρκιουρι ηχογράφησε λίγους μήνες πριν πεθάνει. Επειδή το κομμάτι «Mother Love» ηχογραφήθηκε σταδιακά, ο Μέρκιουρι δεν πρόλαβε να τραγουδήσει την τελευταία του στροφή, την οποία τελικά τραγούδησε ο Μπράιαν Μέι μετά τον θάνατό του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments