Διεθνή

Εισβολή στη Συρία: Οι Τούρκοι βομβάρδισαν αμερικανικά στρατεύματα

Εισβολή στη Συρία: Οι Τούρκοι βομβάρδισαν αμερικανικά στρατεύματα
Εισβολή στη Συρία: Οι τουρκικές δυνάμεις φέρονται να βομβάρδισαν αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία «κατά λάθος». Ετοιμάζουν κυρώσεις οι ΗΠΑ.

Εισβολή στη Συρία: Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχουν λάβει οι τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, με την ατμόσφαιρα να μυρίζει μπαρούτι και να τις αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία να δέχονται τουρκικά πυρά. Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Newsweek, μια ομάδα αμερικανικών ειδικών δυνάμεων «μπλέχτηκαν» στα πυρά που εξαπολύει ο Ερντογάν στην βόρεια Συρία, μόλις λίγες ημέρες μετά τις προειδοποιήσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ούτως ώστε να μην ξεφύγει η κατάσταση.

Συγκεκριμένα ο αμερικανός πρόεδρος είχε ξεκαθαρίσει πως θα απομακρύνει τους αμερικανούς από τον σημείο, ωστόσο σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το «Newsweek», που επικαλείται τόσο έναν Κούρδο αξιωματούχο όσο και έναν αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις που επιχειρούσαν στον λόφο Mashtenour, στην πόλη Κομπανί, όπου η πλειοψηφία είναι Κούρδοι, δέχθηκε πυρά από τις τουρκικές δυνάμεις που εκτελούσαν την «Πηγή Ειρήνης» εναντίον των Κούρδων μαχητών.

Ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε πως οι τουρκικές δυνάμεις θα πρέπει να γνωρίζουν και να προσέχουν το ενδεχόμενο να υπάρχουν αμερικανικές «θέσεις» στο σημείο. Ωστόσο, ούτε ο ίδιος μπορούσε να είναι εντελώς ξεκάθαρος στον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών, που βρίσκονταν στο σημείο όταν δέχθηκαν τα πυρά. Πάντως, σημείωσε πως ο αριθμός δεδομένα δεν είναι μεγάλος και το προσδιόρισε μεταξύ 15 και 100 ανθρώπων. Το Newsweek μεταδίδει πως επικοινώνησε με τον Λευκό Οίκο για να πάρει κάποιο σχόλιο.

Εισβολή στη Συρία: Οι Κούρδοι λένε πως πέντε τζιχαντιστές δραπέτευσαν από φυλακή μετά την επίθεση των Τούρκων

Νωρίτερα, οι κουρδικές δυνάμεις επιβεβαίωσαν πως πέντε τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος δραπέτευσαν σήμερα από μια φυλακή κοντά στην πόλη Καμισλί, στη βορειοανατολική Συρία, έπειτα από αεροπορικές επιδρομές που διεξήγαγαν οι τουρκικές δυνάμεις στην περιοχή. Οι πέντε μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, που κρατούνταν αιχμάλωτοι από τις κουρδικές δυνάμεις, δραπέτευσαν από τη φυλακή Ναβκούρ, η οποία βρίσκεται στα δυτικά προάστια του Καμισλί, επισήμανε ένας αξιωματικός των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).

Ένας δεσμοφύλακας της φυλακής είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι εκεί κρατούνται «ξένοι μαχητές» της τζιχαντιστικής οργάνωσης. Παράλληλα, ένα άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος των SDF έκανε λόγο για συνεχείς βομβαρδισμούς κοντά στη φυλακή Τζιρκίν, που βρίσκεται κοντά στη Ναβκούρ, όπου επίσης κρατούνται τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Περίπου 12.000 μαχητές του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους, Σύροι, Ιρακινοί όπως επίσης και 2.500-3.000 ξένοι, που προέρχονται από 54 χώρες, παραμένουν υπό κράτηση στις φυλακές των Κούρδων, σύμφωνα με έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο τους, τον Άμπντελ Καρίμ Όμαρ. Από την πλευρά της, η Τουρκία πιστεύει ότι περισσότεροι από 1.000 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους κρατούνται στην περιοχή της βορειοανατολικής Συρίας όπου διεξάγεται η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση, οι περισσότεροι ξένοι τζιχαντιστές από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

«Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 1.200-1.500 μέλη του Ισλαμικού Κράτους σε κτίρια που χρησιμοποιούνται ως φυλακές εντός της περιοχής, όπου η Τουρκία διεξάγει… την επιχείρησή της» σημείωσε ένας Τούρκος αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, στο Reuters. Οι κουρδικές αρχές διοικούν συνολικά 7 φυλακές υψίστης ασφαλείας, επισημαίνει μια κουρδική πηγή. Εξάλλου, κρατούν χιλιάδες μέλη των οικογενειών τους σε καταυλισμούς στη βορειοανατολική Συρία, όπως σε εκείνον του Αλ Χολ, όπου σήμερα ξέσπασαν ταραχές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments