Οικονομία

Τα μηνύματα που στέλνουν οι επενδυτές που ήρθαν Αθήνα

Τα μηνύματα που στέλνουν οι επενδυτές που ήρθαν Αθήνα
Ποιες οι προκλήσεις και τι προβλέπουν για τράπεζες και ομόλογα, μετά τις συναντήσεις με κυβέρνηση και Τράπεζα Ελλάδος

Την πρόοδο και τις προκλήσεις που έχει μπροστά της η ελληνική οικονομία παρουσιάζουν οι επενδυτές που πραγματοποίησαν ταξίδι στην Αθήνα και είχαν συναντήσεις με την κυβέρνηση, την Τράπεζα της Ελλάδος και με στελέχη των τεσσάρων τραπεζών.

Σύμφωνα με έκθεση της Bank of America, η νέα κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τρεις κύριες προκλήσεις, δηλαδή την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων με την παράλληλη μείωση του φορολογικού βάρους, την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων των τραπεζών και η τόνωση της ανάπτυξης. Επισημαίνει πως μέσα σε τέσσερις μήνες, η ελληνική κυβέρνηση έχει πετύχει σημαντική πρόοδο, αλλά υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα και φυσικά στο επίπεδο των μεταρρυθμίσεων.

Ο δημοσιονομικός στόχος, όπως υπογραμμίζεται στη έκθεση, είναι εντός τροχιάς παρά τις μειώσεις φόρων, ενώ το σχέδιο “Ηρακλής” είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα , που ενδεχομένως να ανοίξει το δρόμο και για άλλες κινήσεις.

Οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας επισημαίνουν πως οι μειώσεις φόρων και τα επενδυτικά έργα αναμένεται να τονώσουν την ανάπτυξη στο μεσοπρόθεσμο διάστημα. Χτυπά, παρά ταύτα, το καμπανάκι, λέγοντας ότι απαιτούνται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και να αυξηθεί η πολύ χαμηλή μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Σχετικά με τα ελληνικά ομόλογα, αναφέρει πως η δυναμική των ελληνικών κρατικών ομολόγων είναι εντυπωσιακές και αναμένεται να συνεχιστούν διότι υπάρχει ένα συνεχές κυνήγι αποδόσεων από τους επενδυτές, λόγω της επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων και της αξιολογήσεις των οίκων και εξαιτίας της αυξημένης πιθανότητας οι ελληνικές τράπεζες να μπορέσουν να αυξήσουν τις θέσεις τους στα ελληνικά ομόλογα

Η επενδυτική τράπεζα σημειώνει πως οι προοπτικές βελτιώνονται, αλλά παραμένει αρκετά επιφυλακτική λόγω διαρθρωτικών κινδύνων.

Οι συνθήκες ρευστότητας, όπως εξηγεί, έχουν βελτιωθεί ενώ και οι χαμηλότερες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων βοηθούν επίσης. Το μακροοικονομικό περιβάλλον ανακάμπτει, ενώ γίνονται συστημικές προσπάθειες για την επιτάχυνση της μείωσης των κόκκινων δανείων. Τονίζει, όμως, τα περιορισμένα κεφαλαιακά αποθέματα των ελληνικών τραπεζών και τη χαμηλή ποιότητα κεφαλαίου. Ταυτόχρονα, αναφέρει πως η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις, και να εστιάσει στις μεταρρυθμίσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments