Ελλάδα

Αντικαπνιστικός νόμος: Ικανοποιητικά τα ποσοστά συμμόρφωσης τον πρώτο μήνα εφαρμογής

Αντικαπνιστικός νόμος: Ικανοποιητικά τα ποσοστά συμμόρφωσης τον πρώτο μήνα εφαρμογής
Αντικαπνιστικός νόμος: Τις 40.000 ευρώ έφτασαν τα πρόστιμα σε αυτούς που αψήφισαν τον αντικαπνιστικό νόμο. Συμπληρώθηκε η πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της γραμμής 1142 με απολογισμό 2.575 κλήσεις.

Αντικαπνιστικός νόμος:  Τα αποτελέσματα των ελέγχων για το κάπνισμα για τον πρώτο μήνα της ελεγκτικής διαδικασίας, από τις 25 Οκτωβρίου έως και τις 25 Νοεμβρίου 2019, σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος υπό τον συντονισμό της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό συμμόρφωσης στην αντικαπνιστική νομοθεσία ανέρχεται στο 84%, ιδιαίτερα υψηλό δεδομένου ότι πρόκειται για τον πρώτο μήνα εφαρμογής του.  Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σε 603 καταστήματα από μικτά κλιμάκια των ελεγκτικών αρχών υπό το συντονισμό της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στις εξής πόλεις: Αθήνα, Πειραιάς, Γλυφάδα, Περιστέρι, Νέα Σμύρνη, Καλλιθέα, Θεσσαλονίκη (κέντρο και περιφέρεια), Σέρρες, Λάρισα, Βόλος, Πάτρα, Ρίο, Τρίπολη, Ναύπλιο, Άργος και Ρέθυμνο.

Στους ελέγχους που έγιναν με επιβολή προστίμων, από τις 20 Νοεμβρίου, διαπιστώθηκαν 11 παραβάσεις από καπνίζοντες πολίτες, με συνολικό ποσό προστίμων 1.100 ευρώ και 34 παραβάσεις από επιχειρήσεις, με συνολικό ποσό προστίμων 38.500 ευρώ.  Επίσης, την Τρίτη συμπληρώθηκε η πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της τηλεφωνικής γραμμής ενημέρωσης και υποστήριξης για τους πολίτες, το 1142. Η γραμμή δέχτηκε συνολικά 2575 κλήσεις, οι οποίες αφορούσαν:

  • 828 γενικές πληροφορίες για τον αντικαπνιστικό νόμο (32,16%)
  • 796 καταγγελίες (30,91%)
  • 260 αιτήματα βοήθειας για διακοπή καπνίσματος (10,10%)
  • 391 κλήσεις δεν ολοκληρώθηκαν (15,18%)
  • 152 έκλεισαν τη γραμμή πριν συνομιλήσουν με εκπρόσωπο (5,90%)
  • 148 Άλλο (5,75%).

Το υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει τις επιπτώσεις του καπνίσματος, αναφέροντας πως στην Ελλάδα 20.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους ετησίως από το κάπνισμα, ενώ η ίδια αιτία προκαλεί παραπάνω από 700.000 ημέρες νοσηλείας στο Σύστημα Υγείας. Καταλήγοντας, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας τονίζει πως θα συνεχίσει με αμείωτη ένταση να θωρακίζει τη Δημόσια Υγεία αποτρέποντας η έναρξη του καπνίσματος ειδικά στους νέους και προστατεύοντας τους μη καπνιστές από το παθητικό κάπνισμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments