Video

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν πρέπει ποτέ να φορτίζετε το κινητό σας σε αεροδρόμιο

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν πρέπει ποτέ να φορτίζετε το κινητό σας σε αεροδρόμιο
Μια από τις συνήθειες που θα πρέπει να αποφεύγετε στα αεροδρόμια είναι η φόρτιση του κινητού σας τηλεφώνου, γιατί για εσάς μπορεί να φαίνεται απλή υπόθεση ωστόσο δεν είναι.

Μέχρι σήμερα ο μόνος φόβος ενός ταξιδιώτη με αεροπλάνο ήταν μια μοιραία πτώση ή ακόμη και μια αεροπειρατεία. Σήμερα στους κινδύνους προστίθενται και οι χάκερς, οι οποίοι μπορούν μέσω απλών συνηθειών να δράσουν και να προκαλέσουν δυσάρεστα αποτελέσματα στον οποιονδήποτε, παραβιάζοντας τα προσωπικά του στοιχεία.

Τα αεροδρόμια για αρκετούς είναι συχνός χώρος επίσκεψης, καθώς είτε για ταξίδια αναψυχής είτε για επαγγελματικούς λόγους τα επισκέπτονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αρκετοί κερδίζοντας χρόνο αναζητούν φορτιστές τηλεφώνων προκειμένου να “γεμίσουν” την άδεια μπαταρία μέχρι να μπουν στο αεροπλάνο για την πτήση. Όμως ποιος γνώριζε πως αυτή η απλή πράξη μπορεί να φέρει προβλήματα με τα προσωπικά δεδομένα. Και ναι, οι χάκερς ευθύνονται αποκλειστικά για αυτό.

Όπως αναφέρουν ειδικοί ασφαλείας της IBM, οι κυβερνοεγκληματίες χρησιμοποιούν τις USB θύρες φόρτισης σε αεροδρόμια, σταθμούς τρένων και άλλους δημόσιους χώρους για να κλέψουν τα προσωπικά σας δεδομένα από τις συσκευές σας.

Είναι εξαιρετικά εύκολο για αυτούς να «πειράξουν» τις USB θύρες για να εγκαταστήσουν ειδικό λογισμικό το οποίο υποκλέπτει τα δεδομένα του τηλεφώνου σας, συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζικών σας πληροφοριών. Μάλιστα αυτού του είδους οι επιθέσεις έχουν αποκτήσει και το δικό τους όνομα, «Juice Jacking». Πολλές φορές ο επιτήδειος δε χρειάζεται καν να «πειράξει» τη θύρα USB, απλά αφήνει ένα καλώδιο συνδεδεμένο σε αυτή και περιμένει να περάσει το πρώτο θύμα που θα ταιριάζει το καλώδιο στη συσκευή του.

 Οι ειδικοί μάλιστα παρομοιάζουν τη φόρτιση του τηλεφώνου σας σε δημόσιες USB θύρες, με το να βουρτσίζετε τα δόντια σας με μία οδοντόβουρτσα που θα βρείτε πεταμένη στο δρόμο – δεν έχετε την παραμικρή ιδέα ποιος τη χρησιμοποίησε πριν από εσάς και για ποιο λόγο. Οι κατασκευαστές smartphone γνωρίζουν για το Juice Jacking και αν διαθέτετε την τελευταία έκδοση λογισμικού, θεωρητικά δε θα έχετε πρόβλημα.

Η μέθοδος αυτή δεν είναι νέα, ωστόσο το 2019 ο τομέας των μεταφορών έχει γίνει ο δεύτερος πιο δημοφιλής στόχος για κυβερνοεγκληματίες, αμέσως μετά τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Η πιο ασφαλής πρακτική είναι να κουβαλάτε ένα φορτιστή μαζί σας και να το συνδέετε σε μία πρίζα ρεύματος, όχι σε θύρα USB.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments