Lifestyle

Ellie Goulding: Η διάσημη τραγουδίστρια που πάσχει από το “σύνδρομο του απατεώνα”

Ellie Goulding: Η διάσημη τραγουδίστρια που πάσχει από το “σύνδρομο του απατεώνα”
Αποκαλύψεις για την ψυχική υγεία της ίδιας και της οικογένειάς της έκανε η Ellie Goulding σε ανάρτησή της στα social media, με αφορμή την Εβδομάδα Αφύπνισης για Ψυχικές Νόσους.

Η 32χρονη τραγουδίστρια Ellie Goulding «μίλησε» μέσα από ανάρτησή της στο Instagram για τη μάχη της με την ψυχική νόσο που ονομάζεται «σύνδρομο του απατεώνα» και για τη διαχείριση της δημοσιότητας, ενώ αποκάλυψε ότι ο παππούς της είχε αυτοκτονήσει πριν από μερικά χρόνια.Μάλιστα μετά πόσταρε και στο λογαριασμό της στο twitter την ίδια φωτογραφία και μίλησε για το πρόβλημα.

Κάτω από μια φωτογραφία της, που τη δείχνει να κρέμεται με σκοινί πάνω από ένα ποτάμι, η Γκούλντινγκ έγραψε: «Σήμερα σκεφτόμουν τον παππού μου, ο οποίος αυτοκτόνησε πριν από λίγα χρόνια. Μακάρι να του είχα μιλήσει περισσότερο και μακάρι να είχαμε έστω και την παραμικρή ιδέα πόσο δυστυχής ήταν». Η διάσημη μουσικός δεν μπήκε σε λεπτομέρειες για την περίπτωση του παππού της.

Η ίδια παραδέχτηκε ότι στο παρελθόν είχε σαμποτάρει τη δική της επιτυχία, επειδή ένιωσε ότι δεν άξιζε την ευτυχία. «Νομίζω ότι ένα μεγάλο μέρος του άγχους μου πηγάζει από αυτό που ονομάζουν “σύνδρομο του απατεώνα”. Δεν πιστεύω αρκετά στον εαυτό μου και νομίζω ότι δεν αξίζω την ευτυχία, που σε κάποιες περιπτώσεις έχει συνέπεια να σαμποτάρω την επιτυχία μου» πρόσθεσε.

Σύνδρομο του Απατεώνα

Σύνδρομο του απατεώνα που είναι επίσης γνωστό κι ως φαινόμενο του απατεώνα ή σύνδρομο απάτης είναι ένας όρος που επινοήθηκε το 1978 από τις κλινικούς ψυχολόγους Dr. Pauline R. Clance και Suzanne Α. Imes και αναφέρεται σε φιλόδοξα άτομα που χαρακτηρίζονται από αδυναμία να εσωτερικεύουν τα επιτεύγματά τους και έναν επίμονο φόβο ότι θα εκτεθούν ως “απάτη”.

Παρά τα εξωτερικά αποδεικτικά στοιχεία της ικανότητας τους, εκείνοι που παρουσιάζουν το σύνδρομο παραμένουν πεπεισμένοι ότι είναι απατεώνες και δεν αξίζουν την επιτυχία. Απόδειξη της επιτυχίας απορρίπτεται ως τύχη, εκλογή του χρόνου, ή ως αποτέλεσμα της εξαπάτησης των άλλων να πιστέψουν ότι είναι πιο ευφυείς και ικανοί από ότι πιστεύουν οι ίδιοι ότι είναι. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το σύνδρομο του απατεώνα είναι ιδιαίτερα συχνό μεταξύ των γυναικών με υψηλές επιδόσεις.

Το σύνδρομο του απατεώνα τείνει να μελετάται ως αντίδραση σε συγκεκριμένα ερεθίσματα και γεγονότα. Δεν γίνεται αντιληπτό ως μια ψυχική διαταραχή, αλλά έχει υπάρξει το θέμα έρευνας για πολλούς ψυχολόγους. Αν και παραδοσιακά θεωρείται ως ένα έμφυτο στοιχείο του χαρακτήρα, το σύνδρομο του απατεώνα έχει πιο πρόσφατα μελετηθεί ως αντίδραση σε συγκεκριμένες καταστάσεις.

Αν και ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στα συναισθήματα απατεώνα, βιώνοντας τα πιο έντονα από τους περισσότερους, και μπορούν να αναγνωριστούν χρησιμοποιώντας τις κλίμακες προσωπικότητας, δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι το σύνδρομο του απατεώνα είναι ένα σαφές χαρακτηριστικό προσωπικότητας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments