Τεχνολογία

“Ψεύτικος” Obama: Το χρονικό μιας εξαπάτησης [vid]

“Ψεύτικος” Obama: Το χρονικό μιας εξαπάτησης [vid]
Το 2017 μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον δημιούργησε ένα φωτορεαλιστικό αντίγραφο του Barack Obama. Ακόμα και ο ίδιος ο Ομπάμα θα μπερδευόταν...

Όλοι ξέρουμε τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ, Barack Obama. Ο μόνος τρόπος να μην τον ξέρεις θα ήταν να ζεις σε κάποια σπηλιά, απομονωμένος από οποιαδήποτε μορφή ανθρώπινης ζωής. Πιστεύεις, λοιπόν, ότι θα μπορούσες να τον αναγνωρίσεις; Και αν σου έλεγα ότι ο Barack Obama είπε πως υπάρχουν εξωγήινοι στην Area 51; Θα το πίστευες; Αν σου έδειχνα τον ίδιο τον Barack Obama να το λέει; Τότε ναι; Κι όμως, δε θα το είχε πει ποτέ.

Το 2017, μια ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον κατάφερε κάτι πραγματικά εντυπωσιακό. Η ομάδα αυτή κατάφερε να δημιουργήσει ένα “συνθετικό” Obama. Χρησιμοποίησαν ένα νευρικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για να φτιάξουν ένα “μοντέλο” του στόματος του Obama. Έπειτα αυτό που κάνανε ήταν να “ράψουν” αυτό το δημιούργημα σε βίντεο που μιλάει ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, φτιάχνοντας ουσιαστικά ένα πρόσωπο, το οποίο φαίνεται ακριβώς σαν τον Obama, αλλά τα λεγόμενα του ελέγχονται αποκλειστικά από τον δημιουργό του “στόματος” του.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 14 ολόκληρες ώρες από βίντεο στα οποία μιλάει ο Ομπάμα για να δημιουργήσουν το “μοντέλο” τους.

Με τον τρόπο αυτό, κατάφεραν να μπορούν να συγχρονίσουν οποιοδήποτε ηχητικό κλιπ ήθελαν, με τα χείλη του “ψεύτικου” Obama. Μια ακόμη πιο ενδιαφέρουσα δυνατότητα που είχαν, ήταν ότι μπορούσαν να βάλουν στα “χείλη” του Obama λόγια κάποιου μίμου της φωνής του. Με αυτό τον τρόπο, η ψευδαίσθηση ότι μιλάει ο Obama γινόταν εκατό φορές πιο πειστική, αφού πλέον και η φωνή ήταν σχεδόν ίδια.

Πιστεύει όμως η ομάδα αυτή, ότι υπάρχει κίνδυνος πίσω από αυτό το εγχείρημα; Μήπως είναι πιθανό να πέσουμε θύματα διάφορων fake videos;

Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, Ira Kemelmacher – Shlizerman απαντάει: “Αναπτύσσουμε τεχνολογία. Κάθε τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί με αρνητικό τρόπο. Όλοι πρέπει να δουλέψουμε με έναν τρόπο, ο οποίος θα μας εξασφαλίζει ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα είναι ότι όταν ξέρεις πως να φτιάξεις κάτι, ξέρεις και πως να το κάνεις με την αντίστροφη οδό. Οπότε, κάποιος από εμάς θα μπορούσε να δημιουργήσει μια μέθοδο, με την οποία θα μπορούμε να ξεχωρίζουμε τα επεξεργασμένα video από τα αυθεντικά”.

Σωστό ή λάθος, το σίγουρο είναι ότι είναι μια εντυπωσιακή τεχνολογία. Μπορεί να τρομάζει αν σκεφτεί κανείς τις δυνατότητες που έχει κάποιος για να σε εξαπατήσει. Από την άλλη μεριά, όπως ανέφερε και η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, όλες οι τεχνολογίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κακό σκοπό. Η εξέλιξη της τεχνολογίας, όμως, είναι αναπόφευκτη και μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι θα υπερισχύσει η καλή της πλευρά.

Δείτε παρακάτω το βίντεο με το εντυπωσιακό επίτευγμα της ερευνητικής ομάδας:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments