Πολιτισμός

Θεσσαλονίκη: Πρεμιέρα για το 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Θεσσαλονίκη: Πρεμιέρα για το 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου
Θεσσαλονίκη: Με μια λαμπερή εκδήλωση στο "Ολύμπιον" ξεκίνησε χθες βράδυ το 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου, αφιερωμένο φέτος στην ένατη τέχνη των κόμικς.

Θεσσαλονίκη: Με λαμπρότητα ξεκίνησε το 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου, με την εκδήλωση όπως κάθε χρόνο να πραγματοποιείται στο “Ολύμπιον”. Στην πρεμιέρα, η ένατη τέχνη των κόμικς είχε την τιμητική της, χάρη στα καρέ της εικονογραφημένης ιστορίας του ίδιου του φεστιβάλ: από τον Νάνι Μορέτι έως τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, αγαπημένοι κινηματογραφιστές και ηθοποιοί πέρασαν μπροστά από τα μάτια των θεατών. Ο Νίκος Κούνδουρος και ο «Φίνος των φιλμς», ο Τζίμ Τζάρμους, η Κατρίν Ντενέβ αλλά και νέοι Έλληνες δημιουργοί.

Τι θα δούμε στο 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Τσάρλι εναντίον Νικόλ όπως… “Κράμερ εναντίον Κράμερ”. ‘Η όπως το “Σκηνές από ένα γάμο” (Ινγκμαρ Μπέργκμαν) στην πιο… ευρωπαϊκή και των μετρ του είδους -των Σκανδιναβών- κινηματογραφική μελέτη γάμου-διαζυγίων… “Ιστορία γάμου” είναι ο τίτλος της ήδη πολυσυζητημένης “αυτοβιογραφικής” (;) ταινίας, διάρκειας 136 λεπτών, του Αμερικανού σκηνοθέτη Νόα Μπόμπακ ανοίγει απόψε στις 19.30 στο “Ολύμπιον” η αυλαία του επετειακού 60ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Παρά την …”τρίτη ηλικία”, στην οποία τυπικά εισέρχεται το φεστιβάλ, που ταύτισε τα …60 του φθινόπωρα με αυτά της Θεσσαλονίκης, δεν “βλέπει” (μέσω των ταινιών του και των ιστοριών τους) “πρεσβυωπικά” αλλά …”πανοραμικά” (Overview Effect”) . Με θεματική της διοργάνωσης και των 201 ταινιών που θα προβληθούν στη διάρκεια της την…”πανοραμική οπτική” …”Overview Effect” (Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1987 από τον συγγραφέα Φρανκ Γουάιτ για να περιγράψει τα πρωτόγνωρα συναισθήματα, που βιώνουν οι αστροναύτες όταν αντικρίζουν τη Γη από το διάστημα και αντιλαμβάνονται τον κόσμο ως μια ενιαία ύπαρξη που περιλαμβάνει τα πάντα), το Φεστιβάλ Κινηματογράφου θα διαρκέσει από σήμερα το βράδυ (τελετή και προβολή ταινίας έναρξης) και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της επόμενης Κυριακής 10 Νοεμβρίου.

Συνολικά θα προβληθούν 201 ταινίες μεγάλου μήκους (Διαγωνιστικό τμήμα, αφιερώματα, κ.α) και 59 μικρού μήκους ταινίες από 51 συνολικά χώρες του πλανήτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments