Τεχνολογία

Ημέρα του παππού και της γιαγιάς: Τo doodle της Google για την Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων

Ημέρα του παππού και της γιαγιάς: Τo doodle της Google για την Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων
Ημέρα του παππού και της γιαγιάς: Στην Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων αφιερώνει το σημερινό της doodle η Google.

Ημέρα του παππού και της γιαγιάς: Το doodle της Google είναι αφιερωμένο και φέτος στον παππού και τη γιαγιά, καθώς η 1η Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων, γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία». Υιοθετήθηκε το 1990 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και εορτάζεται κάθε χρόνο έκτοτε. Η συγκεκριμένη εορτή σκοπό έχει να αποτίσει φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά παράλληλα και να επισημάνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 2000 ζούσαν σε όλο τον πλανήτη 600 εκατ. άνθρωποι άνω των 60 ετών. Ωστόσο, υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025, ο αριθμός αυτός θα φτάσει τα 1,2 δισεκατομμύρια. Μάλιστα, υπολογίζεται επίσης πως το 2050 θα ξεπεράσει και τα 2 δισεκατομμύρια. Στη χώρα μας, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία αναφέρει ότι ο πληθυσμός ηλικίας άνω των 60 ετών ξεπερνούσε το 2004 τα 2.547.000 άτομα, με τις γυναίκες να είναι περισσότερες από τους άνδρες.

Όπως αναφέρουν ΟΗΕ και ΠΟΥ, η Παγκόσμια Μέρα Ηλικιωμένων έχει στόχο να αναγνωρισθεί η συμβολή των ηλικιωμένων στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, και τούτο διότι στη σύγχρονη εποχή οι ηλικιωμένοι παίζουν έναν ολοένα σημαντικότερο ρόλο, μέσω του εθελοντικού έργου τους, της μετάδοσης των εμπειριών και των γνώσεών τους, της βοήθειας που δίνουν στα παιδιά τους, αναλαμβάνοντας να φροντίζουν τα εγγόνια τους, αλλά και της αυξανόμενης συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο μέσος χρόνος σε λεπτά που διαθέτουν οι ηλικιωμένοι για να φροντίσουν όσους συγγενείς τους έχουν ανάγκη κυμαίνεται από 201 λεπτά στις ηλικίες 65-74 ετών έως 318 λεπτά στις ηλικίες 75 ετών και άνω. Αντιθέτως, οι νεώτεροι άνθρωποι αφιερώνουν μόλις 50 λεπτά για να φροντίσουν κάποιον που τους έχει ανάγκη, καθώς δεν μπορούν να διαθέσουν περισσότερο χρόνο. Αυτού του είδους η συμβολή των ηλικιωμένων στη σύγχρονη κοινωνία μπορεί να εξασφαλισθεί μόνον εάν οι ηλικιωμένοι διατηρούν ένα ικανοποιητικό επίπεδο υγείας και μια καλή ποιότητα ζωής, τονίζουν οι δύο διεθνείς οργανισμοί.

Το doodle της Google:

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments