Διεθνή

Συρία: Τετραμερής συνάντηση στη Τουρκία τον Φεβρουάριο

Συρία: Τετραμερής συνάντηση στη Τουρκία τον Φεβρουάριο
Συρία: Στην Κωνσταντινούπολη, τον Φεβρουάριο, θα πραγματοποιηθεί η επόμενη τετραμερής συνάντηση για το θέμα της Συρίας, σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συρία: Στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην Κωνσταντινούπολη θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο η επόμενη τετραμερής συνάντηση για το θέμα της Συρίας, σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι “τέσσερις μεγάλοι”, Τουρκία, Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία, συμφώνησαν κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, να διεξάγουν συνομιλίες για τη Συρία τουλάχιστον μία φορά το χρόνο από τώρα και στο εξής.

Στην τετραμερή αυτή συνάντηση της 3ης Δεκεμβρίου, συζητήθηκε επίσης η “ειρηνευτική επιχείρηση” της Τουρκίας στη Συρία.

“Εδώ έχω έγγραφα και πληροφορίες” ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος στους εταίρους του για να ερωτηθεί “πότε θα υποχωρήσει η Τουρκία από τη Συρία“. Τότε ο Ερντογάν απάντησε πως μπορεί να μην υπάρχει κάποια επίθεση εναντίον της χώρας του ωστόσο έχει σύνορα 911 χιλιομέτρων που πρέπει να υπερασπιστεί. “Στο Tel Abyad και Ras al-Ayn, το μήκος είναι 120 χιλιόμετρα, το βάθος είναι 32 χιλιόμετρα. Δεν είναι δυνατόν να εγκαταλείψουμε αυτούς τους τόπους χωρίς να εγκαθιδρύσουμε ειρήνη. Εισβάλαμε για ειρήνη και θα εδραιώσουμε αυτή την ειρήνη εδώ. Όσο για το τι γίνεται με την ασφάλειά τους; Είναι και δική μας ευθύνη”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν. Παράλληλα σημείωσε πως αν οι τρεις τους θέλουν να διαδραματίσουν ρόλο στην περιοχή της Συρίας, μαζί με την Τουρκία, μπορούν να το κάνουν σταθεροποιώντας την ασφάλεια ενώ άσκησε την κριτική του για τη στάση τους προς την Κουρδική πολιτοφυλακή (YPG).

“Γόνιμη η συνάντηση με τον Τραμπ”

Όσον αφορά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο σε δηλώσεις του στον Τύπο την χαρακτήρισε “γόνιμη”. “Αναδείξαμε ορισμένες προβληματικές περιοχές. Μιλήσαμε ξανά μαζί τους. Συζητήσαμε επίσης στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και τα περιφερειακά ζητήματα”, ανέφερε. Υπενθυμίζεται, πως η Τουρκία κατά τη Σύνοδο ενέκρινε ένα αμυντικό σχέδιο του ΝΑΤΟ για τις χώρες της Βαλτικής και της Πολωνίας, αφού ορισμένοι σύμμαχοι ζήτησαν στήριξη. Στο πλαίσιο αυτό ο Τραμπ ζήτησε από τους ηγέτες να μην εγκαταλείψουν την Άγκυρα στον αγώνα της εναντίον της τρομοκρατίας.

“Ακριβώς όπως εμείς λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις απειλές για την ασφάλεια της Συμμαχίας, έτσι και όλοι οι σύμμαχοί μας πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες μας για την ασφάλεια. Επικεντρωνόμαστε στο θέμα αυτό. Δείχνουμε επίσης ότι αυτή η αλληλεγγύη δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς σύμμαχο. Όλοι οι εταίροι πρέπει να σταθούν σε αυτό” κατέληξε ο Τούρκος πρόεδρος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments