Πολιτική

Αναταραχή στη Βόρεια Μακεδονία μετά το «όχι» της ΕΕ στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Αναταραχή στη Βόρεια Μακεδονία μετά το «όχι» της ΕΕ στην έναρξη ενταξιακών  διαπραγματεύσεων
Διαρκείς κυβερνητικές συσκέψεις του Ζόραν Ζάεφ ο οποίος σκέφτεται ακόμη και το ενδεχόμενο παραίτησης.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία, μετά το “όχι” του Μακρόν για ένταξη στην Ευρωπαική Ένωση της Αλβανίας και των Σκοπίων. Ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ επέστρεψε άρον άρον από τις Βρυξέλες και ξεκίνησε με τους αξιωματούχους του συσκέψεις .  Ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να γίνει και διάγγελμα στο λαό της Βόρειας Μακεδονίας.

Παράλληλα, προσανατολίζεται να συγκαλέσει εκτάκτως ευρεία σύσκεψη, με τη συμμετοχή των πολιτικών αρχηγών μέσα στο Σαββατοκύριακο. Ήδη, έχει λάβει πρόσκληση ο πρόεδρος του DUI, Αλί Αχμέτι, που είναι το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα και καλείται για συνάντηση την Κυριακή.

Στο μεταξύ, με δηλώσεις του το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, κάλεσε τον Ζόραν Ζάεφ να μην παραιτηθεί και να συνεχίσει τις προσπάθειες για ένταξης της χώρας στην Ε.Ε.

Εν τω μεταξύ το ιταλικό πρακτορείο Ansa μεταδίδει ότι ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας τελεί ήδη υπό παραίτηση έχοντας πάρει σχεδόν την απόφασή του.

Ιδού και η αντίδραση του Υπουργού Εξωτερικών Νικολα Ντιμιτρόφ. “Αν δεν ισχύουν οι δεσμεύσεις της Ευρώπης, που έχουν δοθεί ήδη από το 2003, οι πολίτες της χώρας μας θα πρέπει να το ξέρουν”.

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Ιστορικό λάθος

Στην τελευταία επίσημη τοποθέτησή του ως πρόεδρος της Κομισιόν, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε “ιστορικό λάθος” τη μη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και ο Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος είπε, μεταξύ άλλων, ότι η συμφωνία των Πρεσπών ήταν μεγάλο επίτευγμα και ότι η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία δεν έχουν καμία ευθύνη γι’ αυτό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments