Ελλάδα

Αποκλειστικές φωτογραφίες: Η εγγονή του Κάρολου Φιξ στη Σκιάθο

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη. Το θέμα μπορεί να αναπαραχθεί σε άλλα ηλεκτρονικά και μη μέσα μόνο υπό την προϋπόθεση της ύπαρξης σαφούς αναφοράς του pagenews.gr ως πηγής της συγκεκριμένης είδησης.
Αποκλειστικές φωτογραφίες: Η εγγονή του Κάρολου Φιξ στη Σκιάθο
Τον Ιούλιο του 2016 η Καρολίνα Καμπάνη είχε παντρευτεί στο ίδιο νησί τον αγαπημένο της Κωνσταντίνο Σαντίκο.

Αν και στα κοσμικά σαλόνια της Αθήνας, ήταν αρκετά γνωστή, η Καρολίνα Καμπάνη έγινε γνωστή στο πανελλήνιο το 2016 με τον γάμο της στη Σκιάθο που παντρεύτηκε τον Κωνσταντίνο Σαντίκο γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας που δραστηριοποιείται στον χώρο του τουρισμού κυρίως. Από εκείνο τον γάμο έγινε επίσης γνωστό ότι η Καρολίνα Καμπάνη είναι εγγονή του Καρόλου Φιξ που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών, έχοντας ζήσει μια ζωή γεμάτη πλούσιες εμπειρίες, αγάπη, συντροφικότητα, παιδιά και εγγόνια.

Ο γάμος της Καρολίνας Καμπάνη αποτέλεσε το κοσμικό γεγονός του καλοκαιριού του 2016. Τρια χρόνια μετά μαζί με τον σύζυγό της και το παιδί τους βρέθηκαν και πάλι στη Σκιάθο. Κι αυτό γιατί η οικογένεια Σαντίκου διαθέτουν luxury ξενοδοχεία στο νησί του Παπαδιαμάντη. Πριν από λίγο καιρό ο φωτογραφικός φακός του pagenews.gr απαθανάτισε την Καρολίνα μαζί με το κοριτσάκι της και τον σύζυγό της Κωνσταντίνο την ώρα που πήγαιναν να επιβιβαστούν στη θαλαμηγό της οικογένειας.

Οι τρεις τους περίμεναν υπομονετικά για λίγα λεπτά το τέντερ του σκάφους να δέσει στην προβλήτα ώστε να μπουν μέσα για να πάνε στο γιωτ που είχε αγκυροβολήσει έξω από το παλιό λιμάνι της Σκιάθου. Ο Κωνσταντίνος όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες κρατούσε το σχοινί του τέντερ ώστε να πλησιάσει όσο πιο κοντά στην προβλήτα για να μεταφέρουν το καρότσι με το μικρό κοριτσάκι με προσοχή. Στη συνέχεια έφθασαν στ θαλαμηγό και αναχώρησαν για άγνωστο προορισμό.

Κάρολος Φιξ: Η μυθική ζωή του

Ο θρυλικός επιχειρηματίας Κάρολος Φιξ άφησε την τελευταία του πνοή, αυτόν τον καυτό εκλογικό Ιούλιο του 2019, στην Αθήνα, την πόλη που διάλεξαν κάποτε οι παππούδες του, για πατρίδα τους, αν και ο ίδιος ζούσε τα τελευταία χρόνια στο Γκστάαντ, το παραμυθένιο χωριό στο Γερμανόγλωσσο τμήμα της Βέρνης, στη Νοτιοδυτική Ελβετία.  Έφυγε σε ηλικία 92 ετών γεμάτος εμπειρίες, αγάπη, συντροφικότητα, παιδιά και εγγόνια. Τα τελευταία χρόνια ζούσε στο Γκστάαντ μαζί με τη σύζυγό του Νινέτα.

“Πρωτοήρθα στο Γκστάαντ φοιτητής το 1946», έχει πει ο ίδιος ο Κάρολος Φιξ, Σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, «μου άρεσε, αλλά ποτέ δεν μου πέρασε από το μυαλό ότι θα αγόραζα σπίτι». Βρέθηκε εκεί το 1982, όταν έφυγε απ’ την Ελλάδα, κουρασμένος από πολιτικό – οικονομικές διαμάχες, που είχε αντιμετωπίσει για καιρό, για να ξεκινήσει μια νέα ζωή και επιχειρηματική δραστηριότητα, με την εταιρεία επενδύσεων που ίδρυσε, Fix Asset Management, την FAM.

Τα καλοκαίρια του, όμως, πάντα επέστρεφε στην Μύκονο και στην Βουλιαγμένη, στο Πόρτο Χέλι τελευταία ή στο διαμέρισμα κοντά στην Ακρόπολη, αδυνατώντας να αποκοπεί απ’ την γενέθλια γη του. Αγαπούσε τη θάλασσα, τα Κινγκ Τσαρλς σκυλάκια του, φυσικά τις κόρες του, την Σάντρα Φιξ, την εμβληματική επικεφαλής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και σύζυγο του Πάνου Μαρινόπουλου, την Μαριάννα (Σκουίκι) Φίξ – Καμπάνη , τον γιό του Γιάννη, το σούρουπο στα χιονισμένα βουνά και την ανατολή στη Μεσόγειο.

Καμάρωνε που κανείς δεν μπορούσε να βγάλει τη μπύρα Φιξ, εκτός απ την οικογένεια, γιατί η συνταγή μεταβιβάζεται από πατέρα σε γιο και βρίσκεται κλειδωμένη σ’ ένα χρηματοκιβώτιο στην Βαυαρία. Μεγαλώνοντας στην Ηρώδου Αττικού. Κάποιοι από τους φίλους του Καρόλου Φιξ τον θυμούνται ως έναν αεικίνητο πιτσιρικά, με «μυαλό-ξυράφι», που δεν χρειαζόταν να διαβάσει πολύ για να αφομοιώσει την ύλη του σχολείου.

Ηταν άριστος μαθητής στο σχολείο και μεγάλωνε σε ένα εκπληκτικό σπίτι επί της Ηρώδου Αττικού, δίπλα από το σημερινό Μέγαρο Μαξίμου. Ηταν έφηβος όταν οι Γερμανοί μπήκαν στην Αθήνα αλλά, εν αντιθέσει με την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, η δική του οικογένεια δεν ένιωσε ούτε στιγμή την κατοχή, ούτε καν την πείνα που θέριζε τότε τους Ελληνες.

Η δική του οικογένεια ήταν πολύ πλούσια για να πεινάσει, έχοντας ριζώσει στη χώρα από τα χρόνια του βασιλιά Οθωνα, όταν ο Γιόχαν Λούντβιχ Φιξ εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα και το 1864 έχτισε ένα εργοστάσιο στο Κολωνάκι, όπου παρασκεύασε για πρώτη φορά την μπίρα Fix, η οποία έγινε ανάρπαστη.

Με τη σύζυγό του Νινέτα

Θα σπουδάσει χημικός και θα πάρει το πτυχίο του με άριστα, ενώ παράλληλα βιώνει στις αρχές της δεκαετίας του ’50 έρωτες με ημερομηνία λήξης, όντας ένας γοητευτικός νεαρός. Θα είναι από τους πρώτους που θα γνωρίσουν την άγρια και παρθένα ακόμη Μύκονο, ένα νησί που θα λατρέψει για την αύρα που αποπνέει, ειδικά στα 60s.

Κάνει παρέα με άλλους γόνους γνωστών οικογενειών των Αθηνών και απολαμβάνουν τα νεανικά τους καλοκαίρια στο Νησί των Ανέμων φλερτάροντας ωραίες γυναίκες. Κολλητοί του φίλοι είναι ο Τάκης Θεοδωρακόπουλος και ο Ζάχος Χατζηφωτίου, με τους οποίους -ειδικά με τον πρώτο- απολαμβάνει γεύματα στο παλιό «Zonar’s» και στο Κολωνάκι, σε μια πολύ διαφορετική Αθήνα, αριστοκρατική και class.

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’60 η Fix παίζει μπάλα μόνη της, με τους αστικούς μύθους για την περιουσία του Καρόλου Φιξ να δίνουν και να παίρνουν. Ο Κάρολος Φιξ παντρεύτηκε τρεις φορές, χώρισε δύο και απέκτησε τρία παιδιά. Τη Σάντρα Μαρινοπούλου, τη Μαριάννα -που όλοι τη φώναζαν Σκουίκι- Καμπάνη και τον διάδοχό του Γιάννη.

Η τελευταία του σύζυγος είναι η Νινέτα Φιξ. Είχαν προηγηθεί η Μαίρη Γουλανδρή και η Ισαβέλλα Δημητριάδη, όλες σημαντικά κεφάλαια της μυθιστορηματικής του ζωής. Μιας ζωής που περιελάμβανε ταξίδια στην Ευρώπη και την Αμερική, δεκάδες ακίνητα στην Αθήνα -ιδίως στην Κηφισιά και στο Μαρούσι-, στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη, στην Ελβετία, αλλά και μια εξαιρετικής αισθητικής κατοικία στο Πόρτο Χέλι.

Εκεί όπου επέλεγε να πηγαίνει ανελλιπώς τα τελευταία καλοκαίρια της ζωής του, έχοντας βρει, όπως έλεγε ο ίδιος, τον προσωπικό του παράδεισο. Σε μια συνέντευξή του μάλιστα στην τοπική εφημερίδα «Ενημέρωση» εξηγούσε πώς ερωτεύτηκε την Ερμιόνη. «Κάποτε, όταν ταξιδεύαμε με το σκάφος, μας έπιασε σφοδρή θαλασσοταραχή. Με το που φτάσαμε στο Πόρτο Χέλι, αποβιβαστήκαμε και φιλούσαμε το χώμα. Επικρατούσε απόλυτη νηνεμία, ενώ λίγο πιο έξω χαλούσε ο κόσμος».

Κάρολος και Μαίρη Φιξ

Τη δεκαετία του ’80 μπαίνει με τη Fix Asset Management ως νέος παίκτης στον αδηφάγο κόσμο των hedge funds. «Ο Φιξ βουτάει σε αχαρτογράφητα νερά, αλλά πολλοί εφοπλιστές, επιχειρηματίες και εισοδηματίες εμπιστεύονται την εταιρεία του και μέχρι τον Δεκέμβριο του 2008 όλα κυλούν ιδανικά. Η αποκάλυψη για την απίστευτη απάτη του Μέιντοφ θα ταρακουνήσει για τα καλά τον επίμονο χημικό με την κοφτερή σκέψη, ο οποίος δεν θα αφήσει ούτε για αστείο να παίζουν με το όνομά του. Επιστρέφει άμεσα σε όλους τα χρήματα που του είχαν εμπιστευθεί για να επενδύσει χωρίς να υπολογίζει τίποτε άλλο εκτός από την καθαρή συνείδησή του. Ποιοι ήταν αυτοί; Σύμφωνα με όσα γράφτηκαν τότε, μέλη της οικογένειας Γουλανδρή, οι εφοπλιστές Παναγιώτης Τσάκος και Βίλλυ Παναγιωτίδης, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, η οικογένεια Μαρινόπουλου, ο Γιώργος Κόβας, ο Ζάχος Χατζηφωτίου, ο Τάκης Θεοδωρακόπουλος και ο Θόδωρος Αγγελόπουλος.

Το συνολικό ποσό υπολογίζεται ότι ήταν από 300 έως 600 εκατομμύρια, τα μισά εκ των οποίων ήταν της οικογένειας Φιξ, ενώ στους χαμένους της υπόθεσης ήταν και ο Γιάννης Εμπειρίκος, της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας, συνιδρυ­τής στη Fix Asset Management. Χρειάστηκε να περάσουν κάποιοι μήνες για να επανέλθει η όποια κανονικότητα στη ζωή του πατριάρχη της δυναστείας Φιξ, o οποίος συνέχισε να απολαμβάνει τις μέρες και τις νύχτες του στο ειδυλλιακό ελβετικό θέρετρο.

Με την Ντέλλα Ρούνικ

Τον τελευταίο χρόνο, έχοντας μπει πλέον στην ένατη δεκαετία της ζωής του, διατηρούσε ακόμη το οξύ πνεύμα του, ωστόσο αντιμετώπιζε κινητικά προβλήματα, όπου στις πιο πρόσφατες φωτογραφίες του εμφανίζεται να βαδίζει με τη βοήθεια μπαστουνιού. Αυτός ο μικρόσωμος άνδρας που συνέχισε με διαφορετικό τρόπο την ιστορία της δυναστείας από τη Βαυαρία, χρεώθηκε για πάντα το λουκέτο της πρώτης μπίρας που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα, την οποία ωστόσο άφησε πίσω του, όχι όμως για πάντα.

Από την Ηρώδου Αττικού μέχρι το Παρίσι, όπου διατηρούσε μια καταπληκτική κατοικία κοντά στα Ηλύσια Πεδία, αλλά και το ξενοδοχείο «Pierre» στη Νέα Υόρκη, όπως και το «Le Meurice» στο Λονδίνο, ο Κάρολος Φιξ τα είδε όλα και τα έζησε όλα στον υπερθετικό βαθμό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments