Μετά την ψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου θα ακολουθήσει το μίνι ασφαλιστικό, που θα περιλαμβάνει τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών του ΕΦΚΑ
Μετά την ψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου θα ακολουθήσει το μίνι ασφαλιστικό, που θα περιλαμβάνει τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών του ΕΦΚΑ, τη θέσπιση νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, την επέκταση της αναγνώρισης πλασματικών ετών, τη βελτίωση της λειτουργίας των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης και την αναβάθμιση των ΚΕΠΑ.
Το νομοσχέδιο θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή εντός του 2025 και θα τεθεί σε εφαρμογή από τους πρώτους μήνες του 2026.
Οι αλλαγές που θα υπάρξουν στα επιδόματα ασθένειας, εργατικού ατυχήματος, κατασκηνώσεων και μητρότητας αναμένεται να επηρεάσουν εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ, ενώ ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων ώστε να πάψουν να αυξάνονται σύμφωνα με τον πληθωρισμό και να ακολουθούν το ποσοστό αύξησης του δείκτη μισθών όλων των εργαζομένων θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα για τις αποδοχές όλων των συνταξιούχων της χώρας.
Ο δείκτης μισθών συνήθως είναι ανώτερος του πληθωρισμού, με αποτέλεσμα οι νέες συντάξεις να είναι υψηλότερες σε πραγματικούς όρους. Έτσι, όσοι συνταξιοδοτούνται από το 2025, με τη βάση το 2024 (π.χ. +3,5% Δείκτης Μισθών, έναντι 2,9% στις συντάξεις), θα έχουν υψηλότερη ανταποδοτική σύνταξη.
Ενιαίος κανονισμός Παροχών
Ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών εκκρεμεί από το 2016 (μνημονιακή υποχρέωση), με στόχο να εναρμονιστούν οι παροχές σε χρήμα από ταμείο σε ταμείο και οι διαφορετικές προϋποθέσεις χορήγησής τους.
Στόχος είναι οι ενιαίοι κανονισμοί να είναι, όσο το δυνατόν, δημοσιονομικά ουδέτεροι, ώστε να μην αποκλίνουν σημαντικά σε σχέση με το κόστος που έχουν τώρα. Αυτό σημαίνει πως οι αλλαγές που θα υπάρξουν θα είναι πιο «επώδυνες» για τους ασφαλισμένους των προνομιούχων ταμείων που θα δουν τις παροχές τους να «ψαλιδίζονται» και να εξισώνονται με τα όρια που ισχύουν στο ΙΚΑ. Συνεπώς κάποιοι θα χάσουν αρκετά προνόμια, όμως οι περισσότεροι ασφαλισμένοι θα κερδίσουν έστω και λίγα.
Σύμφωνα με το πόρισμα ειδικής επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Εργασίας, διαπιστώνονται μεγάλες διαφορές στις παροχές από ταμείο σε ταμείο, με πιο ευνοημένα τα ταμεία των ΔΕΚΟ, Τραπεζών, Δημοσίου και Μηχανικών. Στον αντίποδα, τις μικρότερες παροχές έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.
Παρότι τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ενοποιηθεί στον ΕΦΚΑ εδώ και επτά έτη, παροχές όπως τα επιδόματα ασθένειας, μητρότητας, εργατικών ατυχημάτων, εξόδων κηδείας και κατασκήνωσης συνεχίζονται να δίνονται με βάση τους κανόνες του κάθε ταμείου.
Με τη θέσπιση αυστηρότερων προϋποθέσεων χορήγησης των επιδομάτων, είναι ευνόητο πως θα υπάρξουν περικοπές ποσών για τους ασφαλισμένους των λεγόμενων «ευγενών» Ταμείων (ΟΤΕ, ΔΕΗ, Τράπεζες και ΔΕΚΟ). Με την εφαρμογή του, προβλέπεται εξομοίωση όλων των παροχών (όπως επίδομα ασθένειας, μητρότητας, αναπηρίας, εργατικού ατυχήματος και έξοδα κηδείας) στο επίπεδο που ισχύει στο πρώην ΙΚΑ.
Άλλες διατάξεις
Οι αλλαγές που αναμένεται να φέρει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ρυθμίζουν ασφαλιστικά θέματα που είναι σε εκκρεμότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως η επέκταση της αναγνώρισης πλασματικών ετών και στις επικουρικές συντάξεις
Η διάταξη για την εξαγορά προϋπηρεσίας και για την επικουρική σύνταξη, θα προβλέπει ότι εάν κάποιος ασφαλισμένος δεν είχε τις ελάχιστες προϋποθέσεις για τη λήψη επικουρικής σύνταξης, να έχει πλέον την ευκαιρία να εξαγοράσει πλασματικά έτη για τη συμπλήρωση του ελάχιστου ορίου των 15 ετών που απαιτείται για την απονομή της. Η διάταξη αφορά περίπου 25.000 αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι θα έχουν την δυνατότητα να αναγνωρίσουν πλασματικά έτη για να εξασφαλίσουν επικουρική σύνταξη.
Σε ότι αφορά τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, δημιουργούνται μηχανισμοί ενίσχυσής τους, που παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο σε σχέση με χώρες της ΕΕ. Θα δοθούν φορολογικά κίνητρα για συμμετοχή επιχειρήσεων και εργαζομένων. Η εφαρμογή των κανόνων φορολόγησης των εισοδημάτων από τα επαγγελματικά ταμεία θα συνδεθούν με τη διάρκεια συμμετοχής.
Καλύπτει διεθνείς πολιτικές εξελίξεις, γεωπολιτικές ανακατατάξεις, διπλωματικές σχέσεις και ζητήματα διεθνούς ασφάλειας. Διαθέτει περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στο διεθνές πολιτικό και γεωπολιτικό ρεπορτάζ, έχοντας παρακολουθήσει σημαντικά γεγονότα που διαμόρφωσαν το παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό.
Απόφοιτος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Γεωπολιτική.
Επιδόματα ΟΠΕΚΑ: ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΝΩΡΙΤΕΡΑ! Δείτε ΠΟΤΕ φαίνονται στα ΑΤΜ – Ποιοι πληρώνονται
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις πληρωμές των επιδομάτων ΟΠΕΚΑ Αυγούστου 2026, με χιλιάδες δικαιούχους να περιμένουν την πίστωση στους λογαριασμούς ή στις προπληρωμένες κάρτες τους.
e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές της εβδομάδας 24 έως 28 Αυγούστου – Ποιοι θα λάβουν χρήματα
Συνολικά 2,48 δισ. ευρώ πρόκειται να καταβληθούν από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ σε περισσότερους από 4,3 εκατομμύρια δικαιούχους κατά την εβδομάδα από τη Δευτέρα 24 έως και την Παρασκευή 28 Αυγούστου 2026. Οι πληρωμές αφορούν κυρίως συντάξεις, επιδόματα ανεργίας, παροχές μητρότητας και προγράμματα απασχόλησης.
Επαγγελματικά ταμεία: Στοίχημα για 3 δισ. και 800.000 ασφαλισμένους
Η κυβέρνηση βλέπει ισχυρή επέκταση του β’ πυλώνα ασφάλισης μέσα στην επόμενη πενταετία, με το ενεργητικό των επαγγελματικών ταμείων να φτάνει τα 3 δισ. ευρώ. Οι αλλαγές στο νομοσχέδιο στοχεύουν σε περισσότερους ασφαλισμένους, νέα προϊόντα και μεγαλύτερη φορητότητα.
Άνοιξε η πλατφόρμα για τον Προσωπικό Βοηθό ΑμεΑ-Το ποσό που μπορεί να χορηγείται τον μήνα
Ξεκίνησε η υποβολή νέων αιτήσεων για το πρόγραμμα «Προσωπικός Βοηθός για Άτομα με Αναπηρία» σε όλη τη χώρα. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 27 Νοεμβρίου και η μηνιαία ενίσχυση μπορεί να φτάσει τα 1.939 ευρώ.
Ρεύμα και καύσιμα ξανά στο «κόκκινο»: Power Pass και ντίζελ μπαίνουν στο κυβερνητικό τραπέζι
Οι νέες ενεργειακές πιέσεις δοκιμάζουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς – Ποια μέτρα επανέρχονται στη συζήτηση και γιατί η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει ένα νέο πληθωριστικό κύμα
Ηλεκτρονικά τιμολόγια: «Φρένο» στην 1η Οκτωβρίου; Η νέα ημερομηνία που εξετάζεται για χιλιάδες επιχειρήσεις
Κυβέρνηση και ΑΑΔΕ εξετάζουν πεντάμηνη μετάθεση για τις μικρές επιχειρήσεις – Στο τραπέζι η 1η Μαρτίου 2027, αλλά μέχρι να εκδοθεί απόφαση ισχύει κανονικά το σημερινό χρονοδιάγραμμα