Οικονομία

ΗΠΑ: Συνεχίζει τον εμπορικό “πόλεμο” με την Ευρωπαϊκή Ένωση

ΗΠΑ: Συνεχίζει τον εμπορικό “πόλεμο” με την Ευρωπαϊκή Ένωση
ΗΠΑ: Αυξάνονται οι δασμοί σε βασικά προϊόντα, με τον πρόεδρο Τραμπ να τονίζει ότι πρέπει να αρχίσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη για τη λύση του ζητήματος.

ΗΠΑ: Μια σειρά αγαθών ευρείας κατανάλωσης τα οποία εισάγονται στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού από την Ευρώπη θα ακριβύνουν, λόγω των εμπορικών κυρώσεων οι οποίες θα επιβληθούν από την 18η Οκτωβρίου. Πρόκειται για προϊόντα όπως υφάσματα, τυριά, ουίσκι και άλλα προϊόντα. Παράλληλα, στο “στόχαστρο” θα μπουν εμπορικά αεροσκάφη που παράγονται από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, που αποτελούν τους εταίρους της Airbus. Όσον αφορά τα αεροσκάφη, θα επιβληθεί αύξηση της τάξεως του 10% στους δασμούς, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η λίστα των αυξήσεων περιλαμβάνει τριψήφιο αριθμό αγαθών.

Για παράδειγμα: Στα γερμανικά, τα ισπανικά και τα γαλλικά κρασιά θα μπουν παραπάνω δασμοί (25%), ενώ το ίδιο θα συμβεί σε όλα τα γαλλικά τυριά πλην του ροκφόρ. Στην ίδια μοίρα θα βρεθούν επίσης και οι ελιές όπως και άλλα είδη τροφίμων. Η αύξηση του 25% θα τεθεί και σε εισαγόμενα εργαλεία από τη Γερμανία σε υφάσματα και ρούχα από τη Βρετανία, σκοτσέζικα και ιρλανδικά ουίσκι και άλλα προϊόντα.

Ο Τράμπ επιζητά λύση

Το γεγονός αυτό δεν αφήνει ασυγκίνητο τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αιτήθηκε να αρχίσουν το συντομότερο δυνατό οι διαπραγματεύσεις με την ευρωπαϊκή πλευρά, ώστε να λυθεί το ζήτημα, έχοντας νωπές τις μνήμες από τις σκληρές διαπραγματεύσεις με την Κίνα. “Αναμένουμε ότι θα αρχίσουμε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ με σκοπό να επιλυθεί αυτό το ζήτημα με τρόπο που θα ωφελεί τους Αμερικανούς εργαζόμενους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του Αμερικανός αξιωματούχος, τονίζοντας πως:

“Οι ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τους δασμούς ανά πάσα στιγμή, ή να αλλάξουν τα προϊόντα που επηρεάζονται» και οι δασμοί θα επανεξεταστούν βάσει της πορείας των συνομιλιών μας με την ΕΕ”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments