Ελλάδα

Ελένη Αντωνιάδου: Τι συμβαίνει με την Ελληνίδα ερευνήτρια;

Ελένη Αντωνιάδου: Τι συμβαίνει με την Ελληνίδα ερευνήτρια;
Χαμός με την βράβευσή της και τα όσα αργότερα αποκάλυψε σχετικά με τη συνεργασία της με τη ΝASA, ο αναπληρωτής καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Παρισιού Paris Diderot, Κώστας Μπουγιούκος.

Σάλος έχει ξεσπάσει στο διαδίκτυο για το εάν η ερευνήτρια Ελένη Αντωνιάδου είναι η δεν είναι συνεργάτιδα της NASA. Η ίδια κατά το παρελθόν έχει παρουσιαστεί ουκ ολίγες φορές ως συνεργάτιδα της NASA ενώ η υπόθεσή της ήρθε στην επικαιρότητα έπειτα από τη βράβευσή της στα “Επιχειρηματικά Βραβεία Θαλής ο Μιλήσιος», από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία βρέθηκε κι αυτή στο «μάτι του κυκλώνα», χωρίς ωστόσο να έχει κάποια ανάμειξη με τη βράβευση, αφού απλά παρέδωσε το βραβείο.

Ο μεγάλος χαμός ξεκίνησε όταν ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού Paris Diderot κ. Κώστας Μπουγιούκος, έκανε μια ανάρτηση στο facebook, που υποστήριζε πως η Ελένη Αντωνιάδου δεν είναι συνεργάτης της NASA, αλλά ούτε και στην έρευνα στην αναγεννητική ιατρική. Η ίδια απάντησε με έναν έπαινο από την Ακαδημία της NASA, αλλά χωρίς να δίνει σαφείς εξηγήσεις για όσα της προσάπτει εκείνος, καθώς και άλλοι χρήστες του Facebook.

Συγκεκριμένα ο κ. Μπουγιούκος έγραψε: “1) Η Αντωνιάδου ΔΕΝ έχει δουλέψει ΠΟΤΕ στη ΝΑΣΑ, έχει παρακολουθήσει ένα summer camp από αυτά που διοργανώνει η ΝΑΣΑ για εκατοντάδες φοιτητές κάθε χρόνο. Προφανώς επιλέχθηκε γι αυτό, αλλά αυτό ΔΕΝ αποτελεί “δουλειά στη ΝΑΣΑ” είναι κάτι που έχουν κάνει κυριολεκτικά χιλιάδες φοιτητές. Τέλος, δεν έχει απολύτως καμιά άλλη σχέση με τη ΝΑΣΑ.

2) Η Αντωνιάδου ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΒΡΑΒΕΥΤΕΙ από τη ΝΑΣΑ, εδώ η λίστα με όοολους/ες όσους έχουν πάρει όποιου είδους βραβείο από τη ΝΑΣΑ και το όνομα της προφανώς δεν υπάρχει πουθενά. 3) Η Αντωνιάδου ΔΕΝ κάνει έρευνα στην αναγεννητική ιατρική. Ένας από τους καθηγητές της ΕΙΧΕ ανακαλύψει ΜΙΑ τεχνητή τραχεία η οποία σε όσους ασθενείς δοκιμάστηκε δυστυχώς πέθαναν, αλλά και πάλι η ίδια δεν έχει απολύτως καμία σχέση με αυτή την ανακάλυψη.

Η ίδια έχει συμμετάσχει στην συγγραφή 2-3 επιστημονικά άρθρα (σε κανένα πρώτο ή τελευταίο όνομα), ΔΕΝ έχει διδακτορικό ούτε γνωρίζουμε αν είναι ενεργός εγγεγραμμένη σε κάποιο διδακτορικό πρόγραμμα κάποιου πανεπιστημίου. Η Αντωνιάδου δεν είναι καν (ακόμα;) επιστήμονας για πολλούς λοιπόν.

Για να το πούμε λιανά και να καταλαβαινόμαστε η “επιστήμονας” κα Αντωνιάδου είναι μια ΑΠΑΤΗ κατασκευασμένη από δεν ξέρω ποιους και με τι συμφέροντα μιντιακούς μηχανισμούς και η υπουργός Παιδείας με την πράξη βράβευσης της δείχνει μια βαθιά και προκλητική άγνοια και απαξίωση για την έρευνα και την επιστήμη στη χώρα.

Υπάρχουν δεκάδες (και ίσως εκατοντάδες) γυναίκες και άντρες επιστήμονες που διαπρέπουν κάθε μέρα σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού με εξαιρετικές ακαδημαϊκές επιτυχίες και ανακαλύψεις που λύνουν μεγάλα υπαρκτά προβλήματα του κόσμου μας.

Υπάρχουμε επίσης χιλιάδες άλλοι, λιγότερο καταξιωμένοι επιστήμονες γυναίκες και άντρες στην Ελλάδα και το εξωτερικό που έχουμε πολύ περισσότερες ακαδημαϊκές επιτυχίες και ανακαλύψεις που λύνουν υπαρκτά προβλήματα του κόσμου μας από τις ανύπαρκτες της Αντωνιάδου. Όλοι και όλες αυτοί και αυτές δεν μπορούμε παρά να αισθανόμαστε θλίψη και οργή για αυτήν την απαράδεκτη ενέργεια της υπουργού Παιδείας… όχι για το ψέμα την απάτη και την απαξίωση αλλά για την βράβευση τους”.

Ήρθε η απάντηση της Ελένης Αντωνιάδου η οποία δεν άφησε αναπάντητα όσα γράφονται και λέγονται, απαντώντας στους επικριτές της ως εξής:

Μικρά βήματα στον χώρο της έρευνας γίνονται με συνεχή προσπάθεια, επιμονή και υπομονή. Κάθε μέρα συνεχίζω να μαθαίνω με συμμετοχή σε απλά ή πιο σύνθετα πρότζεκτ, σαν αυτό της τεχνητής νοημοσύνης στη ΝΑΣΑ που ασχολούμαι τον τελευταίο καιρό. Παράλληλα, όπως είπα πριν μερικές μέρες στη βράβευση στη Θεσσαλονίκη χρειάζονται να περάσουν δεκαετίες μόχθου, προσπάθειας, αποτυχιών και ίσως κάποιων επιτυχιών για να μπορείς να ελπίζεις ότι θα συνεισφέρεις ουσιαστικά ένα μικρό λιθαράκι στην επιστήμη.

Εμένα ο στόχος μου ποτέ δεν ήταν να ανταγωνιστώ ακαδημαϊκούς ή να συγκρίνω τα πρώτα μου βήματα στην επιστήμη ως νέα ερευνήτρια με άτομα τα οποία είναι στο χώρο πολλές δεκαετίες. Εξάλλου το σημαντικό είναι να δουλεύεις πάντα συνεργατικά, βοηθώντας τους συνανθρώπους σου να πάνε επίσης ένα βήμα πιο πάνω και όχι ένα βήμα πιο κάτω».

Στη συνέχεια στην διαδικτυακή αντιπαράθεση μπήκε και ο κ. Παντελής Μπάγκος, καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής όπου φοίτησε η Ελένη Αντωνιάδου, ο οποίος δήλωσε πως θυμάται την Ελληνίδα ως φοιτήτρια και διαπιστώνει μάλιστα πως ήταν και πολύ καλή φοιτήτρια.

«Θυμάμαι της είχα δώσει συστατική επιστολή τόσο για να παρακολουθήσει κάποια συνέδρια, όσο και για τις μεταπτυχιακές της σπουδές», αναφέρει χαρακτηριστικά. Ωστόσο, ο κ. Μπάγκος είναι ξεκάθαρος αναφορικά με πτυχές της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής πορείας της Ελένης Αντωνιάδου.

«Για τη NASA τα πράγματα είναι απλά: πήγε μάλλον σε κάποιο summer camp, όπως πάνε δεκάδες άλλοι αξιόλογοι φοιτητές από όλο τον κόσμο, πέρασε μια δύσκολη επιλογή, έκανε ένα μικρό πρότζεκτ, κάτι τέτοιο», γράφει ο καθηγητής, συνεπικουρώντας τους ισχυρισμούς όσων καταφέρθηκαν εναντίον της στο Facebook.

Ενώ ο κ. Μπουγιούκος ξανατοποθετήθηκε μετά και την ανάρτηση – απάντηση της Ελένης Αντωνιάδου γράφοντας:

“Και εγώ με τη σειρά μου λοιπόν να πω ότι δεν θα ήθελα να κάνω άλλη δημόσια ανάρτηση για το θέμα, αλλά επειδή είδα ότι η κα Αντωνιάδου επέμεινε, με ένα λιγάκι πιο σεμνό τρόπο οφείλω να ομολογήσω, αλλά επέμεινε ότι έχει “βραβευτεί” από τη ΝΑΣΑ και εξακολουθεί να λέει ότι “δουλεύει” εκεί, απλά θα παραθέσω την απάντηση ενός καλού ανθρώπου που βρήκα στο ΦΒ και νομίζω ότι κλείνει και το τελευταίο κεφάλαιο του ψέματος της κα Αντωνιάδου… η οποία έστω και πιο σεμνά, εξακολουθεί να ψεύδεται και να παραποιεί!

Διαβάστε “Δεν ήθελα να τοποθετηθώ δημόσια αναφορικά με το θέμα της βράβευσης της Ελένης Αντωνιάδου, αλλά υπέπεσε στην αντίληψή μου μια ακόμη τρομακτική απόπειρα εξαπάτησης και χειραγώγησης του κοινού μέσω ενός πρόσφατου post της και, καθώς γνωρίζω περί τίνος πρόκειται, αναγκάζομαι να πάρω θέση.

Με το πρόσφατο post της διατείνεται πως “[κ]άθε μέρα συνεχίζω να μαθαίνω με συμμετοχή σε απλά ή πιο σύνθετα πρότζεκτ, σαν αυτό της τεχνητής νοημοσύνης στη ΝΑΣΑ που ασχολούμαι τον τελευταίο καιρό” και δημοσιεύει μια εντέχνως περικομμένη φωτογραφία από κάποιο σκιώδες “Award of Merit” που υπογράφεται από έναν officer της NASA και έναν του SETI.

Με μια απλή αναζήτηση στο google images με το λήμμα “frontier development lab award of merit” βρίσκουμε αμέσως από πού προέρχεται αυτό το “βραβείο”: είναι πιστοποιητικό συμμετοχής στο Frontier Development Lab, ένα θερινό camp, στο οποίο βάζει challenges προς επίλυση η NASA (στις ΗΠΑ) και η ESA (στην Ευρώπη).

Δεν είναι βράβευση από τη NASA αυτό, το ξέρει και γι’ αυτό έχει περικόψει την εικόνα στα καίρια σημεία. Μάλιστα, το ανθρωπάκι που εμφανίζεται ως υδατογράφημα στο δικό της “βραβείο” είναι το έμβλημα του challenge στο οποίο συμμετείχε.

Στις εικόνες του ποστ θα δείτε το πηγαίο post στο οποίο αναφέρομαι, το Award of Merit ενός άλλου συμμετέχοντος που αντλήθηκε από το google images και το έμβλημα με τον αστροναύτη που είναι το υδατογράφημα. Fool me once, shame on you; fool me twice, shame on me.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments