Οικονομία

Κλάους Ρέγκλινγκ: “Έπρεπε να τρέξει πιο γρήγορα η διαδικασία για τα κόκκινα δάνεια”

Κλάους Ρέγκλινγκ: “Έπρεπε να τρέξει πιο γρήγορα η διαδικασία για τα κόκκινα δάνεια”
Κλάους Ρέγκλινγκ: Ο επικεφαλής του ESM επικρότησε το σχέδιο "Ηρακλής", ωστόσο τόνισε ότι η διαδικασία θα έπρεπε να είχε τεθεί ήδη σε εφαρμογή.

Κλάους Ρέγκλινγκ: Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, αναφέρθηκε στο θέμα των κόκκινων δανείων και του σχεδίου της κυβέρνησης (Σχέδιο Ηρακλής) για τη διαδικασία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε μεταξύ άλλων ότι η διαδικασία στην Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει όσο το δυνατό πιο γρήγορα «Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας καθώς το ποσοστό τους είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη», σημείωσε ο Κ. Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας ότι παρ’ όλο που υπάρχει μια μείωση που αποτελεί πρόοδο, το σημείο εκκίνησης ήταν πολύ υψηλό.

Ως εκ τούτου, ανέφερε ότι είναι καλό που η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται για τη μείωσή τους, ενώ γνωστοποίησε ότι το εν λόγω ζήτημα, μεταξύ άλλων, θα συζητήσει με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα σε συνάντησή τους αργότερα σήμερα στο περιθώριο της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο. «Είναι σημαντικό αυτή η διαδικασία να συνεχιστεί όσο το δυνατό πιο γρήγορα έτσι ώστε οι ελληνικές τράπεζες να παίξουν και πάλι το ρόλο που παίζουν σε κάθε υγιή οικονομία, παρέχοντας δάνεια», κατέληξε ο Κ. Ρέγκλινγκ.

Πήρε το “πράσινο φως” η Ελλάδα

Προχωρά ακάθεκτη η κυβέρνηση στην εφαρμογή του σχεδίου στήριξης της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μελέτησε το ελληνικό πλάνο, το οποίο ονομάζεται «Σχέδιο Ηρακλής», δίνοντας το «ΟΚ» στην Ελλάδα για την εφαρμογή του, καθώς όπως τονίστηκε: «Τα σχέδια δεν περιέχουν κρατική ενίσχυση. Στο πλαίσιο του καθεστώτος προστασίας περιουσιακών στοιχείων, το ελληνικό Δημόσιο θα αμείβεται σύμφωνα με τους όρους της αγοράς για τον κίνδυνο που αναλαμβάνει όταν παρέχει εγγύηση για τιτλοποιημένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια».

Παράλληλα, στην ανακοίνωση σημειώνεται: «Εάν ένα κράτος μέλος παρεμβαίνει ως ιδιώτης επενδυτής και αμείβεται για τον κίνδυνο που αναλαμβάνει όπως θα έπραττε ένας ιδιώτης επενδυτής, οι παρεμβάσεις αυτές δεν συνιστούν κρατική ενίσχυση. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο που θέσπισε η Ελλάδα δεν ενέχει κρατική ενίσχυση κατά την έννοια των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης«.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments