Άποψη

Ψυχώ

Ψυχώ
Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία έχει φέρει αρκετές εξελίξεις στο παγκόσμιο στερέωμα και ο Λάμπρος Καλαρρύτης, μέσα από το blog του στο pagenews.gr, αναλύει τα όσα έχουν συμβεί.

Οι διεθνείς σχέσεις ποτέ δεν ήταν εύκολο πεδίο και για πολλούς δεν είναι καν ερμηνεύσιμο, τουλάχιστον όχι πάντα και σίγουρα όχι σε όλες τους τις διαστάσεις. Ενίοτε αναδεικνύονται στο προσκήνιο πρωταγωνιστές που κάνουν την εικόνα ακόμα πιο δυσερμήνευτη σε ό,τι αφορά στις προθέσεις, στους στόχους και ακόμα περισσότερο στο ενδεχόμενο τελικά αποτέλεσμα. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ας πούμε, είναι ένα τέτοιο πρόσωπο. Όχι για τους λόγους που του καταλογίζουν οι συστηματικοί και δομικοί αντίπαλοί του, οι «παγκοσμιοποιητές» όπως τους αποκαλεί, στους οποίους όντως χαλάει την πιάτσα και τα σχέδια οπότε έχουν κίνητρα να είναι σταθερά απέναντι, ακόμα και αν λέει και κάνει τα πιο σωστά πράγματα. Αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να ακολουθήσει κάποιος τις διαδρομές της σκέψης του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων διότι οι στενότεροι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή, οι Κούρδοι, οι οποίοι σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος των χερσαίων επιχειρήσεων και οι οποίοι αποδείχθηκαν το πιο αξιόμαχο τμήμα της συμμαχίας κατά του ISIS, αφήνονται εκτεθειμένοι στα σχέδια αφανισμού τους από τους Τούρκους οι οποίοι έχουν ξεκινήσει την προκαταρκτική φάση της εισβολής στη Συρία.

«Εκλέχθηκα για να ξεφεύγουμε από αυτούς τους γελοία ατελείωτους πολέμους, όπου ο σπουδαίος Στρατός μας λειτουργεί σαν σε μια αστυνομική επιχείρηση προς όφελος ανθρώπων που δεν συμπαθούν καν τις ΗΠΑ. Οι δυο πιο δυσαρεστημένες χώρες σε αυτήν την κίνηση είναι η Ρωσία και η Κίνα, επειδή τους αρέσει να μας βλέπουν να εγκλωβιζόμαστε, να μας παρακολουθούν να είμαστε σε ένα τέλμα και να ξοδεύουμε πολλά χρήματα για να το κάνουμε αυτό» έγραψε σε άλλη ανάρτησή του “Θα εστιάσουμε στη μεγάλη εικόνα, γνωρίζοντας ότι μπορούμε πάντα να επιστρέψουμε και ΝΑ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΟΥΜΕ!”».

Μετά τον σάλο στο εσωτερικό των ΗΠΑ, σε Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς, ο Τράμπ επανήλθε με άλλο tweet, σε τελείως διαφορετικό κλίμα: «Όπως έχω δηλώσει στο παρελθόν με απερίφραστο τρόπο, και απλά επαναλαμβάνω, αν η Τουρκία κάνει κάτι που εγώ, με τη σπουδαία και ανυπέρβλητη σοφία μου, θεωρήσω ότι είναι εκτός ορίων, θα καταστρέψω ολοσχερώς και θα εξολοθρεύσω την Οικονομία της Τουρκίας (Το ‘χω ξανακάνει!)».

Ο POTUS χτυπάει πολλές φορές

Η σύγχυση είναι understatement, που λένε και ο Αγγλοσάξωνες, για να περιγράψει αυτό που προκλήθηκε. Από αυτό που εξελήφθη ως «πράσινο φως» σε εισβολή, στη απειλή συντριβής… Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Κρις βαν Χόλεν για την κατάθεση κοινής τροπολογίας με την οποία θα ζητείται η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία αν επιτεθεί στους Κούρδους, δήλωσε ότι διαμορφώνεται διακομματική συναίνεση επί του θέματος. «Θα εισαγάγουμε διακομματικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, εάν εισβάλει στη Συρία και θα ζητήσουμε την αναστολή της συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ, εάν επιτεθεί εναντίον των κουρδικών δυνάμεων, που βοήθησαν τις ΗΠΑ να καταστρέψει το χαλιφάτο του Ισλαμικού Κράτους. Το Κογκρέσο πρέπει να το καταστήσει σαφές ότι η Τουρκία θα πληρώσει βαρύ τίμημα εάν επιτεθεί στους Κούρδους της Συρίας.»

Έτερος Ρεπουμπλικανός, ο γνωστός Μιτ Ρόμνεϊ, προειδοποίησε ότι η απόφαση Τραμπ για αποχώρηση από τη Συρία θα θεωρηθεί ως «προδοσία» των Κούρδων και ότι η Ουάσινγκτον θα γίνει ένας «αναξιόπιστος σύμμαχος», κάτι για το οποίο προειδοποιούν πολλοί. Λογικό. Ακόμα και οι υπερδυνάμεις, πέραν από την ισχύ, χρειάζονται ένα μίνιμουμ κεφάλαιο αξιοπιστίας για να παραμείνουν υπερδυνάμεις. Ιδιαίτερα σε έναν αναδυόμενο κόσμο που φλερτάρει με την πολυπολική εκδοχή, όπου η πλανηταρχία έχει κι άλλους μνηστήρες και στον οποίο ακόμα και μεσαίες και περιφερειακές δυνάμεις αναζητούν ρόλο μεγαλύτερο από το μπόι τους και σε κάποιες περιπτώσεις το καταφέρνουν.

Εντωμεταξύ, ο POTUS (President of the United States), επανήλθε, όπως κάνει πάντα. Αυτή τη φορά από την προειδοποίηση εξολόθρευσης, στα «χάιδεμα», ξανά, της Τουρκίας. «Τόσοι πολλοί άνθρωποι ξεχνούν ότι η Τουρκία είναι ένας μεγάλος εμπορικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών, στην πραγματικότητα αυτή κάνει το δομικό ατσάλινο πλαίσιο για τα δικά μας F-35 .Ήταν επίσης καλό που συνεργαστήκαμε γιατί με βοήθησαν να σώσω πολλές ζωές στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας».

ΥΓ1. Χθες οι Αμερικανοί επέβαλαν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Βόρεια Συρία, οπότε, αν αυτό δεν αλλάξει, οι Τούρκοι δεν μπορούν να επιχειρήσουν με αεροπορικές δυνάμεις κατά των Κούρδων. Επίσης σταμάτησαν την παροχή πληροφοριών (intelligence) για την περιοχή στους Τούρκους.

ΥΓ2. Ο Ερντογάν μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον στις 13 Νοεμβρίου για συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ.

ΥΓ3. Μόλις υπογράψαμε Αμυντική Συμφωνία με τις ΗΠΑ, ξαναδιαβάστε ολόκληρες τις δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ.

ΥΓ4. Υπάρχουν και άλλοι παίκτες στην περιοχή, όπως η Ρωσία, το Ιράν και το Ισραήλ.

ΥΓ5. Για το Ισραήλ οι Κούρδοι είναι στρατηγικό asset

ΥΓ6. Οι Αμερικανοί δεν έχουν πάρει πίσω τον βαρύ οπλισμό που έχουν δώσει στους Κούρδους.

ΥΓ7. Η Συρία έχει αποδειχθεί «βάλτος» για πολλούς.

ΥΓ8. Είπαμε οι διεθνείς σχέσεις δεν είναι εύκολες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments