Οικονομία

Ασφαλιστικό: Αλλάζουν εννέα διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου

Ασφαλιστικό: Αλλάζουν εννέα διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου
Ασφαλιστικό: Η κυβέρνηση μέσω του νέου νομοσχεδίου, θα αλλάξει εννέα διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, αναφορικά με τις συντάξεις και τις εισφορές.

Ασφαλιστικό: Το νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, το οποίο έχει κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή έως τα μέσα Δεκεμβρίου, θα περιλαμβάνει αλλαγές σε εννέα διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, που αφορούν τις εισφορές και τις συντάξεις, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος.

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται εννέα αλλαγές, στοχεύοντας στο να μην υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις, αλλά και να δοθούν αυξήσεις, τις οποίες μπορεί να «αντέξει» ο εθνικός κουμπαράς, μέσω των νέων ποσοστών ανταποδοτικότητας.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», οι διατάξεις τις οποίες θέλει να αλλάξει η κυβέρνηση από τον νόμο Κατρούγκαλου, είναι οι εξής:

  • Άρθρο 8: ως προς τα ποσοστά αναπλήρωσης που θα ισχύουν εφεξής για την ανταποδοτική σύνταξη.
  • Άρθρο 14: ως προς τον επανυπολογισμό των παλαιών συντάξεων που θα πρέπει να γίνει από την αρχή με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης.
  • Άρθρο 28: για την ανταποδοτική σύνταξη και τη σύνδεση και υπολογισμό της με τις εισφορές των μη μισθωτών.
  • Άρθρο 33: ως προς τον επανυπολογισμό των παλαιών συντάξεων όλων των ταμείων και των ελευθέρων επαγγελματιών που θα πρέπει να γίνει με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης που θα καθορίσει ο νέος νόμος.
  • Άρθρο 98: ως προς τις παροχές του ΕΤΕΑΕΠ και κυρίως ως προς τον υπολογισμό των νέων επικουρικών συντάξεων και ως προς τις μειώσεις των επικουρικών που είχαν άθροισμα άνω των 1.300 ευρώ μαζί με τις κύριες και ακυρώθηκαν ουσιαστικά με την απόφαση του ΣτΕ.
  • Άρθρο 39: ως προς τις εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων και κυρίως ως προς τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών και του ποσοστού (σ.σ.: ή ποσού) που θα χρησιμοποιηθεί από εδώ και στο εξής σε αντιδιαστολή με τις επιβαρύνσεις που ισχύουν για τους μσθωτούς.
  • Άρθρο 39Α: ως προς τις νέες εισφορές των νέων επιστημόνων (γιατρών, μηχανικών, δικηγόρων) και τη βάση υπολογισμού τους σε αντιδιαστολή με τις εισφορές των μισθωτών.
  • Άρθρο 40: ως προς τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών για τους αγρότες.
  • Άρθρο 41: ως προς το ποσοστό εισφορών υγειονομικής περίθαλψης που θα πρέπει να καταβάλλουν από εδώ και στο εξής οι μη μισθωτοί, δηλαδή οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι επιστήμονες και οι αγρότες.

Διαβάστε Eπίσης

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play