Διεθνή

Brexit: Η Βόρεια Ιρλανδία δεν στηρίζει τη συμφωνία που προτείνουν Μπόρις Τζόνσον και ΕΕ

Brexit: Η Βόρεια Ιρλανδία δεν στηρίζει τη συμφωνία που προτείνουν Μπόρις Τζόνσον και ΕΕ
Brexit: Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας ανακοίνωσε πως δεν μπορεί να στηρίξει τη συμφωνία για το Brexit που προτείνουν Μπόρις Τζόνσον και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Brexit: Μόλις λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα αποτελέσει ένα από τα βασικά αντικείμενα συζήτησης, το ενδεχόμενο μιας νέας συμφωνίας για το Brexit έχει πλέον εξελιχθεί σε θρίλερ. Κι αυτό γιατί το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να στηρίξει τη συμφωνία για το Brexit που προτείνουν ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και η ΕΕ.

«Όπως έχουν τα πράγματα, δεν μπορούμε να στηρίξουμε τις προτάσεις που αφορούν την τελωνειακή ένωση και το ζήτημα της συναίνεσης, ενώ δεν είναι ξεκάθαρα και τα πράγματα [ούτε] αναφορικά με τον ΦΠΑ», ανακοίνωσαν η επικεφαλής του DUP Αρλίν Φόστερ και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Νάιτζελ Ντοντς. «Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση για να προσπαθήσουμε να πετύχουμε μια λογική συμφωνία που θα λειτουργεί για τη Βόρεια Ιρλανδία και θα προστατεύει την οικονομική και συνταγματική ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου», τόνισαν.

Brexit: Εν αναμονή του τι θα κάνει ο Μπόρις Τζόνσον

Πλέον, αναμένεται η αντίδραση του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος έχει ήδη κάνει στροφή 180 μοιρών αποδεχόμενος αυτό που αρνήθηκε λίγους μήνες πριν, δηλαδή να καταστήσει την Βόρεια Ιρλανδία έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με λίγα λόγια ο διορισμένος πρωθυπουργός του ΗΒ δέχεται ότι η ΕΕ, μέσω του Δουβλίνου, θα έχει τον πλήρη έλεγχο στα σύνορα της Ιρλανδίας. Σε περίπτωση που η συμφωνία λάβει την υπογραφή των 27 ηγετών, το τελευταίο εμπόδιο για την κυβέρνηση είναι η κρίσιμη ψήφος των βουλευτών στο κοινοβούλιο, το ερχόμενο Σάββατο και ενδεχομένως μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Όπως αναφέρει o Guardian μετά την εξέλιξη αυτή ανοίγονται τρεις δρόμοι:

  • Να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερος συμβιβασμός από τον Μπόρις Τζόνσον μολονότι μετά από τρεις συαντήσεις που προηγήθηκαν ανάμεσα στις δύο πλευρές παραμένει ασαφές αν μπορεί να κάνει πιο πίσω η Ντάουνινγκ Στριτ
  • Να υποχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις απαιτήσεις του DUP. Δεδομένου όμως ότι στην ΕΕ υπάρχει ανησυχία για το πώς μπορεί να προστατευτεί η ενιαία αγορά από προϊόντα που διακινούνται χωρίς συνοριακούς ελέγχους είναι δύσκολο αυτό το ενδεχόμενο
  • Να υπαναχωρήσει το DUP την τελευταία στιγμή δεδομένου του αποσπάσματος στην ανακοίνωση ότι «θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση για να προσπαθήσουμε να πετύχουμε μια λογική συμφωνία που θα λειτουργεί για τη Βόρεια Ιρλανδία και θα προστατεύει την οικονομική και συνταγματική ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments