Τεχνολογία

Smiley: Η πασίγνωστη “φατσούλα” έγινε 36 ετών

Smiley: Η πασίγνωστη “φατσούλα” έγινε 36 ετών
Smiley: Τα emoticons είναι πιο... παλιά απ' όσο νομίζουμε. Για την ακρίβεια, κοντεύουν τα... 40!

Smiley: Πλέον, όλοι μας γνωρίζουμε τι εστί emoticon. Οι πασίγνωστες “φατσούλες” που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και “ενισχύουν” κάθε μας συζήτηση, φλερτάρισμα, ποστάρισμα στα social media… Σε γενικές γραμμές, τα emoticons, είναι απαραίτητα συνοδευτικά του σύγχρονου chatting, αν και δεν είναι τόσο σύγχρονα όσο νομίζουμε. Για την ακρίβεια, το πρώτο emoticon χρησιμοποιήθηκε σχεδόν μία δεκαετία πριν από την εμφάνιση του world wide web! Είτε το πιστεύετε, είτε όχι, τα emoticons κλείνουν 36 χρόνια ζωής, με το “smiley” να χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στις 19 Σεπτεμβρίου του 1983.

Ο “πατέρας” τους είναι ο Σκοτ Φάλμαν, ο οποίος είχε παρατηρήσει ότι οι συζητήσεις στα ηλεκτρονικά πάνελ ήταν αρκετά “μουντές” και πολλές φορές δημιουργούνταν παρεξηγήσεις σχετικά με το ύφος τους. Γι’ αυτό και προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, εισάγοντας την πρότασή του, η οποία έγινε δεκτή με… χειροκροτήματα. Στο τέλος, ή στη μέση κάθε πρότασης, αρκεί να μπαίνει ένας συνδυασμός σημείων στίξης και παρενθέσεων, ώστε να αλλάζει όλο το νόημα της κουβέντας. Και… εγένετο το πρώτο emoticon —> 🙂

Η ιδέα του Φάλμαν έγινε γρήγορα αποδεκτή, με αρκετούς σπουδαστές να το εισάγουν στις συζητήσεις και τα e-mails τους. Κάπως έτσι, γέμισε η τεράστια επικοινωνιακή “τρύπα” που υπήρχε στις πρώτες διαδικτυακές συζητήσεις και επιστολές. Πλέον, οι διάλογοι μέσω διαδικτύου έφταναν ένα βήμα πιο κοντά στις ανθρώπινες συζητήσεις, όπου υπάρχει η ειρωνεία, το χιούμορ, ο θυμός και τόσα άλλα συναισθήματα. Τα οποία, από τις 19 Σεπτεμβρίου του 1983, βρήκαν τρόπο να… εκφραστούν από την οθόνη.

Από τότε, κύλησε πολύ νερό στ’ αυλάκι. Τα emoticons κυριάρχησαν και στη συνέχεια έδωσαν βήμα στην ιαπωνική έκδοσή τους, τα emoji. Ο τηλεπικοινωνιολόγος Σιγκετάκα Κουρίτα έφτιαξε τα “ξαδέλφια” των emoticons, προσθέτοντάς τους χρώμα και στιλ, δίνοντας την ευκαιρία για μεγαλύτερη γκάμα εκφράσεων. Πλέον, 36 χρόνια μετά τη χρήση του πρώτου smiley, όλα μοιάζουν… εύκολα.

Δεν έχετε παρά να ανοίξετε το messenger σας και να μετρήσετε πόσα από τα emoticons, τα emoji, τα gifs έχετε χρησιμοποιήσει στις συζητήσεις σας, οι οποίες είναι πλέον πιο διαδραστικές, πιο “ζωντανές” και πιο… χιουμοριστικές. Ύστερα, μπορείτε να πείτε ένα “respect” στον κύριο Φάλμαν, που είχε την έμπνευση για να βγάλει τον κόσμο από τη μουντάδα ενός ηλεκτρονικού μηνύματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments